Måske kender du den ultimative knivtest: Du holder din kniv, så æggen peger lodret opad. Så tager du en tomat i den anden hånd og holder den hen over (ca. 30 cm over). Nu slipper du tomaten, og hvis tomaten slices midt over i faldet, har du fat i en skarp kniv – en rigtig skarp kniv…
Sløv kniv, sløv kok
Sådan en kniv får du med en Yaxell-kniv, og netop på grund af den usædvanligt skarpe knivsæg har den kendte kok og indehaver af den anmelderroste Bistro Boheme i København, Per Thøstesen, taget Yaxell-knivene til sig:
“Jeg har haft mange knive i hænderne i mine år som kok, men jeg har smidt dem allesammen ud, efter jeg fik mit sæt fra Yaxell. De skærer helt fænomenalt, og de holder sig skarpe længe. Det er ret vildt, så stor forskel, der kan være på knive. Skarpe knive er et must for en kok. Jeg plejer at sige, at hvis en kok har en sløv kniv, er det nok fordi han også er en sløv kok. Vi skal have respekt for alle de råvarer, vi omgiver os med. Man går jo heller ikke på jagt med et rustent gevær. Med en skarp kniv, kan man skære lige igennem frugt, grøntsager og kød – med en sløv kniv trykker man så meget, at saften presses ud i processen, og det er synd for maden”.
Samurai-teknikker bag japanske knive
Yaxell-knivene kommer fra Japans knivhovedstad Seki og fremstilles efter de samme traditioner, som de legendariske samuraisværd. Hemmeligheden er det japanske kernestål, der efterfølgende beklædes med adskillige lag af det smukke, damascerede stål, der kendetegner alle de fineste japanske knive. Det karakteristiske håndtag er af Micarta, der er en hårdfør blanding af hør og harpiks. Det giver et godt greb om kniven, selv når kniven er våd.
“Det er ikke decideret begynderknive, men hvis man vil starte et sted, vil jeg anbefale at investere i en kokkekniv i mellemstørrelsen. Den kan man bruge til alt, lige fra at tranchere kød til at hakke grøntsager. Dernæst kommer nok en lille urtekniv, og så den helt store kokkekniv med savtakket klinge – det er nærmest et mordvåben, men den er fantastisk effektiv til fx hummer og kylling, ligesom den skærer igennem græskar og vandmelon, som var det smør. Gode knive kan man have hele livet, hvis man behandler dem ordentligt. De må aldrig komme i opvaskemaskinen, men skal blot skylles under hanen umiddelbart efter brug. Og de må ikke ligge i en skuffe og rode rundt sammen med alt muligt andet – de skal være i blok eller på en magnet”, siger Per Thøstesen.
Se mere på