Kun fantasien sætter grænser for anvendelsen af data

0
371

Hos firmaet Kapacity tilbyder de ydelser inden for alle discipliner af Business Analytics og arbejder med løsninger, som kan optimere databærende arbejdsprocesser og skabe hurtigere og bedre indsigt i de fleste virksomheder. Lige nu er der særligt to områder, hvor de oplever øget fokus fra virksomhederne – Digital Finance og AI.

Forestil dig, at du kan lokalisere brud på vandrør udelukkende ved brug af data. Eller at du i din forretning kan forudsige morgendagens salgstal med stor præcision. Data og teknologisk udvikling lyder måske skræmmende for nogle. Men sandheden er, at data i stigende grad er en uundværlig hjælper, der kan automatisere tunge, manuelle processer i virksomheden, som frigør tid til flere værdiskabende opgaver.

Mange virksomheder har da også indset, at hvis de ikke omstiller sig til den digitale udvikling og de muligheder, der følger med, så kan deres rolle på markedet være udspillet. Kapacity har siden 2008 arbejdet målrettet med at implementere data- og Business Intelligence-løsninger, der automatiser processer og skaber indsigt og værdi hos virksomhederne.

Digital Finance sparer tid og øger kvaliteten
Et af de steder, hvor Kapacity oplever, at der er meget at vinde ved en digital transformation, er i virksomhedernes økonomifunktion. Her er der stadig mange, der hver måned bruger uforholdsmæssigt meget tid på manuelle processer som f.eks. indsamling af budgetdata, konsolidering af regnskaber og indtastning af tal i regneark.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Ventana Research bruger mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder syv dage eller mere på at lukke månedsregnskabet. Det koster ikke alene tid og ressourcer, men det øger også risikoen for fejl betydeligt, fordi tallene bliver kopieret frem og tilbage mellem regneark. Ifølge samme undersøgelse erkender én ud af tre, at der er fejl i de regneark, der bliver anvendt i virksomheden.

”Med Digital Finance kan virksomhederne digitalisere økonomifunktionen, så processerne omkring eksempelvis månedsafslutningen bliver automatiserede. Det gør, at medarbejderne i stedet kan indgå som forretningspartner til virksomheden, fordi de har tid til at analysere og fortolke frem for at processere data. Samtidig undgår man de fejl, der typisk og naturligt opstår ved tunge, manuelle processer,” forklarer Jeppe Dahl Jensen, partner hos Kapacity.

Årets Microsoft Partner fokuserer på forankring
Kapacity er blandt andet kåret som Årets Microsoft Partner i Danmark. Det er de naturligvis stolte af, og mange mellemstore og større virksomheder samarbejder med Kapacity, når der skal implementeres nye systemer.

Meget af Kapacity’s arbejde handler om at sikre, at fokus holdes på den forretningsmæssige værdi, når løsningerne skal implementeres hos virksomhederne. Det kræver en klar idé om, hvad man vil opnå med den digitale løsning, og hvem der skal bruge den. Og her er det afgørende, at hele organisationen er med.

”En væsentlig del af opgaven, når vi leverer digitale løsninger som Digital Finance, AI og Business Intelligence er, at de digitale løsninger bliver forankret blandt medarbejderne ude i virksomhederne. Her handler det i høj grad om at få kommunikeret, at det i virkeligheden handler om at kunne løse en stigende mængde opgaver hurtigere med de samme antal hænder, så tiden kan blive brugt på opgaver, der er mere spændende og mere givende for virksomheden,” fortæller Søren Toft Joensen, CCO hos Kapacity.

Derfor gør Kapacity meget ud af forankringen ude i virksomhederne som en integreret del af projekterne og sørger for, at der bliver taget hånd om at favne medarbejderne undervejs.

”Vores succeskriterium er i mange tilfælde, at vi overdrager ansvaret til kunden, som kører videre internt eller bruger deres eksterne it-afdelinger med os som partner. For det er forankringen, der er slutmålet, og ikke teknologien i sig selv,” understreger Søren Toft Joensen.

Med AI byder den digitale fremtid på endnu flere muligheder
Teknologierne udvikler sig hele tiden, og et af de nye områder, der bliver taget i brug ude i virksomhederne, er inden for AI og Machine Learning. AI og Machine Learning er simpelt fortalt en række metoder og algoritmer, der kan finde mønstre og lave forudsigelser på baggrund af data.

Inden for Digital Finance kan AI og Machine Learning bl.a. blive brugt som supplement til de traditionelle, manuelle forecasts, fordi man med AI og Machine Learning kan håndtere flere data og hurtigt finde mønstre, som gør forecast-processen mere overskuelig. Fordelen er også, at efterhånden som flere data bliver tilgængelige, og algoritmen bliver optimeret, bliver modellen mere præcis og kan forklare afvigelser i data.

”Hos Kapacity oplever vi rigtig mange virksomheder, der efterspørger AI. Og der er ikke nogen tvivl om, at den efterspørgsel kun bliver større. For en virksomhed, der med høj nøjagtighed kan forudsige, hvordan fremtiden kommer til at se ud, har klare forretningsmæssige fordele,” siger Jeppe Dahl Jensen.

Læs meget mere på 

www.kapacity.dk