Ledelse skal skabe fremtidens samfund

0
257

Den offentlige sektor skal være et mødested og ikke en bureaukratisk myndighed, og det afspejler sig i høj grad i ledelsesstilen. På Master of Public Governance på CBS uddanner de ikke blot fremtidens ledere i det offentlige; i fællesskab skaber de samfundet.

Ledelseskoncepter bliver først interessante, når de giver løsninger på problemstillinger.

I disse år præger et paradigmeskifte den offentlige sektor. En sektor, der førhen opererede som en bureaukratisk myndighed og en til tider konkurrenceudsat serviceleverandør, bliver nu også anskuet som et mødested.

Her samarbejder medarbejdere, borgere, administratorer, politikere, frivillige og organisationer om at sætte fælles mål, klare opgaver på tværs og løse komplekse samfundsproblemer. Det handler om i fællesskab at finde løsningerne på problemerne.

Ledelse løser problemer
Dygtige ledere er en del af løsningen på udfordringer i den offentlige sektor, lyder det på efteruddannelsen Master of Public Governance, MPG, hvor offentlige ledere bliver klædt på til at mikse ledelsesstrategier, så de kan løse tværfaglige problemstillinger i hverdagen.

”Ledelseskoncepter bliver først interessante, når de giver løsninger på problemstillinger. På masteruddannelsen MPG underviser vi netop i, hvordan fremtidens offentlige ledere tager de bedste valg og sammensætter et mix af strategierne,” siger Niels Thyge Thygesen, der er er lektor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS og underviser på MPG.

Ledelse på liv og død
Niels Thyge Thygesen fremhæver, hvordan ledelseskoncepter bruges aktivt: På et plejehjem nytter det måske ikke at vælge tillidsbaseret ledelse, hvis der er behov for at styre sikkert gennem corona-krisen og undgå dødsfald. Her kan der være behov for mere kontrol.

Hos Forsvaret giver tillidsbaseret ledelse god mening, fordi det giver en større individuel beslutningsret, når soldaterne skal tage en beslutning midt i kampens hede.
”Det giver ikke mening blot at tale om, at siloer skal brydes ned, eller om at et hierarki er bedre end autonomi. De dygtige ledere skifter strategi efter problemstillingerne. Om mandagen kan der være behov for en type ledelse og om onsdagen en anden,” forklarer Niels Thyge Thygesen og uddyber:

”I offentligt regi kan beslutningerne handle om liv og død, og derfor er problemløsningerne livsnødvendige. Og det er ikke et spørgsmål om, om tillidsbaseret ledelse er bedre end kontrol. Det ved den dygtige leder og den initiativrige embedsmand, som gennem ledelsesaktivisme skaber forandringerne, der leder til handlekraft i fællesskab.”

Byg bro til virkeligheden
Netop at bygge bro fra teorien til virkeligheden prioriteres højt på uddannelsen. Sidste år på Folkemødet på Bornholm var MPG repræsenteret, og emnet respekt blev taget op. Helt konkret blev der bygget en bro i sten, hvor mennesker på tværs af fag, uddannelser og jobs mødtes om deres definitioner af respekt. Definitionerne blev skrevet på små stykker af den bornholmske granit, der dannede en bro.

Med til seancen var Mikael Skak Pedersen, der blandt andet er forstander på institutionen Døgndiamanten for udsatte unge hos Næstved Kommune.

”Det offentlige har været kendt for et udpræget fokus på styring og blå skjorter, og nu er der i højere grad tale om dialog med borgerne og plads til de mere spraglede skjorter,” siger han.

Inspirationen fra brobygningen på Bornholm blev taget med hjem til Næstved Kommune, og inspirationen indgik blandt andet i dialogen om nye værdier, der i højere grad bygger bro og styrker samarbejdet med borgeren. I dag tager kommunen fx også ud til en udsat borger i hjemlige rammer i stedet for udelukkende at invitere til møde på rådhuset, som kan virke intimiderende, forklarer Mikael Skak Pedersen, der har en MPG fra CBS.

Ledelse gennem fællesskabet
Under corona-krisen har vi set eksempler på partnerskaber og netop invitationen til det fælles, forklarer Niels Thyge Thygesen. Statens Serum Institut opfordrer med ”Influmeter” danskerne til frivilligt at samarbejde omkring at indberette symptomer på Covid-19 og influenza.

Tusindvis af danskere har stået i kø for at tilmelde sig og svare på spørgeskemaerne, så Statens Serum Institut hurtigt fik de informationer, de har brug for i kampen mod smitten.

”Partnerskaberne, der ligger dybt i vores natur, viser styrken i ikke at lede adskilt, men i fællesskab. Man skal ikke lede lodret, men vandret, så bliver man som leder også meget bedre til at forholde sig til det uforudsigelige som corona-krisen, boligbobler, Brexit osv.

”Influmeter” er desuden et eksempel på, hvordan vi går fra at forbruge ressourcer til at mobilisere ressourcer; en problemstilling, som den offentlige sektor også er meget optaget af,” siger Niels Thyge Thygesen.

Master of Public Governance på CBS styrker både den offentlige leders professionelle og personlige udvikling.

Læs mere om efteruddannelsen på

www.cbs.dk/mpg