Askman viderefører den danske designarv

0
334
Marcus Vagnby har tegnet Herman, der både kan anvendes til spisebordet og i lounge-området. Findes desuden som sofa.

Den danske møbelproducent Askman Design har rødder tilbage til 1913, men her til november relancerer man sig selv med både opdaterede klassikere og splinternye designs fra førende arkitekter og designere.

Dansk møbeldesign kan blive ved med at overraske. Små og store producenter graver dybt i designarven og finder glemte eller aldrig udførte designs, der relanceres i nye materialer og dermed taler til et moderne publikum et halvt århundrede eller mere efter, at de blev tegnet.

Og samtidig bygger nye generationer af møbeldesignere og arkitekter videre på arven fra Wegner, Kjærholm, Jacobsen og alle de andre.

Vi producerer så vidt muligt vores møbler i Danmark

Askman relancerer sig selv
Et godt eksempel på tendensen er møbelproducenten Askman Design, hvis rødder går tilbage til 1913, men som dette år har været igennem en rivende omvæltning. Der er kommet nye investorer, og de har en vision om at bidrage til at videreføre Danish Design ud fra både klassiske designs fra midten af det 20. århundrede og helt nye møbler skabt i samarbejde med tidens førende danske designere og arkitekter.

Den officielle relancering foregår den 21. november, hvor forhandlere, agenter og pressen er inviteret ind til det nye showroom i Axel Towers i hjertet af København. og administrerende direktør Morten Sander ser frem til relanceringen, som han har arbejdet intenst på, siden han blev ansat til opgaven sidste år.

“Vi glæder os helt vildt til at vise vores nye designprofil, den nye brandbook og ikke mindst hjemmesiden frem for hele verden. Vores nye showroom er på 480 m2 og giver os god plads til at vise både nyheder og klassikere, og vi er spændte på, hvordan det hele bliver modtaget”, siger Morten Sander.

Klassikere i nye klæder
Da de nye investorer overtog Askman i 2016, var det et mindre snedkerværksted, der bl.a. lavede skærmvægge, designgenstande og M-chair, der er designet af Jørgen Møller og bl.a. har været udstillet på MOMA i New York.

Virksomheden havde dog også nogle rettigheder og patenter, som Morten Sander så gode muligheder i, så nu er en del af de klassiske designs fra bagkataloget blevet finpudset og står klar til et moderne publikum. Dén proces har Morten Sander været mere end almindeligt involveret i, for passionen for møbeldesign ligger ganske enkelt i blodet på ham.

“Jeg er simpelthen møbelmand. Jeg kom ved et tilfælde ind i møbelbranchen tilbage i 2002 via GUBI Møbler, hvor Jacob Gubi fik tændt designpassionen i mig.

Efter to fantastiske år hos GUBI kom jeg til Montana Møbler, hvor Peter Lassen de næste 13 år gav mig den helt store designindsprøjtning samt mottoet ’You got to burn to shine’, som skabte grundstenen i mit virke og min passion. Det motto har jeg altid med mig og bruger det dagligt i alle mine beslutninger”, siger Morten Sander.

Genopdaget perle
Et par af de møbler som Morten Sander er mest spændt på at relancere, er Dagmar-sofaen og Dagmar-stolen, som arkitekten Max Laug tegnede i 1961 til direktionslokalerne i en stor dansk virksomhed.

Der blev kun udført få sofaer og 24 stole, så på sin vis er det en nyhed, der nu kommer ud på markedet. Og det var lidt af et tilfælde, at det overhovedet blev en mulighed, fortæller Morten Sander:

“I 2015 investerede Askman i Hudevad Furniture, der er en førende dansk producent af formspændte designermøbler og møbelkomponenter til ledende designbrands. Det er et perfekt match for os, fordi vi producerer så vidt muligt vores møbler i Danmark. Hudevad blev sidste år kontaktet af den pågældende virksomhed – som vi ikke må nævne – da de ønskede at få renoveret møblerne fra 1961. Jeg forelskede mig straks i Dagmar-møblerne, så vi indgik en aftale om at overtage designet”.

Masser af nyheder fra kendte navne
Der er dog også en række helt nydesignede møbler på vej ud fra Askman, bl.a. stolen Eros, som kunstner og arkitekt Marco Evaristti står bag. Arkitekt Klaus Simonsen har tegnet en ny serie af spise- og mødeborde med navnet Star. Og Marcus Vagnby har tegnet stolen Herman, der både kan bruges om spisebordet og i lungeområdet.

Også designer Susanne Grønlunds Mundo-stol er kommet i stald hos Askman efter ellers at have været en del af Fredericias sortiment. Nu kommer den i helt nye stelfarver.

“Og så har vi desuden indledt et samarbejde med Pablo Design fra San Fransisco. Pablo er selv fra Venezuela og designer nogle virkelig fine lamper, der taler godt sammen med skandinavisk design. De har et industrielt, men varmt udtryk, som vi glæder os til at introducere i hele Skandinavien”, siger Morten Sander.

Du er velkommen til at besøge showroomet efter åbningen den 20. november.
Eller se mere på

www.askmandesign.dk