Et af de sikreste tegn på, at julen nærmer sig, er når det store juletræ på Rådhuspladsen tændes. Det sker traditionen tro på den første søndag i advent, og i år er det den 29. november. Det hele starter klokken 15.00, når julemanden og hans familie går afsted fra Nyhavn i optog mod Rådhuspladsen ledsaget af nye og gamle brandkøretøjer fra Hovedstadens Beredskab.
De ankommer til Rådhuspladsen klokken 15.30, hvorefter julen synges ind til musik leveret af Københavns Kommunes Skoleorkester. Efter rådhusklokkerne kl. 16 holdes en kort tale af overbormester Lars Weiss – og så tændes træet!
Bæredygtig rødgran fra Gribskov
Som altid kommer juletræet fra Danmarks fjerdestørste skov, Gribskov i Nordsjælland. Træet er en bæredygtig rødgran, der typisk måler omkring 20 meter og vejer ca. 4 tons.
Det bliver efterfølgende pyntet med 800 LED-lys og masser af julehjerter fra Børnenes Kontor. Dermed holdes flere traditioner i hævd, da Børnenes Kontor også i år samler ind til at kunne give udsatte børn en god jul også. Frem til 24. december vil der således være en glaskiste til donationer ved siden af juletræet. Pengene går ubeskåret til julehjælpen.
Cavling fik ideen
Det første juletræ på Rådhuspladsen blev rejst helt tilbage i 1914, og bortset fra et par år under 2. verdenskrig har det været en fast bestanddel af københavnernes juleliv lige siden.
Traditionen blev grundlagt af den berømte journalist og senere redaktør Henrik Cavling (1858-1933) fra Politiken, der fik idéen om at opstille det store juletræ på Rådhuspladsen. Dengang var juletræet ikke blot et juletræ, men også en måde at dele det elektriske lys med de københavnske borgere på, for det ikke langt fra alle borgere, der havde elektrisk lys i deres hjem. På den måde spredte man helt konkret både lys og julestemning.
Du kan løbende holde øje med programmet på Københavns Kommunes Facebook-side, da der tages forbehold for ændringer pga. corona-situationen.