James Bond og hans ure

0
407

Den hemmelige agent 007 har gennem næsten 60 år og 25 film været den ultimative mandefigur. Altid både velklædt og veltrænet – og selvfølgelig udstyret med et cool ur. W&J har kigget på, hvordan hans faste ledsager på håndleddet har ændret sig gennem årene.

Vi er på Jamaica. Året er 1962, og den smukke og eksotiske miss Taro (spillet af Zena Marxhall) har inviteret Sean Connerys James Bond til et besøg i hendes kølige bjerghytte. Tanken er dog, at han slet ikke skal nå frem, men likvideres undervejs på bjergvejene. Dét sker ikke, så Sean Connery ankommer uden en skramme og ulasteligt klædt. Han ringer på hos en noget overrasket miss Taro, der netop er trådt ud af badet – og nedlægger hende,
som man vist kun kunne gøre det i 1960erne:

James Bond: You believe in living dangerously. I can see that.
Miss Taro: What do you mean?
James Bond: Sitting around with wet hair, you’ll die of pneumonia.

Da der blændes op igen, ligger Sean Connery i sengen med bar overkrop, blot iført sit ur, et Rolex Submariner ref. 6538. Han ringer efter en taxi og trækker derefter miss Taro ned i sengen igen. Mens han kysser hende, skæver han til uret – jo, der er vist lige tid nok.

Rolex i de tidlige år
I 1960erne tænkte man ikke så meget på product placement, og der er bred enighed om, at Rolex-uret her i den allerførste James Bond-film, ‘Dr. No’, sandsynligvis er Sean Connerys eget, for det dukker op igen i filmen ‘From Russia with Love’ fra 1963 og ‘Goldfinger’ fra 1964. Under alle omstændigheder er det et ganske passende valg, for Ian Fleming, der skrev romanerne om agent 007, var selv passioneret Rolex-mand og elskede sit Rolex Explorer ref. 1016. I den første af hans James Bond-romaner (‘Casino Royale’ fra 1952) hører vi ikke noget til James Bonds ur, men i ‘Live and Let Die’ fra 1954, nævnes det, at vores hovedperson bærer et Rolex – uden at det dog specificeres hvilket.

I filmen ‘Thunderball’ fra 1965 ser vi igen det nævnte Rolex Submariner, men nu dukker også en særlig udgave af et Breitling Top Time op – det anvender 007 nemlig som geigertæller! Da vi kommer til 1969-filmen ‘On Her Majesty’s Secret Service’, er Sean Connery blevet skiftet ud med George Lazenby, og han ses med dels et Rolex Submariner ref. 5513, dels et Rolex Chronograph ref. 6238. Fine ure, og faktisk også en glimrende og lidt overset James Bond-film, men George Lazenby overbeviser hverken publikum eller producere om, at han skal fortsætte i rollen, så da vi træder ind i 1970erne, sker der ting og sager i James Bond-universet.

Roger Moore og quartz-urene
I 1973 er Roger Moore ny mand i smoking med licens til at dræbe i filmen ‘Live and Let Die’, og nu er det tydeligt, at den teknologiske udvikling er gået stærkt, for her bærer han et Hamilton Pulsar LED-ur med lysende, røde digitaltal i stedet for klassisk urskive. Vi er midt i det, man kalder quartz-krisen i urverdenen – i hvert fald hvis man er fra Europa eller USA.

Er man japaner, bruger man termen quartz-revolutionen, for det er japanske Seiko, der ved årsskiftet 1969-1970 lancerer verdens første armbåndsur med quartz-værk. Det er batteridrevet og går meget præcist, og i løbet af 1970erne er den samlede schweiziske ur-
industri lige ved at gå fallit i en desperat kamp mod de billige og effektive ure fra Japan.

I sin debutfilm er Roger Moore ud over sit LED-ur også ekviperet med et Rolex Submariner ref. 5513, men det er blevet gadgetificeret, så det kan forvandles til en kraftig elektromagnet. Hvordan det undgår at påvirke urværket, skal være usagt, men udover, at 007 kan anvende funktionen i farlige situationer, er det også en fiks måde at trække heltindens kjolelynlås ned på … Og så slutter løjerne ikke engang her; kransen på uret kan nemlig forvandles til en lille, snurrende rundsav, så Roger Moore kan slippe ud af sine reb, da han bliver taget til fange.

Spas med Seiko
I ‘The Spy Who Loved Me’ fra 1977 har Roger Moore et Seiko 0674 digitalur med sig, og det er så snedigt indrettet, at det har en indbygget dymo/printer, så han kan få små underretninger. Og i ‘Moonraker’ fra 1979 har han et Seiko Memory Bank Calendar ur om håndleddet. Inde i urkassen ligger et lille, eksplosivt survival kit, som Roger Moore bruger til at undslippe den visse død under en rumfærge.

