Certina DS fejrer rund fødselsdag

0
218

I 1959 lancerede schweiziske Certina deres første stødsikre Double Security-ur. I anledning af DS-seriens 60 år har mærket sendt en frisk, grøn jubilæumsmodel på gaden.

Et lille, mekanisk urværk er en delikat størrelse, og det siger næsten sig selv, at de små tandhjul og bevægelige dele skal beskyttes så godt som muligt mod snavs, vand og stød. Dén udfordring løste Certina til noget nær perfektion i 1959, da de lancerede deres DS-serie.

DS står for Double Security, og hemmeligheden er en særlig robust konstruktion af kassen og en stødabsorberende indvendig ring, der sørger for, at værket ligger sikkert – og ikke bliver slået ud af kurs.

Teknologisk bedrift til en god pris
I dag lyder det måske som en selvfølge, at et armbåndsur kan tåle lidt stød og vand, men for 60 år siden var det noget af en bedrift, Certina udførte. Især fordi de lykkedes med det på en måde, der ikke gjorde urene frygteligt dyre.

Det er stadig en del af Certinas kendemærke, at urene er tilgængelige for de fleste, hvilket illustreres fint af, at jubilæumsudgaven koster under 7.000 kr. Den er udført i stål og kommer med en iøjnefaldende retro mesh-rem, der passer perfekt til den fine, grønne skive med sunburst-effekt. Datoen er letaflæselig og bygget op af to roterende skiver.

På toppen af det hele sidder naturligvis ridsefrit safirglas, mens bagkassen til gengæld er af stål – helt i tråd med de historiske sportsure fra 1960erne.

Imponerende urværk ombord
Og hvad er det så for et værk, som ligger godt beskyttet inde i DS-kassen? Det er såmænd det eminente ETA Powermatic 80.651. Certina er i dag – ligesom ETA, der producerer urværket – en del af Swatch Group.

Powermatic findes derfor i forskellige udgaver i flere af Swatch Groups mærker, men det gør det nu ikke mindre interessant, for igen er der tale om høj kvalitet til fornuftige priser.

Værket er i visse udgaver COSC-certificeret, hvilket er en uafhængig garanti for præcision og pålidelighed, men i dette tilfælde har man undladt at certificere det – givetvis for at holde prisen nede.

Det vil nu alligevel være et ganske præcist ur, man kan tage om håndleddet, og det bedste er måske, at du kan glæde dig over hele 80 timers gangreserve. Det betyder, at du kan tage det af fredag eftermiddag og lade det ligge stille hele weekenden, og så vil det alligevel gå præcist, når du samler det op mandag morgen.

Nyt materiale til spiralfjederen
Et særkende ved Powermatic-værket er, at man har anvendt det innovative materiale Nivachron til spiralfjederen, som er selve urets bankende hjerte. Det har man gjort, fordi det titaniumbaserede Nivachron ikke lader sig påvirke af magnetisme.

Normalt kan et mekanisk ur nemt begynde at gå uregelmæssigt, hvis det udsættes for magnetfelter – og det kan det meget let blive, fordi de fleste af på bærer rundt på magnetfelter i bl.a. vores telefoner og bærbare computere. Men det påvirker altså ikke det nye Certina DS.

Se mere og find nærmeste forhandler på

www.certina.com