5G er lige om hjørnet

0
323

5G-netværket er godt i gang med at blive udbygget i Danmark, og det giver en lang række anvendelsesmuligheder for forbrugere og erhvervsliv.

1, 2, 3, 4, 5. Der er sket meget med de mobile netværk siden første generation. Nu er femte generation, 5G, ved at blive implementeret og gjort tilgængelig for danskerne.

”Allerede i dag er der en ganske god dækning i Danmark. Hastigheden på netværket er højere end på 4G, men det bliver med tiden langt højere. En af udfordringerne er, at licenserne til at bruge op til 3,5 GHz frekvenser er udskudt til første halvår i 2021. Derfor anvendes i dag for det meste 700 MHz, mens flere af operatørerne har en testtilladelse i udvalgte byer – København, Aarhus, Helsingør og Odense – til 3,5 GHz,” siger Claus Holm, Country Manager i Samsung Danmark. 

Med de nuværende teknologier udsendes mobilsignaler som radiobølger på en frekvens på 0,8-2,6 GHz. Men der er kommet trængsel på frekvenserne, og i nogle byer oplever mobilkunder allerede lavere hastigheder på bestemte tider af døgnet. Her kommer 5G til hjælp, da der er tale om højere frekvenser (kortere bølger), og dermed er der mere plads at boltre sig på. Energistyrelsens 5G-auktioner på frekvenserne 1,5 GHz, 2,1 GHz, 2,3 GHz, 3,5 GHz og 26 GHz forventes at finde sted i foråret 2021. 

“5G er på vej, og det vil bane vejen for en lang række muligheder for danskerne på mange fronter”. Claus Holm, Country Manager i Samsung Danmark

Høje 5G frekvenser blokeres lettere
En ulempe ved 5G er, at de korte radiobølger på de høje frekvenser let kan blokeres af modstand som f.eks. bygninger, vægge og træer. Jo højere frekvens, desto lettere kan det blokeres.

Derfor kræves der opsætning af mange basestationer og antenner (understøttet af fiber i undergrunden). Men fordelen er den højere kapacitet på frekvenserne, og dermed kan netværket håndtere mange flere enheder i tæt koncentration. Hvor en musikfestival giver problemer for 4G-netværket, har 5G-netværket mulighed for at håndtere op til en million enheder pr. kvadratkilometer. 

De frekvenser, der sigter mod mobilkunderne, er ikke de højeste 5G-frekvenser. Man deler som udgangspunkt 5G op i to forskellige frekvensområder – det lave op til 6 GHz og det høje helt op til 66 GHz med tiden. TDC, Telia/Telenor og 3 er i gang med at udrulle netværk, der anvender det lavere frekvensområde op til fra 0,7-3,5 GHz. Fordelen ved disse lavere frekvenser er, at de ikke så let bliver bremset som de høje frekvenser, der vil blive anvendt af erhvervslivet og vigtige offentlige institutioner som f.eks. hospitaler. 

Med tiden vil hastigheden på 5G blive meget højere end 4G. Men det er ikke kun hastigheden, der er interessant. Reaktionstiden på at sende data mellem to enheder bliver langt lavere, og det giver mange nye anvendelsesmuligheder. 

Hvad kan vi bruge 5G til?
Men hvad er det egentlig, vi kan forvente at bruge 5G til i praksis? ”Man kan sende billeder hurtigt til en anden enhed. Eller man kan downloade film meget hurtigere, hvilket vil være en fordel, hvis man f.eks. skal ud at rejse med fly. Men overordnet set er det generelt, at man med tiden får en hastighed og en stabilitet i forbindelsen, der er lige som fibernettet. Meget interessant er det også med den lave responstid. Det betyder bl.a., at man ikke længere vil opleve lag i krævende spil. Men det åbner også op for mange andre anvendelsesmuligheder,” siger Claus Holm. 

Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) er to af de områder, som forventes at udvikle sig eksplosivt. VR vil revolutionere spilindustrien med langt mere realistiske bevægelser pga. den lave responstid i 5G. Og AR-teknologi åbner op for en helt ny verden. 

