Der brænder en ild i Hørsholm

0
404

På bare fire år har biotekvirksomheden Gubra formået at tredoble både omsætning og medarbejdertal og vinde kunder fra hele verden. Hvad ligger der bag denne succes? Kom med ind i Gubras verden.

Allerede på forretningsmodellen skiller Gubra sig ud fra andre biotekvirksomheder. Fundamentet er en hybrid mellem klassisk biotek, som bygger på egne innovative forskningsprogrammer, og kontraktforskning for andre virksomheder fra hele verden.

Der er flere fordele ved denne todelte model. Kontraktforskningen giver en stor og bred viden om de vigtigste sygdomsmodeller og de nyeste metoder – og skaber et stort netværk der gavner, når der skal indgås partnerskaber i biotekforretningen. Desuden kan der være udsving i de to forretningsområder, og ved at skrue aktiviteterne op og ned afhængigt af efterspørgslen, kan Gubra samlet set udnytte kapaciteten optimalt.

Gubra har opbygget en så stabil og stærk forretning med sin kontraktforskning, at virksomheden aldrig har behøvet at tage kapital ind udefra til udvikling af egne innovative forskningsprogrammer. Det har banet vejen for en stor grad af frihed og muligheden for at kunne tænke og planlægge langsigtet. 

Henrik Blou, adm. direktør for biotekvirksomheden Gubra

”Vi lægger ikke alle æggene i én kurv,” siger Henrik Blou, adm. direktør for biotekvirksomheden Gubra, og fortsætter:

”At vi kan justere hurtigt i forhold til udsving i markedet, er vigtigt, da laboratorier og testfaciliteter som vores er ganske dyre i drift. Og så er vi højt specialiseret indenfor en række nicher, og ved løbende at sætte nye teknologier op i vores laboratorier sikrer vi, at vi er med helt fremme blandt de bedste i verden indenfor vores felt. Det er det, som giver brændstoffet til at holde både service- og biotekforretningen helt skarpe,” siger Henrik Blou.

Specialisering og ny teknologi speeder processen markant op
En høj grad af specialisering og brug af nye teknologier er nøglefaktorer bag Gubras succes. For eksempel anvendes kunstig intelligens (AI) og machine learning, hvormed computere selv kan lære at udnytte og analysere store mængder data. Det regnes inden for mange forskellige industrier lige nu som én af de vigtigste nye teknologier af få integreret i sin forretning. 

”Vi er lykkedes med at indtage en position i markedet som firstmovers på en række områder i vores industri, og i min beskedne optik er vi blandt de bedste til at udnytte ny teknologi indenfor vores felt. Vi er meget videnskabeligt funderede, og det ligger i vores DNA at kombinerer forskellige videnskabelige tilgange allerede tidligt til en given problemstilling – og det er i det spændingsfelt mellem teknologierne at de helt store gevinster kan hentes, og så er det bare med at anvende dem hurtigt i en kommerciel setting.

Vi har for eksempel udviklet vores egen app GHOST (Gubra Objective Histopathological Scoring Technology) til objektiv scoring og kvantificering af fedt og fibrose i leverbiopsier,” fortæller Henrik Blou. 

Dette teknologiske forspring skyldes ikke mindst Gubras evne til at tiltrække dygtige forskere, teknikere og laboranter, som kan være med til at udvikle de high-end teknologier, robotter og programmer, der kendetegner arbejdspladsen Gubra.

Det kan for eksempel være 3D imaging, som anvendes til at visualisere og kvantificere celleforandringer og distribution af medicin i hele organer. Man kan for eksempel se hvilke centre i hjernen, der specifikt aktiveres af en given farmaceutisk behandling.

”Hastighed og kvalitet er vigtige konkurrenceparametre inden for forskning og udvikling af ny medicin, og det at vi tidligt omfavner og behersker nye teknologier, har sat os i stand til at udføre studier for kunder væsentligt hurtigere end før og med en unik høj datakvalitet.” tilføjer Henrik Blou.   

Har 14 af 20 verdens største farma-selskaber som kunder
Gubra har i dag 14 af verdens 20 største farma-selskaber som kunder. Ca. 85 procent af omsætningen genereres fra udlandet, og det med 100 procent af de ansatte placeret i Danmark.

I en del år flyttede mange serviceopgaver i medicinalindustrien østpå – enten til Østeuropa eller Fjernøsten. ”Med vores forretningsmodel har vi vist, at hvis man er tilstrækkelig specialiseret, så er det muligt at drive en succesfuld biotek- og servicevirksomhed i et højindkomstland som Danmark,” bemærker Henrik Blou.

USA har i mange år været et stort marked for Gubra, men Henrik fortæller, at virksomheden de senere år også har formået at få hul igennem til f.eks. de sydkoreanske og japanske markeder, hvilket igen er med til at skabe flere videnskabelige og forretningsmæssige muligheder.  

