Samsungs smartphone løsning gør computeren overflødig

0
347

Samsungs DEX-løsning gør det muligt at spare PC’en væk og bruge en smartphone til at udføre de samme opgaver. Mange virksomheder og organisationer er i fuld gang med at teste systemet, heriblandt Københavns Kommune, der kun har gode erfaringer at fortælle om. 

I virksomheder er det typiske, at man stiller en smartphone og en PC til rådighed for hver enkelt medarbejder. Men hvis man bruger DEX – en software løsning fra Samsung – kan man nøjes med en smartphone. 

”Samsung DEX går ud på, at man bruger telefonen som computer. Du sætter telefonen til en ekstern skærm, hvor du så får et desktop mode op, så det ser ud som det ville gøre på din firma-PC, hvor du så kan afvikle dine forskellige applikationer. Du sørger for samtidig at have tastatur og mus, for så har du egentlig en PC med dig uden at skulle slæbe på den. Jeg har selv brugt det nogle gange, når jeg rejser. Så kobler jeg det bare til TV på hotelværelset og bruger en Bluetooth mus og keyboard,” siger Claus Holm, Country Manager i Samsung Danmark, og tilføjer, at man også kan bruge en tablet i stedet, hvor man direkte kan se desktop mode. 

Sikkerheden er særlig interessant for virksomheder

Det smarte i det for virksomheden er, at man kan styre sikkerheden på telefonen, understreger han. 

”Nu er det forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men de fleste styrer i dag via Mobile Device Management, hvor du kan styre, hvad medarbejderen må med sin arbejdstelefon. På den måde ved du, at det er en sikker enhed. I Samsung telefoner kan du også bruge det, der hedder en Knox container, som betyder, at du kan skille privatdelen fra firmadelen på telefonen. Så alt det, du afvikler i firmadelen, er adskilt af vandtætte skodder til privatdelen. Du kan altså ikke tage dokumenter fra firmadelen over i den åbne privatdel og heller ikke den anden vej. Hvis du f.eks. har downloadet en app i privatdelen, der aflurer nogle passwords, så kan den ikke komme over i firmadelen.” 

Når DEX kører, kan man designe et skrivebord (desktop), som man også gør på sin PC. Der kan man have sine firma-applikationer, f.eks. SAP-adgang, Citrix, Microsoft Office eller andet. 

”Vi har et meget tæt samarbejde med både Citrix og Microsoft omkring deres forskellige applikationer, som gør, at de virker fuldstændig upåklageligt på DEX. Dvs. systemet skalerer selv op alt efter hvilken skærm, du tilslutter telefonen, og de specielle funktioner, der er i DEX, er også med i deres applikationer. Hvis du ikke lige har adgang til en skærm, tastatur og mus, så kan du også bruge en hvilken som helst Windows PC. Du tilslutter bare telefonen med kabel og kan så bruge Windows PC’ens skærm, tastatur og mus til at arbejde på din telefon i desktop mode, så du har alle firmaets applikationer. Du kan f.eks. også gøre det på din private PC uden, at data blandes sammen og kompromitterer sikkerheden,” siger Claus Holm.

Virksomheden opdager, at de faktisk sparer meget support tid, fordi det hele kun er på én enkelt enhed. 

Claus Holm, Country Manager i Samsung Danmark

Mobiltelefoner har processorkraften

Man behøver ikke bekymre sig om mobiltelefonens processorkraft. 

”Den CPU-kraft, der sidder i en smartphone i dag er jo ikke langt fra det, der er i en bærbar computer. Der sidder også en rigtig kraftig grafisk processor (GPU), så de skærmbilleder, du arbejder i, fungerer simpelthen upåklageligt, selv om du sågar bruger et 40 tommer hotel-TV. Det som mange virksomheder gør i dag, er at de enten via Microsoft eller Citrix-løsninger laver remote desktop adgang. Dvs. du har faktisk ikke nogen data – og det har du heller ikke på din firma PC – de afvikles i firmaets servere eller i en cloudløsning, og så er det egentlig kun skærmbilleder, du rykker frem og tilbage. Så selv komplekse udregnings- eller tegneopgaver kan du faktisk afvikle på cloudplatformen, og så kan du stadig bruge Samsung DEX og opleve, at det er lige som når du sidder på kontoret med dine store regneark, databaser eller hvad det måtte være.”

Mindre vedligehold og support

Der er mange virksomheder, der allerede bruger DEX, og mange er i gang med at teste det. For der er mange penge at spare for virksomhederne, da medarbejderne typisk både har en bærbar PC og en mobiltelefon udleveret af virksomheden. Den bærbare PC kræver en del vedligeholdelse og slæbes med rundt, mens man samtidig også skal vedligeholde sikkerhed på mobiltelefonen. 

