Automation på distancen

0
336
CEO i Wexøe A/S, Mogens Brusgaard.

Wexøe A/S præsenterer på Automatik-fagmessen de nyeste løsninger til remote access, der letter overvågning og servicering af produktionsmaskiner, uanset deres placering på kloden.

Mange danske maskinbyggere skal leve op til krav om for eksempel strømforbrug og oppetid, og data kvalificerer performancedialogen med slutbrugeren

Ikke bare vil coronakrisen rent praktisk påvirke rammerne for afholdelsen af årets Automatik-fagmesse i Brøndby Hallen – den globale pandemi vil også aktualisere en markant del af udstillingens indhold og budskaber, for på en kedelig baggrund har corona understreget relevansen af en af de mest markante trends inden for produktion: løsninger, der muliggør til remote access til produktionsmaskiner. Uanset hvor i verden de står.

”Coronakrisen har for alvor skubbet til remote access-trenden og har åbnet maskinbyggeres og slutbrugeres øjne for nødvendigheden af at se i den retning. De danske maskinbyggere, der allerede havde adgang hjemmefra til maskiner rundt omkring i verden, har absolut haft en konkurrencefordel under corona. Den måde at servicere produktionsmaskiner på bliver standard efter pandemien.”

Det siger Mogens Brusgaard, CEO i Wexøe A/S, som på Automatik-messen vil præsentere sine nye løsninger til remote access.

Overvågning 24/7
Ifølge Mogens Brusgaard åbner remote access og adgangen til data uden at være on-site nærmest et kinder-æg af muligheder til gavn for både for maskinbyggere og deres kunder.

”Muligheden for at overvåge maskiner 24/7 uanset lokalitet og reagere på de data, du modtager, revolutionerer den præventive vedligeholdelse. Det første tegn kan være, at en motor begynder at bruge for meget strøm. Og når du hjemmefra kan se, hvor fejlen er, kan du nemmere ringe til en lokal automation-tekniker, som kan tage ud til virksomheden og fikse fejlen med præcis viden om, hvilket transportbånd, der udfører en præcist bestemt handling forkert. Danske servicemontører er ofte dyrere at sende ud i verden end en lokal tekniker, der nemt kan få alle nødvendige informationer. Derudover kan tidsforskelle gøre det hensigtsmæssigt at starte en fejlsøgning hjemmefra.”

Industri maskinbygger-rådgivning hos Wexøe.

Bliv klogere på maskinen
Nogle fremsynede maskinbyggere har allerede udnyttet den teknologiske udvikling og gjort deres maskiner klar til remote access, selv om deres kunder ikke var klar til at tage skridtet ved leveringen – ofte på grund af risikoen for cyber crime. Men den frygt har de mange sikkerhedsprotokoller taget brodden af, så mange kunder nu trygt og nemt kan hoppe med på remote access-bølgen.

”Du kan også bruge remote access til at logge data, hvis du vil være klogere på din maskine til senere brug. Mange danske maskinbyggere skal leve op til krav om for eksempel strømforbrug og oppetid, og data kvalificerer performancedialogen med slutbrugeren, for eksempel hvis maskinen benyttes mere, end den er specificeret til.”

Industriel og mekanisk automation
Wexøe vil også benytte Automatik-messen til at demonstrere, hvordan elektrisk/industriel og mekanisk automation kan bruges i sammenhæng. Baggrunden er Wexøes nye partnerskab med Festo. Wexøe har gennem de seneste år positioneret sig inden for industriel automation i tæt samarbejde med Rockwell Automation, hvis softwareplatform er integreret med flere af Festos løsninger.

”Vi vil naturligvis udnytte disse integrationsmuligheder til fordel for kunderne, når nu vi repræsenterer begge virksomheder. Der er logistiske fordele for kunden, når vi kan levere kit-løsninger med både mekanisk og elektrisk ekspertise til kundens forskellige typer af maskiner. Det øger de danske maskinbyggeres konkurrencekraft. Elektrisk og mekanisk automation er som udgangspunkt to forskellige ting, og mange maskinbyggere har både en elektrisk og en mekanisk automatik-afdeling. Men du kan næsten ikke undgå at skulle bruge begge teknologier i sammenhæng, for eksempel i en stor maskine i fødevareindustrien, der kan være mekanisk opbygget, men have afgørende elementer af industriel automation. Det kan være hensigtsmæssigt at lave enkle bevægelser – som at skubbe en kasse af et transportbånd – mekaniske med luft. Men når procesleddet kalder på tredimensionelle løsninger, ordner man det elektrisk med motion eller robotter.”

Harting skaber sammenhæng
Integrationen af industriel og mekanisk automation forstærkes også af Wexøes nye samarbejde med Harting.

”Harting har udviklet og investeret i løsninger til en lang række af de segmenter, som vores divisioner i dag fokuserer på, for eksempel bane, e-mobility og maskinbyggere. Hartings stik og multifunktionsdele udgør den lim, der kan binde industriel og mekanisk automation sammen. Det er for eksempel en fordel ifm. med store maskiner, der laves i moduler og bliver testet i Danmark, inden de sendes ud til slutbrugeren, hvor Hartings løsninger gør det nemt at stille dem op on-site,” siger Mogens Brusgaard.

Automation og socialt ansvar
Men trods alle fordelene ved automation ændrer den teknologiske udvikling ikke på, at moderne effektiv produktion stadig kræver store energiressourcer, og det præger virksomhedens arbejde med CSR.

”Vi blev etableret i 1958, og gennem alle årene – også før begrebet CSR blev opfundet – har vi været lokalpatriotiske og ansvarlige, når der skulle hjælpes – for eksempel ved at hjælpe veteraner fra de fredsbevarende indsatser på Balkan i 1990’erne med job. Vores CSR-arbejde fylder meget i vores medarbejderes bevidsthed, og de driver meget af vores arbejde med materialevalg og ressourceforbrug. Jeg vidste dog ikke lige, hvad jeg skulle svare, da jeg i fjor havde en 8. klasse på besøg og stolt fremviste en ny robot, der havde erstattet en medarbejders ensidige arbejde ved en maskine, der lavede 400.000 huller om året. En pige rakte hånden i vejret og spurgte kritisk, hvor meget strøm robotten brugte. Da gik det op for mig, at jeg stadig repræsenterede en gammeldags økonomi, mens de unge repræsenterede fremtiden. Det bestræber vi os på at forholde os til hver dag.”

Wexøe A/S hjælper skandinaviske virksomheder med at realisere deres fulde potentiale ved at tilbyde skræddersyede løsninger inden for kritisk infrastruktur, el, automation og kommunikation.

Se mere på

www.wexoe.dk