Bertolt Brechts medmenneskelige budskab

0
341

Teater Republique byder på klassisk Bertolt Brecht denne vinter. ‘Den kaukasiske kridtcirkel’ blev skrevet under 2. Verdenskrig, og fortællingen om krig, kærlighed og grådighed er i fortsat højaktuel i dag.

Instruktør Anja Behrens er født i Tyskland og har et tæt forhold til Bertolt Brecht – alligevel er det første gang, hun iscenesætter et af hans skuespil.

I en krisetid, som den vi befinder i netop nu, kan der være noget både lærerigt og opløftende ved at se et teaterstykke, der kommer ud af en helt anden krise – men som alligevel formår at hylde kærligheden og troen på, at samfundet kan blive bedre. Det gælder fx for Bertolt Brechts ‘Den kaukasiske kridtcirkel’, der spiller på Teater Republique fra 6. december. Det er er en mesterlig fortælling om krig, grådighed og moderskab, som blev skrevet i 1944-1945 under Brechts eksil i USA.

“Brecht er en forfatter, der skrev i krisetid gennem hele sit liv, og det giver hans stykker en eksistentiel nødvendighed, forklarer teaterinstruktør Anja Behrens, der har fået opgaven med at iscenesætte forstillingen på Teater Reqpublique på at tingene skal ændre sig – lige nu. I dagens samfund har vi også krise – ikke blot i forhold til corona, men også med et økonomisk system, hvor uligheden konstant vokser – og vi har mere end nogensinde brug for mere menneskelighed. Det kan lyde som et naivt budskab, men jeg tror på, at vi har brug for at høre det“, forklarer Anja Behrens.

Brecht er brutal, rørende og en personlig favorit
Stykket handler kort fortalt om tjenestepigen Grusche, der tager et glemt fyrstebarn til sig midt i krigens kaos, men da freden kommer, kræver moderen sin søn tilbage. En dommer afgør, hvem der er den rette mor, og til sidst sejrer kærligheden.

Anja Behrens er selv opvokset i Tyskland i en familie, hvor Brecht fyldte meget, så hun har et ret personligt forhold til den store, tyske dramatiker. Alligevel er det første gang, hun kaster sig ud i at iscenesætte Brecht. 

“Den kaukasiske kridtcirkel er et af mine yndlingsstykker af Brecht, for her formår han at fortælle en meget rørende og samtidig brutal historie, hvor der også er plads til satire og humor. Det er et meget menneskeligt stykke, som appellerer virkelig bredt, og hvor vi også i dag kan finde livsinspiration“.

Du kan opleve ’Den kaukasiske kridtcirkel’ på Teater Republique fra den 6. december til den 23. januar, hvor man sørger for at overholde afstandskrav og andre corona-restriktioner.

Se mere og køb billet til ”Den kaukasiske kridtcirkel” på

www.osterbroteater.dk/teater-republique