Vi skal sænke forventningsbarren

0
423

Katerina Pitzner og hendes fire børn elsker julen og familiens hyggelige traditioner. Alligevel synes hun, vi skal være varsomme med at have præcise forestillinger om, hvor perfekt aftenen skal være.

”Julen er forbundet med mange følelser og store forventninger. Vi har minder om julen med fra vores opvækst, og vi har store forventninger til den ramme og de traditioner, vi skal skabe for vores egen familie. De forventninger kan nemt blive skuffede, hvis de er alt for høje,” siger Katerina Pitzner. 

Hun kender dog godt drømmen om den perfekte familiejul.

”Hvis pigerne skændes over konfekten, kan jeg høre mig selv sige: ”Kan vi nu ikke bare hygge os,” men man kan jo ikke hygge sig på kommando. Der skal være plads til det uperfekte, også juleaften.” 

Selv traf hun tidligt et bevidst valg om at skabe en anden jul, end den hun oplevede som barn. 

”Min far var alkoholiker, og man vidste altid, at der ville ske et eller andet åndssvagt juleaften. Det skabte stor utryghed. Sådan skulle julen ikke være i min egen familie.”

Selvom Katerina deler sine fire børn med to eksmænd, har hun med få undtagelser altid haft børnene hos sig juleaften. 

”Det er hårdt for forældre, der skilt og skal skiftes til at have børnene juleaften, fordi aftenen betyder så meget for alle. Her er man nødt til at beslutte sig for, at den 24. december ’bare’ er en dato, og at man kan skabe ligeså vigtige juletraditioner den 22. eller den 26.”

Hjemmelavet pynt fylder træet
I familien Pitzner er julen en tid, man glæder sig til og gør meget ud af, ikke mindst gaverne, som vælges med stor omhu. Selvom børnene er voksne, får de stadig adventskalender med pakker. Det bliver man aldrig for gammel til. Og så er der juletræet, der pyntes med alle de kreationer, som børnene har lavet, da de var små. 

”Det er virkelig grimt, men det er jo det, der er charmen og skaber en tradition. Hvert år, når kassen med julepynt kommer frem, kigger vi på det og griner, og hvert år er der konkurrence om, hvem der skal sætte stjernen på toppen.”

At netop træet er vigtigt, måtte Katerina erkende det år, hvor familien skulle rejse på ferie 1. juledag, og hun derfor mente, at en pyntet palme kunne gøre det ud for juletræ. Det faldt ikke i god jul hos børnene. Der bliver til gengæld ikke danset om træet, men familien lytter gerne til alt muligt forskelligt julemusik, og juleaftens eftermiddag tilbringes foran Disneys Juleshow for at komme i rette stemning. Og så er der pakkelegen.

”Det er med livet som indsats,” griner Katerina, ”når der er gæster med, kan de godt få et chok over, hvor meget vi går op i det. Alle råber og skriger, men sådan skal det bare være.”

En enkelt svensk tradition
Da Katerina Pitzner har været svensk gift, har der sneget sig en enkelt svensk juletradition ind, nemlig lussekatte, som svenskerne bager i anledning af Lucia. Det er en slags bløde boller i en stærk gul farve, der stammer fra krydderiet safran, med pynt af rosiner. 

”Det er det eneste, vi bager i julen, til gengæld laver vi masser af konfekt.” 

Julemaden har fået sin egen fortolkning. 

”Jeg har aldrig selv brudt mig om julemad og besluttede for mange år siden, at det var tåbeligt at spise noget, man ikke selv kunne lide, bare fordi det var tradition. Derfor får vi hummer til hovedret og risalamande til dessert.”

Enkelte gange har familien tilbragt julen udenlands, men de er enige om, at julen fejres bedst i Danmark. Det passer Katerina godt, for december er typisk en travl tid i diamantbranchen med mange rejser. Sådan bliver det naturligvis ikke i år. 

”Også min branche har skullet vænne sig til en ny virkelighed. Heldigvis har alle har vist sig utroligt omstillingsparate. Stenene flyves frem og tilbage, og det fungerer fint.”

At efterspørgslen på investeringsegnede diamanter ikke er påvirket af den aktuelle verdenssituation, bekræfter Katerina Pitzners virksomhed, der for andet år i træk har vundet en Børsen Gazellepris. 

Klar til sæson 4
Engang efter nytår kan vi se frem til endnu en sæson af ”Diamantfamilien” og et kig ind i familiens travle hverdag. Thalia arbejder stadig målrettet med sine heste, Elvira filmer sin egen tv-serie til Dplay, passer sin forretning på Instagram og er i gang med en ny tøjkollektion, mens familiens yngste, Ophelia, forbereder sig på at blive student til sommer. 

Sønnen Hector medvirker efter eget valg ikke i udsendelsen. Han er vokset op hos sin far i Sverige, men tilbringer julen sammen med sin mor og de tre søstre i Nordsjælland. 

”Sådan skal det være. Jeg ville have svært ved at undvære nogen af dem, hvis de pludselig valgte at holde jul med for eksempel en kærestes familie. Man kan sagtens holde jul på en alternativ dato, men det er vigtigt at hele familien er samlet og vedligeholder de traditioner, som vi har skabt sammen,” slutter Katerina Pitzner.