Sund elektronik

0
198
Sammen med Acarix har Prevas udviklet et produkt, som via akustik kan lytte sig frem til potentielle åreforkalkninger.

Udviklingshuset Prevas er med i udviklingen af mange nye healthtech-løsninger, hvor borgerne tager aktiv del i udredningen. Ofte i ro og mag derhjemme.

”Over halvdelen af vores omsætning i Danmark er inden for life science,” siger direktør i Prevas, Henrik Møller.

Digitaliseringen transformerer i disse år både produktion og produkter inden for life science i stor stil, og diagnostikken rykker tættere på borgerne, som med teknologiens hjælp bliver et aktiv i udredningen. Patient Empowerment er trenden blevet døbt, og det er et område, som det teknologiske udviklingshus Prevas er dybt involveret i.

”Over halvdelen af vores omsætning i Danmark er inden for life science, hvor udviklingen af nye teknologiske løsninger sker med stor hastighed. Mange idéer og opfindelser kommer fra tekniske universiteter. Når en ny målemetode er afprøvet, og en mockup af løsningen har vist, at den har potentiale, tager vi over og laver et produkt, der har en konkurrencedygtig kostpris og kan certificeres efter alle påkrævede regulativer og standarder,” fortæller Henrik Møller, direktør i Prevas.

Life Cycle Management
Nogle kunder er startups født ud af et teknologisk forskningsmiljø. Andre kunder er store, traditionsrige pharma-virksomheder, der for eksempel tager springet fra analoge pilleæsker til emballage med sensorer og intelligens.

”De har måske ikke tidligere haft elektronik i deres produkter og har ikke kendskab til embedded software og hardware. Det hjælper vi dem med at opbygge i deres organisation, og vi bliver deres samarbejdspartner på de enkelte projekter. Vi kalder det Life Cycle Management, fordi vi følger produktet fra vugge til grav. Efter udvikling og lancering af et nyt produkt er der behov for et beredskab, så produktet kan vedligeholdes og konstant leve op til gældende krav. Komponenter kan pludselig være ”end of life” eller ”hard to find”, og så skal der tages vigtige beslutninger i produktionsprocessen. Der følger mange aspekter med, når man introducerer elektronik i et produkt,” siger Henrik Møller.

Efter udvikling og lancering af et nyt produkt er der behov for et beredskab, så produktet kan vedligeholdes og konstant leve op til gældende krav

Mænds fertilitet
For eksempel har Prevas hjulpet startuppen ExSeed Health, som vil hjælpe mænd til bedre sædkvalitet ved at kombinere en ny måde at tage sædprøve på med et livsstilsprogram.
Traditionelt er barnløse par gået til en fertilitetsklinik med en sædprøve, der analyseres og resulterer i en fertilitetsscore, men for ExSeed Health har Prevas lavet et device med en glasplade og et mikroskop, der kan anvendes i trygge rammer derhjemme.

Sædprøven lægges på glaspladen, mobiltelefonens kamera lægges over mikroskopet, og der optages en video på ca. 20 sekunder, som sendes op i skyen. En algoritme beregner en score baseret på sædcellernes antal og bevægelsesmønster, og ExSeed Health kan på den baggrund komme med forslag til relevante livsstilsændringer, hvis effekt på sædkvaliteten kan måles, når sædprøven gentages over en periode.

Lyden af blod
Sammen med det børsnoterede unge medtech-firma Acarix har Prevas udviklet et produkt, som via akustik kan lytte sig frem til potentielle åreforkalkninger. Med mikrofoner i plastre, der placeres på brystet, lytter enheden til den lyd, blodgennemstrømningen i årerne tæt på hjertet frembringer.

”Når blodet passerer forsnævrede områder, ændrer lyden sig, akkurat som når en flod drejer. Det kan man lytte til, og man kan beregne en CAD-score for, hvor disponeret du er for en kranspulsåreforsnævring. Er du det, kan du komme til en MR-scanning. Løsningen afløser det meget lange spørgeskema, lægen hidtil har udregnet en CAD-score ud fra. Tanken er, at det skal være et instrument i en praksis eller et specialisthus. Scanninger er dyre, og der er ventetider på dem. Den nye enhed finder tidligt de disponerede og kan sortere de raske fra,” siger Henrik Møller.

Hjerteflimmer
Ny teknologi letter og forkorter også processen for patienter med tendens til hjerteflimmer.
For Zenicor har Prevas lavet et produkt, som i princippet er en lille EKG-måler, der gør det muligt at optage arytmi – rytmeforstyrrelser i hjertet – når de opstår.

”Så går patienten ikke forgæves til lægen, der laver en EGK og ikke finder arytmi lige på det tidspunkt. Når patienten selv oplever arytmi, placeres tommelfingrene på to elektroder, og data sendes til lægen, der får et godt indtryk af, hvilken type arytmi det drejer sig om.”

Siden virksomhedens start i 1985 har Prevas løst titusindvis af udfordringer med ny elektronik sammen med kunder inden for de fleste brancher. Prevas kalder det ‘Hello Possibility’.

Se mere på

www.prevas.dk