Find den sikre vej til clouden

0
277

Virksomhederne skal tage sikkerheden i skyen alvorligt, og ved at bygge bro mellem sikkerheden i virksomheden og hele vejen ud i skyen kan virksomhederne aktivt styre, hvem de ønsker at dele data med.

I disse år vinker rigtig mange danske virksomheder farvel til egne servere og flytter i stedet data ud i skyen. Alene i 2018 voksede cloud-markedet med imponerende 32 procent. Cloud-udbyderne oplever god vind i sejlene, og udviklingen spås at fortsætte.

Det giver bestemt god mening for virksomhederne at opbevare data i skyen, fordi de dermed outsourcer en stor opgave til professionelle leverandører og kan i stedet fokusere på kerneopgaverne i deres egen forretning.

Cloud er blevet et uundværligt værktøj for mange virksomheder og organisationer, fordi det gør det muligt at opbevare store mængder data, og virksomhederne skal ikke bekymre sig om at opdatere og drive eget datacenter, som kan være dyrt og en stor og uoverskuelig investering at skalere, hvis virksomheden får brug for det.

Der er en lang stribe fordele ved cloud-løsninger, men samtidig mister mange virksomheder overblikket: Hvor i verden befinder mine data sig? Hvem på arbejdspladsen har adgang til data? Hvilke clouds bruges der? Er der personfølsomme data, som skal beskyttes ekstra i forhold til GDPR (Persondataforordningen)? Spørgsmålene er mange, men svarene findes, og bygger virksomhederne bro mellem sikkerheden og brugen af clouds, så åbner der sig en verden af helt nye muligheder.

Vores løsning viser blandt, hvilke cloud-services medarbejderne benytter, samtidig med at virksomheden får en sikkerheds-rating af disse benyttede services. Derved kan virksomheden gøre et bevidst valg og via Cisco Umbrella sanktionere, hvilke services der ønskes muligt at benytte eller ej

Udnyt fordelene sikkert
Cisco tilbyder en bred vifte af sikkerhedsløsninger til virksomheder og organisationer, så de trygt kan omfavne de nye muligheder og services.

“I dag findes teknologien til at beskytte oplysningerne, og vi har udviklet en lang stribe værktøjer til virksomhederne, så de kan benytte, ikke blot internet, men også trygt lægger data ud i skyen, siger Jan Minche”, der er it-sikkerhedschef hos Cisco.

Selv om databeskyttelse og frygten for cyberangreb er kommet højere op på virksomhedernes og politikernes dagsorden, og nye teknologier har mindsket usikkerheden ved at bruge cloud-baserede løsninger markant, så opfordrer Jan Minche virksomhederne til at være mere kritiske og stille høje sikkerhedsmæssige krav til deres udbydere og medarbejdere, når data lægges ud i skyen.

Hav en holdning til brug af cloud
Det handler i høj grad om, at der skal ske en kulturændring på arbejdspladserne, hvor ledelsen bør forholde sig til, hvordan de beskytter deres data, og hvordan medarbejderne agerer, når de tilgår de forskellige services.

Som med alle andre nye teknologier, som internet og e-mails, tager det desværre lidt for lang tid for virksomhederne at oprette politiker og retningslinjer for brugen, og det kan gå ud over sikkerheden.

“Cloud som teknologi åbner nogle helt fantastiske muligheder for virksomheder og organisationer, men det stiller krav til, at ledelsen tager et ansvar og laver nogle helt faste rammer for: hvilke, hvornår og hvordan de enkelte services skal bruges, og tilhørende data beskyttes bedst muligt, siger Jan Minche” og uddyber:

“De nye teknologier revolutionerer tit vores måde at udføre opgaver bedre, så det bliver gjort hurtigere eller smartere. Men sammen med udbredelse af nye teknologier vil der altid være nogle individer eller grupper, der ser muligheder i at udnytte selvsamme teknologier til egen vinding – det være sig økonomisk- eller politisk motiveret – det ser vi også med cloud-teknologien”.