Gubras høje faglighed og internationale gennemslagskraft understøttes af mere end 100 publicerede artikler gennem de sidste godt ti år i anerkendte tidsskrifter som for eksempel Nature Metabolism og The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

FART PÅ
Siden grundlæggelsen i 2008 er det gået hurtigt frem for Gubra

Plads til flere nye talenter
På bare fire år er antallet af medarbejdere i biotekvirksomheden tredoblet fra cirka 50 til nu 155 ansatte. Medarbejderskaren består af teknikere, laboranter og forskere med naturvidenskabelige profiler og specialer i mange forskellige afskygninger: bioinformatik, humanbiologi, molekylærbiologi og farmakologi.  Virksomheden tæller også et udviklingsspor for PhD-studerende med en vifte af projekter inden for Gubras kerneområder: Fedtlever, fedme og diabetiske komplikationer såsom hjerte- og nyresygdomme. 

Nyuddannede og PhD-studerende er velkomne og uopfordrede ansøgninger er også en vej til ansættelse i Gubra, fortæller Henrik Blou.

”I en vækstvirksomhed som vores har vi af naturlige årsager mange unge medarbejdere, og vi vil i det hele taget gerne tiltrække unge talenter. Vi lægger vægt på muligheden for tidligt at tage ansvar. Som ung forsker er det for eksempel lidt usædvanligt at have mulighed for direkte kundekontakt. Det får man hos os, og så har vi formået at holde fast i en pionerånd, en ”vi kan få det til at lykkes” attitude, tilbage fra iværksætterdagene for 12 år siden, som giver en fantastisk energi i dagligdagen,” siger Henrik Blou.

Ca. 10% af medarbejderne i Hørsholm er fra udlandet, og Gubra arbejder kontinuerligt på at bibeholde og fremme et internationalt forskningsmiljø.

Donerer 10 pct. af overskuddet til grønne formål
CSR er en integreret del af Gubras tankesæt og biotekvirksomheden donerer hvert år 10 pct. af overskuddet til grønne formål, især indenfor klima og biodiversitet. Donationer går både til projekter i den store verden, bl.a. i Kenya og Ecuador, og hjemme i Danmark, hvor Gubra sidste år købte 78 hektar jord til skovrejsning.

Desuden klima-kompenserer Gubra alle firmarejser i forholdet 1:1. En række initiativer for samkørsel til og fra arbejde er sat i værk, og Gubra er hovedsponsor for den nationale VI CYKLER TIL ARBEJDE kampagne i 2020 og 2021.

Efter Henrik Blous opfattelse bør de virksomheder og dele af erhvervslivet, der har mulighed for det, deltage mere aktivt i den grønne omstilling:

”Det er ikke nok kun at interessere sig for de samfundsnyttige initiativer, der gavner bundlinjen i virksomheden. Alle erfaringer viser, at det ikke er nok. Hos os mener vi, at man som virksomhed må acceptere, at bæredygtighed har en pris. Gubra ønsker at præsentere en alternativ fortælling. En fortælling om generering, ikke maksimering af fortjeneste,” siger Henrik Blou.

Om direktøren

Henrik Blou er uddannet civilingeniør i kemi fra DTU i 2004. Efter en tid som managementkonsulent i McKinsey sprang Henrik Blou ud som biotekiværksætter og var blandt andet direktør for biotekstartup-virksomhederne MycoTeQ og Aros Pharma og ansvarlig for forretningsudvikling for EpiTherapeutics, der i 2015 blev solgt til amerikanske Gilead. I 2015 blev han hentet til Gubra som kommerciel direktør og året efter adm. direktør for virksomheden, der i dag tæller cirka 155 ansatte.

Om Gubra 

Gubra er en privatejet biotekvirksomhed med hovedkvarter i Hørsholm. Biotekvirksomheden leverer videnskabelig rådgivning, kontraktforskning og samarbejdsprojekter inden for fedme, sukkersyge, fedtlever og relaterede sygdomme. Forskning i Gubra dækker en række prækliniske discipliner: In vivo farmakologi, peptidkemi, molekylær farmakologi, histologi, 3D-imaging, stereologi, NGS (Next Generation Sequencing), bioinformatik og ex vivo assays.

Gubra er en forkortelse for GUt og BRAin, som er biotekvirksomhedens oprindelige centrale fokusområder inden for forskning og ekspertise.

Gubra ejes af forsker-iværksætterne Niels Vrang og Jacob Jelsing, der oprindeligt var med til at stifte Gubra tilbage i 2008.   

Virksomheden har vundet flere priser og er kåret som Gazelle-virksomhed otte år i træk.

Læs mere på www.gubra.dk