Danskeren bag Urban Jürgensen

0
317

Det eksklusive mærke Urban Jürgensen har haft en dansk-schweizisk forbindelse i snart 250 år. W&J har mødt direktør Søren Jenry Petersen til en snak om mærkets unikke position i urverdenen.

Hvordan endte du som direktør for Urban Jürgensen?
“Jeg kendte mærket, fordi jeg købte mit første Urban Jürgensen i 1996 og generelt var interesseret i ure. En dag i 2013 var jeg inde hos Ole Mathiesen for at se på et ur til min søn, da jeg blev spurgt, om jeg ikke var interesseret i at købe selve Urban Jürgensen.

Det var et af de steder i livet, hvor alt gik op i en højere enhed, så jeg samlede en håndfuld danske investorer og slog til”.

Hvordan er forholdet mellem Danmark og Schweiz i mærket?
“Urban Jürgensen har sådan set været dansk- schweizisk i næsten 245 år. Det blev stiftet i Danmark i 1773, men både grundlæggeren Jürgen Jürgensen og hans første søn, Urban, rejste til Schweiz for at videreuddannede sig. Urban blev gift med datteren til læremesteren i Le Locle.

I 1836 startede 3. generation i form af Jules Jürgensen fabrikation i Schweiz, og op gennem hele 1800tallet var forbindelsen mellem de to lande tæt. I dag har vi atelier i Biel, men hele ejerkredsen er dansk”.

Jürgensen ONE sportsur i kirurgisk stål. 
Priser fra 165.000 kr.

Hvad er det særlige ved mærket?
“Urban Jürgensen har en næsten mytisk status i urverdenen, fordi både Urban og hans søn Jules var fremragende urmagere. Urban arbejdede med Breguet og andre legender, og han skrev en af urmagerfagets grundbøger i 1804. Den handler bl.a. om de matematiske grundregler og læses stadig.

Samtidig var han en fremragende æstetiker og lavede klassiske, smukke ure. I dag fortsætter vi traditionen med at lave så meget som muligt i hånden – som i gamle dage. Det er der stort set ikke andre mærker, der gør. Der er så meget håndværk i vores ure, at vi faktisk ikke kan love, at urene er helt ens.

Urskiverne i massivt finsølv tager fx to dage at lave, når de skal ciseleres på de over 100 år gamle, hånddrevne maskiner, og man kan se forskel på, om de er lavet om sommeren eller vinteren pga. luftfugtigheden”.

Jeres ure koster fra 120.000 kr. og opefter. Kan du prøve at forklare, hvordan et armbåndsur bliver så dyrt?
“Det er en kombination af flere ting. For det første er materialerne ædle hele vejen igennem – fx skiver af finsølv og kasser af kirurgisk stål eller platin. For det andet er der utrolig meget håndarbejde. Vores værker færdiggøres og poleres i hånden. Et sæt visere tager en hel dag at lave for en mesterurmager.

Hvor andre mærker bruger maskiner og stanser dem ud, skærer vi ud og forarbejder i hånden. Vores dråbeformede horn kan ikke laves industrielt, de skal smedes ud i en presse, og det tager en hel dag at lave. På den måde løber det op, men til gengæld får man et helt unikt ur. Det er af samme årsag, en Rolls Royce er så meget dyrere end en Mercedes”.

Hvordan klarer I jer i Danmark og i udlandet?
“Vi har et trofast marked i Danmark, men vi er jo ikke en masseproducent. Urban Jürgensen har kun fremstillet armbåndsure i 40 år, og i løbet af 2019 kommer vi til at runde ur nummer 1.000 – så det er en meget eksklusiv klub, man bliver medlem af.

De sidste tre år er vi vokset med 50 % om året. Det er stadig en lille produktion, men bedømt på modtagelsen af vores nye kollektion, Jürgensen ONE, tegner det godt”.