Der er næsten gået et år, siden hjemmet blev den nye arbejdsplads for mange af os. Vi måtte forlade vores faste plads på kontoret eller i klasseværelset med blot en pc under armen og indrette køkkenet, soveværelset eller stuen til formålet. De fleste har nok fået øjnene op for, at fjernundervisning og online møder godt kan fungere.
Men vi må også erkende, at der er plads til forbedring – især når det gælder kvaliteten af lyd og billede. Hvor vi i starten havde en høj accept af dårlig kvalitet, fordi vi regnede det for en midlertidig løsning, er vi nu blevet mere kritiske. Og hvad med fremover? Det skal der tages stilling til meget snart.
Velkommen til ‘hybridmødet’
Ifølge Global Workspace Analytics kommer de fleste af os, der kan, til at arbejde hjemmefra mindst to dage om ugen efter pandemiens afslutning. Det betyder, at vi har tre klare – og lige vigtige – mødesteder at forholde os til. Vi mødes hjemmefra, fra fælleskontoret og fra vores mødelokaler.
“Det forretningskritiske møde kan lige så godt finde sted fra køkkenbordet, som det kan fra kontoret eller mødelokalet, og så skal de rigtige betingelserne være til stede, uanset hvor mødet finder sted”, siger Charlotte Skou, der er Business Strategy & operational Manager hos Ergotel.
Fjernundervisning
På skolerne oplever vi, at hvad man troede var en midlertidig tilstand, hvor opgaver blot kunne gives digitalt til selvstudie, nu er blevet en permanent løsning i hverdagen. Det er derfor blevet vitalt, at eleverne får undervisning på samme høje niveau som i klasseværelset, og det kræver både god og klar lyd og skarpt billede.
”Undervisning handler ikke kun om at indhente information. Det handler om at vinde din lærers tillid, blive engageret og motiveret. Det er kun muligt, hvis vi virkelig ser og hører hinanden”, siger Jörgen Rönnqvist, områdesalgschef Nordic og Baltic hos Konftel.
Så hvor starter vi?
“Som med alle udfordringer er grundlaget for at opnå en god løsning, at vi tør ændre vores holdning og tilgang. Her vil jeg fremhæve to vigtige ting: For det første er vi nødt til at erkende, at et digitalt møde er et reelt møde på lige fod med fysiske møder. For det andet skal vi acceptere, at hjemmet ikke blot er et midlertidigt mødested, men et lige så gyldigt mødested som kontoret eller skolen”, mener Charlotte Skou.
Der er hjælp at få
Ergotel A/S tilbyder sparring og rådgivning sammen med deres partnere.
Virksomheden er value add distributør af produkter fra bl.a. den svenske producent Konftel, der har specialiseret sig i professionelle lyd- og billedløsninger til både det offentlige og det private.
”Vi ved, at vi lever i verden, der udvikler sig konstant og at nye behov opstår og kræver nye løsninger. Målet er at skabe lige så gode rammer for online møder, som de velkendte, fysiske møder, og vi samarbejder derfor med de bedste leverandører, så vi sikrer at tilbyde den bedste kvalitet”, forklarer Charlotte Skou.
Det behøver ikke være en stor investering at hæve kvaliteten af lyd og billede betydeligt. Der findes mange løsningsmuligheder tilpasset både hjemmet og når der arbejdes eller undervises på afstand.
3 tips til det gode, digitale møde:
1) Lyden. Lyd er det mest grundlæggende både i undervisnings- og mødesituationer. Jo mindre vi skal anstrenge os for at lytte, des mere får vi ud af det, der bliver sagt. Anvender du en konferencetelefon, skal mikrofoner og højtaler være af høj kvalitet med god lyd.
2) Billedet. Brug altid et eksternt kamera med høj billedkvalitet, og tænk over højden, vinklen og at lyset i rummet lyser på dig – og ikke bag dig. På den måde bliver ansigtsudtryk og mimik tydeligere.
3) Keep it simple. Det skal være lige så nemt og intuitivt at afholde møder og undervisningssessioner fra et mødelokale som hjemme foran computeren. Tænk derfor over, hvordan opsætning og tilslutning kan gøres enkel og lettilgængelig, så mødetider overholdes, og kvaliteten af tiden sammen optimeres.
Læs mere på Ergotel’s tema side om løsninger til bl.a. fjernundervisning: www.ergotel.dk