Start-up udvikler nyt middel mod vandbårne sygdomme

0
273
Start-up virksomheden Sundew udvikler et nyt miljøvenligt middel mod vandbårne sygdomme, som f.eks. fiskesygdomme, og er netop blevet optaget i Novo Nordisk Fondens start-up inkubator, BioInnovation Institute, med 10 mio. kroner i finansiering.

Biotek-virksomheden Sundew gør sig forhåbninger om at vækste på et internationalt marked inden for få år med et nyt miljøvenligt middel mod vandbårne sygdomme, som f.eks. fiskesygdomme. Start-up virksomheden har fornylig fået 10 mio. kroner i støtte fra Novo Nordisk Fondens start-up inkubator BioInnovation Institute, som er sat i verden for at accelerere tidlige life science og biotek-innovationer i deres vej mod markedet.

Sundew er en dansk-hollandsk biotek start-up, der udvikler en række lovende og miljøvenlige biologiske midler imod vandbårne sygdomme og skadedyr. 

Selskabet blev stiftet i 2018 af fire forskere med lang erfaring inden for biotek og med en fælles fortid i biotekfirmaet Evolva. I dag er Sundew en af de 78 start-ups, som Novo Nordisk Fondens innovationsinitiativ Bioinnovation Institute har hjulpet på vej med en finansiering på 10 mio. kroner.

I dag ser vi, at fiskebestanden lider. Til at bekæmpe dette har Sundew udviklet et middel, der udover at være effektivt og billigt også er bæredygtigt. Produktet forebygger og bekæmper ”Ich”, der er en protozoisk fiskeparasit, der angriber en lang række ferskvandsfisk, herunder vigtige kulturarter som ørreder, karper, tilapia og maller.

Kan erstatte skadelig formalin
I dag bruges der op imod 400.000 liter formalin om året i Danmark på at holde fiskedræberen ”Ich” nede. Så store mængder er både kræft- og allergifremkaldende og i Danmark kræves særlig dispensation fra miljø- og fødevareministeriet for at anvende stoffet. Hvis formalin bliver fejldoseret blot en anelse, kan det i sig selv slå fiskene ihjel. Det er myndighederne anbefaling, at formalin så vidt muligt bliver erstattet af mindre farlige alternativer. Sundew har udviklet et grønt og miljøvenligt alternativ, kaldet Biokos, som er et fedtprotein; et overfladeaktivt stof, der ødelægger parasitterne i løbet af få minutter fra det er kommet i vandet. 

Særligt er det bakterien Pseudomonas H6, der nedbryder parasitterne. Denne opdagelse er oprindeligt gjort af hollandske forskere og siden har professor Kurt Bachmann fra København Universitet testet Biokos med lovende resultater. Som næste skridt vil Sundew nu foretage miljøstudier og teste, at Biokos ikke har bivirkninger for nulevende organismer i havet. 

Disse tests er vigtige, da der altid er en risiko for, at et nyt stof kan forsage stor skade på især krebsdyr. Det første markedsmæssige indtog bliver akvarier, fordi det er nemmere at gøre erfaringer i mindre målestok forud for opskalering til det store marked for dambrug.

Stort markedspotentiale i Asien
”Vi ser et kæmpe globalt potentiale for vores produkt til bekæmpelse af vandbårne sygdomme. Ikke mindst i Asien, hvor fiskeopdræt end betydelig mere udbredt end i eksempelvis Europa,” siger de to fortrøstningsfulde medstiftere af Sundew, Neil Goldsmith og Jørgen Hansen.

”Vi har på et tidligt stadie været i dialog med store potentielle kunder i Asien, og Danmarks ambassade i Beijing og Tokyo har været meget hjælpsomme i denne forbindelse. Af samme grund vil vores hjemmeside snart blive oversat til kinesisk,” fortæller Neil Goldsmith og Jørgen Hansen. 

Et af selskabets mindre aktionærer er desuden lokaliseret i Indien, og det er naturligvis en yderligere fordel i forhold til en kommende bearbejdning af det indiske marked.

Fakta

Sundew er en dansk-hollandsk biotek start-up med fokus på vandbårne sygdomme, f.eks. fiskesygdomme. Selskabet blev stiftet i 2018 af fire forskere med en fælles fortid i biotekfirmaet Evolva og lang erfaring i at lave værdifulde stoffer ved hjælp af mikrober. Sundew er netop optaget i BioInnovation Institutes inkubatorprogram, Creation House, med 10 mio. kroner i funding til at udvikle deres start-up mod markedet. Sundew har kontor hos BioInnovation Institute i København.