Det er reelt alle typer virksomheder, der har udvist interesse for DEX og er i gang. Der hvor man først tog det til sig, var typisk virksomheder, der har medarbejdere på farten hele tiden. Folk, der måske kun er på kontoret 1-2 dage om ugen, mens de resten af tiden er i satellitafdelinger, arbejder hjemmefra, på kundebesøg eller ude at rejse. De har stadig samme adgang til alt, som hvis de var på kontoret. Og så har firmaet altså sparet en PC, men kan nøjes med at købe en mobiltelefon. 

”Det har været begrænset med de negative tilbagemeldinger fra alle de virksomheder, der anvender eller er i gang med at teste systemet. Der har været problemer med ældre apps, der ikke har været udviklet til selv at skalere skærmstørrelser, men alle de store, mest anvendte apps – Office, SAP, Citrix, VMware osv. virker uden problemer. Ellers har de negative tilbagemeldinger mest været, at folk skal vænne sig til at bruge systemet, når de har været vant til PC,” siger Claus Holm.

Til gengæld skorter det ikke på den positive respons. 

”Virksomheden opdager, at de faktisk sparer meget support tid, fordi det hele kun er på en enkelt enhed. Og så ikke mindst sikkerheden i brugen af DEX. Din mobiltelefon er jo forbundet hele tiden, så lad os nu sige, at min mobil bliver stjålet. Så har jeg måske fingeraftrykslås, PIN-kode eller andet, så folk kan ikke komme ind i den, men den er stadig på nettet. Så er det egentlig bare at ringe ind til IT-afdelingen og sige, at den er stjålet. Så kan de slette hele telefonen – alt data, alt login og hvad der måtte være, det forsvinder. Det kan man jo ikke på en PC, der ligger sammenklappet i en taske. Så på den måde sikrer man firmaets data bedre. Vi kan også tage et firma, der har en høj udskiftning af medarbejdere. Hvis en mobil ikke bliver returneret, så kan man også få IT-afdelingen til at tage sig af det, så det eneste, der står på skærmen er, ’returnér mig til …’ og så er den ellers låst ned og ubrugelig.”

Københavns Kommune tester DEX

I Københavns Kommune har man nu igennem længere tid anvendt DEX. SUF’s sosu-hjælpere, sosu-assistenter og sygeplejersker på plejehjem, hjemmeplejeenheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) m.v. bruger Samsung Galaxy S9+ telefoner og Samsung Tab4 tablets til at journalisere i forvaltningens omsorgssystem Cura. Arbejdsopgaverne er primært ”almindeligt kontorarbejde” i Outlook, Word og Teams. Læse og måske rette almindeligt forekommende Excel-ark, bruge intra- og internet, læse vejledninger i pdf-format, oplyser Johannes Leidesdorff-Madsen, afdelingsleder i Afdeling for Mobility i Københavns Kommune under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

”De positive tilbagemeldinger er, at det er let at have med at gøre, medarbejderne skal kun koncentrere sig om en enkelt ”dims”, og det hele er ret nemt at håndtere. Kompleksiteten bliver i den henseende reduceret både for medarbejder og driftsenhed. Der er også gode økonomiske gevinster ved at have færre PC’er, og sund fornuft i at anvende så mange features som overhovedet muligt på de udleverede telefoner og tablets. Afledte effekter omkring er endnu bedre dokumentation af de faglige indsatser, da medarbejderne kan bruge en ”normal” kontorarbejdsplads til de opgaver direkte på deres enheder. De negative reaktioner handler mest om kultur, historik og organisering. Det kræver meget energi i implementeringen, da nye løsninger kan opfattes som bøvlede, uønskede og risikable,” siger Johannes Leidesdorff-Madsen, og fortsætter: 

”Indsatsen med DEX har gjort, at vi har kunnet fjerne mellem 1/3 og 1/2 af vores PC’er. Det har vi gjort via en aktiv controllingindsats, hvor lederne månedligt er blevet gjort opmærksomme på deres samlede beholdning, på hvor mange PC’er der reelt er i brug og på anbefalinger i den henseende,” siger afdelingslederen. 

Han tilføjer, at der ikke er nogle medarbejdere, der mangler adgang til en PC, men flere og flere vælger selv at bruge deres mobile enhed i stedet. Der er også adgang til dockingstation, som både kan docke PC’er og mobile enheder via USB-C med tilhørende skærm, tastatur og mus.

”Det er en fordel at bruge Samsung Dex udover at spare penge til en PC, fordi medarbejderne kun skal forholde sig til en enkelt ”dims” i stedet for til flere. Fordi den enkelte driftsenhed kan reducere den samlede kompleksitet ved at skære ned på ”maskinparken”. Og fordi medarbejdernes anvendelse af deres mobile enheder stiger, hvilket medfører bedre dokumentation og bedre kommunikation som sådan,” siger Johannes Leidesdorff-Madsen.