På en produktionsvirksomhed vil teknikere med AR-teknologi f.eks. kunne observere reservedele, der trænger til reparation eller udskiftning og samtidig få relevante instruktioner frem på skærmen. AR lægger et virtuelt lag ovenpå virkeligheden, så ved at kigge på noget gennem et smartphone eller tablet kamera får man en masse relevant information.

Galaxy S20 FE 5G

”Der er stigende interesse fra teknikere, håndværkere og servicemontører for brugen af 5G på mobiltelefoner og tablets. Også transportindustrien udviser stor interesse, da det vil give dem en større dokumentationssikkerhed i leverancerne med brug af kameraer på bilen, som øjeblikkeligt gør disse data tilgængelige i systemet. De kan dokumentere med det samme, at ’den palle er læsset af’. Paramedicineren i ambulancen vil kunne sende og modtage relevante data lynhurtigt, og brandfolk der skal have tegningen til den bygning, de er på vej ud til, får det også meget hurtigere.”

I sundhedssektoren vil 5G også være relevant. Blandt andet gør det fjernoperationer mulige, idet kirurgen vil kunne styre robotarmene uden reel forsinkelse og risiko for en ustabil forbindelse. De første operationer er allerede gennemført med succes. Også i landbrug vil 5G være en stor hjælp. Kameraer på traktoren, kunstig intelligens og hurtig databehandling på en cloudserver gør det muligt lynhurtigt at skelne ukrudt fra afgrøder i sprøjtning af markerne.  Underholdningsindustrien er et kapitel for sig selv. Pokémon-jagten for et par år siden, var kun et lille varsel om, hvad der er i vente fra spilproducenterne. I sportens verden kan man også forvente helt andre oplevelser. Med AR-briller på vil man kunne se fodboldkampen fra en hvilken som helst af de tilgængelige kameravinkler. 

Galaxy S20 5G, Galaxy S20+ 5G og Galaxy S20 Ultra 5G

Tingenes Internet
En anden udvikling er, at 5G bliver det netværk, der for alvor gør ”Tingenes Internet” muligt. Allerede i dag er mange sensorer, maskiner og andre ting koblet til 4G LTE-netværket, men det er med til at belaste kapaciteten på nettet. Med 5G vil der blive åbnet en ladeport til at koble mange flere ting på nettet. Blandt anvendelsesmulighederne er bygningers energiforbrug, vandforbrug, sensorer der måler vandkvalitet og andre miljøvariable, vigtige komponenter i biler, fly og andre maskiner. Og overvågning af kronisk syge patienter i realtid. 

Og så er der bilerne, både dem med fører og dem uden – og intelligent trafik i det hele taget. Bilerne vil bruge 5G til at kommunikere med hinanden med den lynhurtige responstid, og det vil medvirke til at reducere antallet af trafikulykker, der hvert år ifølge WHO koster 1,35 mio. mennesker.  

”5G er på vej, og det vil bane vejen for en lang række muligheder for danskerne på mange fronter. Mange af dem kender vi ikke engang endnu, for når først 5G-netværket er på plads vil vi se en voldsom teknologisk udvikling på mange områder. Med en smartphone, der har 5G-teknologien, er man rustet til fremtiden,” siger Claus Holm. 

TDC vil dække 90 pct. af danskerne i 2020

TDC er længst med at rulle 5G-netværk ud og forventer at over 90 pct. af danskerne vil have adgang til 5G ved udgangen af 2020. TDC vandt 14 af 20 frekvensblokke på 700, 900 og 2.300 MHz ved Energistyrelsens auktion i 2019. I første omgang er det 700 MHz, der anvendes til 5G. Det er ikke ”ægte” 5G, men mobilkunderne vil opleve det som en opgradering i forhold til 4G med højere hastighed, mere stabilitet, lav responstid og mere kapacitet, oplyser TDC – også på lokationer, hvor mange mennesker er samlet. Samtidig anvender TDC midlertidig licens til 3,5 GHz til testprojekter i centrum af København, Aarhus, Odense og Helsingør.    

Læs mere på

www.samsung.dk