Store vinduer driller nybyggere – bæredygtigt fundament kan løse problemet

0
311

Når familien Danmark bygger hus, fører det tit til en hård kamp med bygningsreglementet. Store glaspartier er populære, men det kan være svært at få tegninger og energiberegninger til at gå op. Hos producenten af EPS fundamenterne Grøn Standard, har man imidlertid løsningen, der kan fjerne hovedpinen, så nybyggere kan få store vinduespartier. 

Skuffelsen er stor hos mange danskere, når de ikke kan få de store vinduespartier, de ønsker sig i deres drømmehus. Store glaspartier gør det nemlig svært at overholde reglerne for energiforbruget i nybyggeri. Dermed udfordres danske husbyggere jævnligt af Bygningsreglementet, der skal forhindre os i at lave for klima-følsomme huse.

Bæredygtigt fundament løser problemet
Fundamentløsningen Grøn Standard er en løsning, der kan gøre det muligt at få energiberegningen på et nybyggeri med store vinduespartier til at gå op. Med Grøn Standard får boligejerne et fundament af rent isoleringsmateriale. Der gør boligen lettere at opvarme og reducerer kulden ved vinduer og ydervægge.

Fundamentblokkene består primært af luft og er derfor lette at transportere og flytte rundt på byggepladsen ved håndkraft. Derfor sparer de byggebranchen for betydelige mængder CO2 -belastende beton, ligesom gravearbejdet med diesel-drevne maskiner og tung transport i lastbiler minimeres. Selve materialet er 98 % luft og 2 % genanvendt plastik.

Det gør alt sammen EPS-fundamenter til en yderst bæredygtig løsning, der tiltaler landets klimabevidste boligbyggere. 

Mindre risiko for sætningsrevner!
For den enkelte husejer betyder Grøn Standard-fundamenter også mindre risiko for sætningsrevner. I mere end 20 år har Sundolitt leveret EPS-fundamenter til mange tusinde huse. I modsætning til mange huse med rent betonfundament har ingen af disse huse fået sætningsrevner.

Den tekniske forklaring er, at alle husenes betydelige laster hviler på det samme underlag. Konstruktionen på EPS-fundamenter giver en ensartet belastning og en mere ensartet sætning af huset, så differenssætninger med stor sandsynlighed undgås.

Flere vælger Grøn Standard
Hos Sundolitt har man i år oplevet en markant stigning på 17,9 % i salget af de bæredygtige fundamenter set i forhold til sidste år. Dette på trods af Coronakrisen og et generelt afventende marked. Ifølge adm. direktør i Sundolitt, Henrik Vasylyeva, forventer man en endnu større stigning i efterspørgslen på Grøn Standard hen over efteråret.

”Vi har gennem sommeren oplevet en kolossal stigning i interessen for Grøn Standard fundamenter, som vi tilskriver en kombination af fokus på bæredygtighed og entreprenørernes ønske om høj produktivitet på byggepladsen. Elementerne vinder især terræn i boligbyggeriet og hos entreprenørerne er Grøn Standard blevet populært på grund af fundamentets nemme håndterbarhed”, siger han. 

Sundolitt har leveret EPS-fundamenter til byggebranchen i over 20 år. Grøn Standard er derfor grundigt afprøvet med mulighed for at bære huse på op til 2,5 etager. Siden 2012 er antallet af nybyggede boliger steget hvert år. I 2020 forventes det at stige til mindst 6.000 boliger.

Arkitektvision blev til virkelighed i Smørum
Arkitekt Martin Kallesø har tegnet mange huse med store vinduespartier. Men da han skulle give sit bud på et 290 kvadratmeter stort hus i Smørum, var det umiddelbart svært at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre.

I hans fortolkning af den lokale arkitektur består indersiden af husets tre længer næsten udelukkende af vinduer.  De mange kvadratmeter vinduesareal ville ikke kunne overholde bygningsreglementet på et almindeligt fundament. Her gjorde Grøn Standard, de bæredygtige EPS-fundamenter, arkitektens vision mulig.

“For mig skal hvert hus være noget særligt og bidrage med noget nyt. Da jeg skulle tegne huset, lagde jeg mærke til områdets mange smukke, gamle gårde. På en abstrakt måde er huset i Smørum en parafrase over områdets gårde og skaber med de store vinduespartier en hyggelig gårdsplads til familien,” forklarer han.

Grøn Standard-fundamenter består af isoleringsmaterialet EPS, der er 100% genanvendeligt. Det reducerer CO2-aftrykket for et almindeligt parcelhus med mellem to og tre ton.

Hvert parcelhus sparer 2,1 tons CO2  

Grøn Standard kan i gennemsnit spare mere end 2,1 ton CO2 for hvert parcelhus, man bygger. Det viser beregninger fra et rådgivende ingeniørfirma. 

Med disse tal vil et større dansk typehusfirma typisk kunne spare klimaet for i alt 2.900 tons CO2 om året ved brug af Grøn Standard-fundamenter. 

Du kan få hjælp til at opfylde din drøm om store vinduespartier med Grøn Standard.

Kontakt os i dag på 70 11 10 20 eller 

sundolitt.kundeservice@sundolitt.com

Læs mere på

www.sundolitt.dk