Kender du kaffens historie?

0
377

Danskerne er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden. Men hvordan kom kaffen overhovedet hertil? Her får du lidt af kaffehistorien – og et par tips til at brygge en god kop.

For rigtigt mange af os er lyden af kaffemaskinens snurren lyden af morgenrutinen. Dagens første kop kaffe er ganske enkelt dét, der skal til, for at vi kommer i gear. Og senere på dagen er det over kaffen, vi mødes med venner, kolleger og kunder. Men hvordan kom kaffen til at spille så stor en rolle i vores hverdag?

Fra Etiopien til Danmark
De første kaffetræer groede på en højslette i provinsen Kaffa i det nuværende Etiopien, hvor de tidlige østafrikanske stammer blandede kaffebær med fedt fra dyr og formede små energikugler til at spise. Kaffetræet voksede dog også på den arabiske halvø, og det var her, at kaffen omkring år 1000 e.Kr. udviklede sig til en varm drik baseret på ristede kaffebønner.

De første kaffehuse åbnede omkring år 1470 i byen Mekka. Rygtet om kaffen spredte sig, og handelsrejsende fra Venedig bragte den sorte drik med hjem i 1615, hvorefter den gik sin sejrsgang over hele Europa. I 1660 fandtes der fx over 2000 kaffehuse i London alene.

Lige så mange smagsnuancer som vin
Siden midten af det 20. århundrede har de skandinaviske lande været nogle af de allermest kaffedrikkende folkefærd. Og selvom der i dag er mange måder at brygge og drikke sin kaffe på, sværger de fleste til filterkaffen, især om morgenen (ca. 40 % ifølge COOP Analyse, 2019).

”Kaffe har ligeså mange smagsnuancer som rødvin. Bliver kaffen ristet meget, får den en stærkere og mere bitter smag. Formalingsgraden har også betydning for smagen og brygningen. Det mest optimale er at male de hele bønner selv, så man får de friskeste bønner. Og så skal temperaturen på vandet ligge mellem 92 og 96 grader, for at man opnår det bedste resultat. Det er en typisk fejl ved mange kaffemaskiner, at vandet er varmt nok under brygningen. Den færdige kaffe skal være mellem 80 og 82 grader, og kaffen må ikke stige i temperatur, når den er brygget, for så kommer den til at smage brændt”, fortæller kaffeentusiast og direktør i Moccamaster, Ole Andersen.

Moccamaster har fremstillet kaffemaskiner i snart 50 år. Maskinerne er udviklet efter standarderne for Brewing Coffee Center og håndsamles i Holland. Kvaliteten er så høj, at de kan holde i både 10 og 15 år, hvis du passer godt på den.

Se mere på

www.moccamaster.dk