I 1981 hedder årets 007-film For Your Eyes Only, og her er det også Seiko, der med modellen H357 Duo Display assisterer Roger Moore i kampen mod alverdens ondskab, mens han charmerer en stribe kvinder, der med lidt held er halvt så gamle som han selv. Uret fejler dog ikke noget og er et fint eksempel på periodens fascination af ure med både analogt og digitalt display.

I ‘Octopussy’ fra 1983 er Seiko igen en pålidelig ledsager, denne gang model G757 Sports 100, der gemmer sig under de overdådige man­chetter på Roger Moores hvide smokingskjorte. Uret er udstyret med en radiosender, så vores helt kan pejle sig ind på det centrale Fabergé-æg. I Q’s værksted undersøger han dog også en anden model, nemlig Seiko T001-5019, der har indbygget tv, og det kan jo passende benyttes til at kigge nærmere på kavalergangen hos en kvindelig medarbejder. Og lige dér virker 1983 ret langt væk.

Nybrud med Timothy Dalton
I 1987 er tiden løbet fra Roger Moore, og den nye 007 bliver Timothy Dalton, der i ‘The Living Daylights’ inkarnerer en mere rå og kantet agent, og med sig har han et Heuer Night Dive dykkerur ref. 980.031. Vi er stadig i quartz-alderen, men uret understreger bevægelsen fra Roger Moores laid back James Bond, til Timothy Daltons hårdtslående type.

Allerede i næste film, ‘License to Kill’ fra 1989, har Timothy Dalton fået et nyt ur, nemlig
et Rolex Submariner ref. 16610, og så er vi jo næsten tilbage ved begyndelsen med et
mekanisk Rolex. Men dén tendens holder ikke længe, for publikum identificerer sig ikke rigtigt med Timothy Dalton i rollen som 007, og derfor går holdet bag filmserien i tænkeboks og leder efter en ny mand.

Pierce Brosnan og starten på Omega-æraen
Der går hele 6 år, før man er klar til at præsentere Pierce Brosnan som ny agent i filmen ‘Goldeneye’ fra 1995, der på mange måder er en tilbagevenden til den lidt glatte og polerede stil fra 1970ernes Roger Moore-film. I filmens verden er der sket meget på de år, bl.a. er de visuelle effekter blevet mere spektakulære, og så er man blevet mere opmærksomme på, at man kan tjene en skilling på product placement. Derfor indgår man et af de til dato mest succesfulde samarbejder af sin slags med Omega, der netop da er i gang med at forny et lidt støvet image. Uret til formålet er Omega Seamaster Professional 300 M Quartz ref. 2541.80.00, der om noget præsenterer den optimale kombination af sporty elegance – og nåja, så har det lige en indbygget laser.

Her i midten af 1990erne begynder de mekaniske ure at gøre comeback, og det ser vi i næste kapitel, ‘Tomorrow Never Dies’ fra 1997, hvor Brosnans Omega Seamaster har fået
automatisk værk (ref. 2531.80.00). I de næste par film fortsætter Pierce Brosnan samspillet med sit Omega Seamaster, der undervejs får en del fancy funktioner indbygget.

Tilbage til rødderne med Daniel Craig
Og så kommer vi til den ‘moderne’ James Bond med Daniel Craig i hovedrollen. I 2006 bliver serien som bekendt rebootet, og den hårdtpumpede Craig får sig både et Omega
Seamaster Diver 300M (ref. 2220.80) og et Omega Seamaster Planet Ocean (ref. 2900.50.91). Gennem de næste film ekviperes han med en stribe varianter, og Omega er også gode til at lancere diverse limited editions undervejs i processen.

I den nye film, ‘No Time To Die’, som siges at blive Craigs sidste, bærer han et Omega
Seamaster Diver 300M 007 Edition, og her har Omega faktisk taget Daniel Craig med på råd i designprocessen. Den 42 mm store titaniumkasse, den matsorte skive og de vintagefarvede indekser gør det til et af de skarpeste Bond-ure nogensinde.

Og heldigvis er de direkte 007-referencer placeret på bagkassen, så man ikke får sig et gimmick-ur, men i stedet en tidløs klassiker, som kendere kan se bærer på en ekstra historie. Indvendigt ville den gode Q være stolt af det pålidelige værk kaliber 8806, der dels yder 55 timers gangreserve, dels er særdeles modstandsdygtigt over for magnetiske felter.

Uret fra ‘No Time to Die’ (2020): Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition på natorem (ref. 210.92.42.20.01.001). Pris 59.000 kr. På lænke (ref. 210.90.42.20.01.001). Pris 66.900 kr.