Under corona-nedlukningen gik det op for rigtig mange af os, hvor meget god mad og vin betyder for os. Som bekendt boomede takeaway i den periode, ligesom folk stod i kø for at komme ind på spisestederne, da de åbnede igen. Men nedlukningen satte også skub på en anden tendens, der har været i vækst de senere år, nemlig ‘fine private dining’. Det er i princippet en luksusudgave af catering, hvor du får besøg af en kok og tjener (eller flere), der anretter og serverer en gourmetmenu i dit eget hjem. Du skal ikke løfte en finger, for de kommer med både service, glas og fade – du skal bare lægge en dug på bordet og samle appetit, forklarer Andreas Saxskiold-Nørup, der er kok og indehaver af SaxGastro, der har specialiseret sig i konceptet.
“Det er blevet populært hos kvalitetsbevidste forbrugere, der sætter pris på en gastronomisk oplevelse i private rammer. Vi forbereder os og laver stort set al maden på forhånd, så vi blot skal lune, anrette og servere hos kunden. På den måde har vi ekstra god tid til at præsentere retterne og vinene. Samtidig får vi mulighed for at lære vores kunder bedre at kende, og det er faktisk en vigtig del af konceptet – det bliver meget mere personligt og afslappet for alle parter, end hvis man er på restaurant”.
Dogmefrit køkken
Andreas Saxskiold-Nørup er udlært fra Restaurant Mumm i Roskilde og har bl.a. arbejdet på Michelin-restauranten Grønbech & Churchill i København, men de sidste 1½ år har han satset på sit eget koncept. Hans køkken er baseret på det nordiske og på årstidens råvarer, men han er ikke tilhænger af alt for faste rammer: “Vi arbejder med et dogmefrit køkken. Jeg kan fx godt lide vanilje, citron og olivenolie, men hvis det giver mening, vælger jeg helst lokale og gerne økologiske råvarer”.
Det er både virksomheder og private, der bestiller SaxGastro til alt fra forretningsmiddage til runde fødselsdage. Minimumsordren lyder på 10.000 kr., men du bestemmer selv, hvor mange kuverter, der skal til.
“Vi lavede for nyligt en romantisk gourmetmiddag for et par, der til gengæld fik det helt store udtræk”, siger Andreas, men understreger, at det hører til sjældenhederne. Normalt ligger kuvertpriserne på ca. 1.700 kr. Uanset beløb er der tale om en pakkeløsning, hvor SaxGastro kommer med alt, hvad der skal til, så du behøver ikke tænke på borddækning eller opvask.
“Hvis man gerne vil pynte op med en dug eller blomster, anbefaler vi, at man selv gør det, men ellers har vi alt med. Og når vi går igen, er der ingen opvask eller affald – vores holdning er, at køkkenet skal være pænere, når vi efterlader det, end da vi kom”.
Fra krisecenter til velgørenhed
En ekstra dimension for Andreas Saxskiold-Nørup er det velgørende arbejde, han er involveret i via RaceBusinessFonden, der er en organisation, der har som målsætning at gøre en forskel i udsatte børns liv.
Samarbejdet startede i 2019, og siden har arrangementerne grebet om sig, så Andreas forventer at 2021 byder på mindst 10 arrangementer med børnene i centrum.
“Det ligger mig meget på sinde at være med til at give nogle mindeværdige oplevelser til børn i en svær situation. Jeg er selv vokset op i en skilsmissefamilie med en enlig mor, der havde det svært, så jeg har prøvet at bo på et krisecenter, hvor det finansielle overskud ikke ligefrem var overdådigt. Når jeg tænker tilbage på dengang, ville det have gjort en verden til forskel, hvis jeg havde fået muligheden for at sidde i en Formel 1-racer eller komme med til et racerløb. Nu har jeg selv overskuddet til og muligheden for at gøre en forskel, og det gør jeg hellere end gerne”.
Se mere på