Julens lækkerier kommer fra Møn

0
367

Den lille producent Møn Bolcher har for alvor fået tag i danskere med en sød tand. Det startede med bolcher, men nu fremstiller man også et væld af dragé i den gamle sukkerfabrik i Stege.

Ingen juletid uden søde sager! Juletræet skal som bekendt både vises og spises, og hvis der skal noget ekstra delikat i kræmmerhusene eller på bordet i år, er udvalget fra Møn Bolcher lige sagen. Det lille bolchekogeri holder til i den gamle sukkerfabrik i Stege på Møn, hvor man for næsten 30 år siden startede produktionen og begyndte at eksperimentere med lige dele sukkermasse og passion. 

Respekt for det gode håndværk
Siden er det gået stærkt, og i dag er bolche­kogeriet og den tilhørende butik en stor turist­at­traktion på Møn. Samtidig er sortimentet vokset, så man i dag fremstiller stribevis af bolchevarianter og delikate dragéer. Faktisk er danskerne blevet vilde med dragé, men det var lidt af et tilfælde, at det blev en del af sor­timentet, fortæller René Harms fra Møn Bolcher­:­

”Jeg tog tre dage til Italien på et kursus og lærte lidt om at dragére. Hemmeligheden bag en rigtig god dragé er den perfekte afstemning af smag og konsistens mellem den hårde kerne og de bløde smeltende lag i overtrækket. Vi forsøgte os lidt frem, og i dag har vi en hel stribe af varianter”.

Bolchekogning er ægte håndværk.

Håndværket i centrum
I dag drives Møn Bolcher af fætrene René Harms og Thomas Krøll, og produktionen er vokset støt, så der nu er over 500 forskellige varenumre og en samlet produktion på mange tons årligt.

“Alt fremstilles i hånden ud fra traditionelle teknikker og en blanding af gamle og nye opskrifter. Det vigtige for os, og det sjove ved det her, er håndværket. Eksempelvis er den nyeste teknologi i værkstedet en maskine fra 1953. Der er ikke et eneste produkt der går ud af forretningen, uden at vi har haft det i hænderne”, fortæller Thomas Krøll. 

“Vi arbejder hele tiden på at udvikle alle proces­ser­ af både produktion og pakkeri, så vi også her kan følge med kundernes krav og efterspørgsel. Det er et krav, at vi kan dygtig­gøre os og følge med udviklingen. Vi har også en fødevareteknolog ansat, så vi hele tiden kan være up to date, på udviklingen omkring fødevare­sikkerhed”. 

Ny serie af eksklusive bolsjer
I det nye år satser Møn Bolcher på en ny serie af eksklusive bolcher, og i samme ombæring udvider man og bygger en helt ny fabrik, centralt placeret i Stege. Desuden vil man fortsætte med at opdyrke nye markeder, bl.a. i Norge, Sverige og England.

Herhjemme forhandles lækkerierne fra Møn Bolcher i supermarkeder og specialbutikker over hele landet samt i webshoppen.

Se mere på

www.moenshop.dk