Et lille stykke urhistorie

0
305
DS står for Double Security, et koncept Certina lancerede i 1959. Hemmeligheden er en særlig robust konstruktion af den vandtætte kasse med en stødabsorberende indvendig ring, der sørger for, at værket ligger sikkert – og ikke bliver slået ud af kurs.

Det nye DS Chronograph Automatic samler Certinas erfaringer og historie fra de sidste 130 år. Designet trækker tråde tilbage til 1940erne, mens urværket er en forædling af det klassiske Valjoux 7753. Resultatet er et robust og alsidigt ur til en attraktiv pris. 

Et mekanisk ur er i dag lidt af en anakronisme, for vi er jo konstant omgivet af præcise tidsangivelser på skærme, smartphones, mikrobølgeovne og andet godt. Men til gengæld udmåler et ur tiden for os på en mere håndgribelig måde. Og selve urets design og fysiske udformning er en reminder om, hvordan verden så ud for 30, 50 eller 100 år siden. På den måde er et mekanisk ur også et lille stykke historiefortælling. 

Certina forener det klassiske med det moderne 
Historie er der masser af i det nye Certina DS Chronograph Automatic, der er inspireret af en af Certinas egne modeller fra 1940erne. Den konvekse, sølvfarvede skive med de blå visere er direkte hentet fra originalen, mens kassen er vokset til et mere moderne udtryk på 42 mm og har fået ridsefrit safirglas på toppen.

Kronografen er klassisk og enkelt udformet med stor sekundviser og en 30 minutters subdial ved kl. 3. Ved kl. 9 finder du en subdial med den almindelige sekundviser.  

Certina DS Chronograph Automatic 42 mm (ref. C038.462.16.037.00). Pris 14.600 kr.

Ægte kronograf med flere funktioner
Langs kanten af skiven finder du både en moderne tachymeter-skala og den for 1940erne mere tidstypiske løsning med telemeter-markeringer. Sidstnævnte kan du bruge til nemt at aflæse afstanden til et tordenvejr – når du ser glimtet fra lynet, starter du stopuret, og når du hører braget, kan afstanden aflæses på skalaen i kilometer. 

Tachymeter-skalaen kan bruges til at beregne høje hastigheder med, hvis du kan bestemme afstanden i kilometer – fx langs vejen, når du kører. Når du passerer en kilometerpæl, starter du stopuret, og når du rammer næste kilometerpæl, kan du aflæse hastigheden på skalaen, der går fra 60 km/t til over 1.000 km/t. Det er nok nemmere at bruge speedometeret, men det er en charmerende feature, der bare hører til et ægte kronograf-ur. 

Fascinerende mikromekanik 
Til at drive det lille, mekaniske vidunder har Certina forædlet og videreudviklet det berømte Valjoux 7753 urværk, så det nu kan kalde sig for ETA A05.H31. Hjertet er det lille balancehjul, der har fået en spiralfjeder af silikone, der ikke påvirkes af magnetfelter og temperatursvingninger. 

Det betyder, at uret går mere præcist, og det trækker i øvrigt sig selv op, når du bevæger hånden og dermed uret – fuldt optrukket får du 60 timers gangreserve. 

Se mere og find nærmeste forhandler på

www.certina.com