Digitalisering og bæredygtighed hænger sammen

0
437
Foto: Arvid Skywalker, unsplash

Vejen til innovativ, sikker og samfundsansvarlig digitalisering af danske virksomheder er brolagt med nye it-løsninger, der på samme tid er bæredygtige og optimerer tidskrævende processer og beslutninger, mener IBM Danmarks direktør.

Hvis du om tre-fem år stadig ikke har styr på dine data, tror jeg, du har svært ved at være til som virksomhed

Særligt to temaer går igen, når IBM’s danske kunder efterspørger nye it-løsninger.

”For det første vil de gerne optimere deres beslutninger og processer via teknologi, og for det andet vil de gerne være mere bæredygtige. Det bedste er naturligvis, når vi kan hjælpe dem med at nå begge mål på samme tid med intelligente og fremtidsorienterede løsninger,” siger IBM Danmarks administrerende direktør Henrik Bodskov.

AI-ERP skal også understøtte bæredygtigheden
Alle dele af forretningen efterspørger næste generation af intelligente digitaliseringsløsninger. Ikke mindst ser Henrik Bodskov, at nye krav om ’triple-buttom-line’ opfølgning, og ’near-realtime’ rapportering kræver, at økonomiafdelingerne går fra traditionelle bogføringssystemer og analyseprogrammer, ofte suppleret med regneark, til intelligente, automatiserede ERP-systemer integreret med nye typer data. 

De traditionelle tidsrøvende opgaver som kontrol, screening af posteringer, afstemninger, compliance, likviditetsstyring og risikoovervågning kan i stort omfang automatiseres med AI.

”Og det giver økonomifunktionen luft til både at bruge mere tid på taktisk og strategisk sparring med ledelsen og møde de nye krav om rapportering på og opfølgning af ’den 3. bundlinje’, dvs. virksomhedens bæredygtighed og samfundsansvar i bred forstand, som baseres på nye typer af interne og eksterne data indenfor klima- og miljø, HR- og CSR-aktiviteter mv.”

Foto: Anna Sullivan, Unsplash

Data skal skinne
Data er udråbt til det nye sorte guld, men det er Henrik Bodskovs pointe, at de mange data, vi efterhånden genererer, ikke for alvor vil skinne og give værdi, før virksomhederne har styr på dem og bruger dem rigtigt.

”Mantraet om jo flere data jo bedre holder ikke helt, for som bekendt kan man ikke sammenligne æbler og pærer. Du skal have styr på data og formå at omdanne data overload til strukturerede data lakes. Når du har det fundament i orden, kan du opnå effektiviseringer i økonomiafdelingen, og den kan løse de nye opgaver.” Data-kapløbet bliver nådesløst for virksomhederne, vurderer Henrik Bodskov.

”Hvis du om tre-fem år stadig ikke har styr på dine data, tror jeg, du har svært ved at være til som virksomhed. Til den tid vil de bedste have trukket AI ned over deres data lakes. De vil vide præcis, hvad de skal gøre, de vil kunne reagere lynhurtigt, og de vil være kommet langt på alle fronter, både når det gælder økonomistyring, produktudvikling, design to market og viden om deres konkurrenter – og ikke mindst med en underliggende, gennemgående bæredygtighedsagenda.”

Bæredygtighed med blockchain
Fødevarer er en af de brancher, hvor der er størst fokus på at gøre forsyningskæden bæredygtig – med digital hjælp.

”I Danmark er der allerede stor tillid til vores fødevarer og varer i det hele taget, og det skal der naturligvis også være i fremtiden. Det er aktørerne meget bevidste om, og der bliver brugt mange ressourcer på at forske i, hvordan man kan optimere og dokumentere fødevarekæden. Det er først og fremmest blevet muligt i kraft af blockchain-teknologien, der giver transparens og tillid til data om varernes vej fra jord til bord. 

Dermed bliver blockchain en helt central databærer, som også vil afgive data, der føder ind i ERP-systemerne og skabe grundlag for optimering af beslutninger med nye bæredygtigheds-kriterier, som f.eks. etisk produktion, minimering af transport, grønnere transport, minimering af tab/spild i leverancekæden etc.”

Til formålet har IBM internationalt bygget løsningen IBM Food Trust™, som baseret på blockchain giver fødevareaktører i hele værdikæden adgang til vitale data, der kan handles på.

Foto: Master Wen, Unsplash

Nye økosystemer
Blockchain anvendes i dag i mange brancher til at skabe transparens med troværdige data, der kan være med til øge bæredygtigheden globalt. Det være sig indenfor mode, elektronik, bilproduktion og energiforsyning.

Sidstnævnte har IBM Danmark udviklet i samarbejde med energiselskabet Andel i form af Flex Platformen, der med teknologier som blockchain, AI og IoT løser udfordringen med svingende el-produktion ved at gøre bygninger til samfundets nye store energi-buffer. Samtidig skaber Flex Platform et nyt finansielt økosystem på energimarkedet ved at give private og offentlige aktører et grønt og økonomisk incitament for at stille deres fleksibilitet til rådighed.

Det bliver muliggjort med nye forbundne produkter (som især varme- og vandpumper, ventilationssystemer o.l.), der delvist kan styres af el-systemet.

Og igen – vil det på sigt også give virksomhederne mulighed for at styre deres aktiviteter ud fra ønsket om at medvirke til optimal udnyttelse af grøn strøm.

”Det fantastiske er, at disse nye løsninger bygger på teknologier, der allerede findes, men ingen kan bygge dem alene. Gennem partnerskaber skal vi digitalisere Danmark innovativt, sikkert og samfundsansvarligt – og vise resten af verden, hvad der er muligt med grøn teknologi.

Fakta

IBM Danmark er Danmarks digitale forretningspartner og assisterer sine kunder i deres digitale transformation, så den foregår innovativt, sikkert og samfundsansvarligt. IBM Danmark er et service- og teknologi-firma, der adskiller sig fra andre ved at kunne levere hele techpakken. Det er blandt andet hardware, software, cloud, konsulentydelser, it-drift, sikkerhed, IoT, blockchain og AI.

Se mere på

www.ibm.com/dk-en