Få de sikre værktøjer
Hos Cisco har de igennem de seneste år investeret massivt i at opbygge en sikkerhedsplatform til hjælp for organisationer med trygt at gøre brug af de mange spændende muligheder som adgang til lagering af store mængder af data, brug af de næsten uendelige mængder processor kræfter, services og applikationer i skyen tilbyder.

Tænk sikkerhed strategisk
Et område, hvor virksomhederne er sårbare, er i forhold til, hvilke cloud-services medarbejderne tilsigtet eller utilsigtet vælger at benytte. Ofte omtalt som Shadow-IT-problematikken. I dag er der et utal af tilgængelige services på markedet, og det betyder desværre også, at der er knap så seriøse udbydere imellem.

Med Cisco Umbrella bliver det muligt for virksomhederne at få indblik i, hvilke services der benyttes af medarbejderne, og dermed kan sikkerhedsbrister forebygges strategisk. På den måde har virksomhederne langt større kontrol med deres data, og med at data ikke falder i de forkerte hænder.

Valideret adgang styrker sikkerhed
I dag ved vi, at hackerne ofte ikke bryder ind, de logger sig ind til virksomhedernes data. Det sårbare led her er ofte medarbejderne, som vælger at gøre brug af samme adgangskoder i de mange forskellige systemer af den simple årsag, at det er omstændigt med mange forskellige brugernavne og adgangskoder samt ikke mindst svært at huske.

“Her kan Multi Faktor Autentifikation (MFA i daglig omtale) hjælpe til at sikre at kun rette person får adgang til alle relevant data, applikationer og services, uanset hvor disse er og uanset, hvor medarbejderen ligeledes må befinde sig – og dette uden den enkelt bruger skal huske mange forskellige brugernavne og adgangskoder”, forklarer Jan Minche.

Cisco har senest opkøbt Duo Security – den førende MFA udbyder, der gør det sikkert og nemt for brugeren at blive valideret, før adgang og rettigheder gives til virksomhedens systemer og benyttede services i skyen. Hertil følger en meget detajleret indsigt i, hvem og hvornår adgang gives til data, applikationer og services.

“Vores værktøjer skaber en meget større synlighed over, hvordan clouds bruges. Derved får virksomhederne et overblik i forhold til normalbilledet i flowet, og så er det lettere hurtigt at agere, hvis noget begynder at se suspekt ud”, siger Jan Minche.

Følg med i hvad der lægges i skyen
En anden af Ciscos store pallette af services, som styrker sikkerheden for virksomhederne i clouden, er CloudLock, der hjælper virksomhederne med at holde styr på, hvilke data medarbejderne lægger ud i clouden.

Værktøjerne gør det muligt for virksomhederne at bremse uhensigtsmæssig adfærd fra medarbejderne. Det kan være, at der skal lukkes for at bruge udvalgte clouds, fordi sikkerheden ikke er tilstrækkelig fra udbyders side, eller at sikre at specielt personfølsomme data ikke figurerer på forkerte steder.

Ved at få den indsigt kan ledelsen aktivt stoppe medarbejderes adfærd og på den måde bygge en politik op omkring, hvilke cloud services der må tilgås.

Læs meget mere om, hvordan I kan sikre en god brugeroplevelse, fleksibilitet og sikkerhed på www.cisco.dk

Skyen vil udgøre 95 procent af al datacentertrafik i 2021 Ifølge den årlige Cisco Cloud Index-rapport vil 95 procent af al datacentertrafik i 2021 være cloud-baseret. Derudover viser rapporten, at videostreaming vil udgøre 85 pct. af al trafik fra datacentre til forbrugerne. Samtidig vil antallet af IoT-løsninger mere end fordobles og nå 13,7 mia. i 2021.

Læs mere på cisco.dk