Fra idealistiske iværksættere og små startups til etablerede pharma- og medico-virksomheder – på alle niveauer i dansk life science arbejdes der på at udvikle nye produkter, der udnytter mulighederne i sensorer og intelligent teknologi til glæde for patienterne.
Det mærker man tydeligt i life science-afdelingen hos udviklingshuset Prevas, der siden 1985 har hjulpet skandinaviske virksomheder i forskellige brancher med at udnytte den teknologiske udvikling.
”Andre sektorer har været tidligere ude, men nu ser vi også, at mange virksomheder inden for pharma og medico begynder af implementere software styret elektronik i deres produkter. Når det gælder medicin, kan det for eksempel være i form af forskellige støttesystemer. Det kan være en app på en smartphone eller intelligent indpakning, hvor sensorer registrerer, at en pille bliver taget. Alt sammen er det udvikling, der skal hjælpe patienten med at tage medicinen korrekt og blive helbredt hurtigere,” siger Mette Dahl Meincke, teamleder i Life Science hos Prevas.
Strækbar elektronik
Elektronik dukker også op i traditionelle analoge heathcare-produkter, der har været anvendt igennem mange år. Det kan være plastre eller engangssprøjter, hvor man ser en idé i at placere en sensor, der kan rapportere om anvendelsen af produktet og for eksempel fortælle, hvornår et plaster skal skiftes.
”Lige nu vælter det frem med projekter, hvor der anvendes ny teknologi til at forbedre velkendte produkter. Et eksempel er print af elektronik på materialer, der kan strækkes og ikke går i stykker, selv om det sidder på et plaster. Det er en spændende udvikling inden for life science, der åbner døren for en lang række nye anvendelsesmuligheder.”
Fra idé til færdigt produkt
Prevas kan deltage i udviklingen af ny teknologi fra den første spæde idé til det færdige og godkendte produkt.
”Typisk starter et samarbejde med, at kunden præsenterer os for en eller anden form for prototype eller blot et proof of concept, der på en simpel måde demonstrerer et måleprincip, der virker. Som regel er kunden specialist inden for sit måle-område, men ikke i at lave elektronik. Det er så vores opgave at undersøge, om det kan blive til et produkt, der kan godkendes og vil virke efter hensigten,” siger Mette Dahl Meincke.
Kunden ejer produktet og beslutter selv, om det eventuelt skal ud til et bredere marked, når først det er udviklet.
Medico Templates
For at hjælpe virksomheder med begrænset eller ingen erfaring i brugen af elektronik integreret i produkter har Prevas udviklet en template-pakke, der understøtter alle relevante ISO-certificeringer og regulativer.
Medico Templates giver virksomheder, der ikke før har haft elektronikudvikling inde i deres produkt, en metode for, hvordan de kan udvikle et elektronisk produkt og samtidig dokumentere, at produktet overholder de medicinske krav.
“Ideer til ny healthcare-teknologi er ofte fostret af entusiaster med et stort drive og en spændende vision for et produkt. Dog står de ofte over for store udfordringer, når de indser, hvor meget der egentlig kræves for at leve op til de krav, der stilles til medicinsk teknologi. Vores life science-specialister har mange års erfaring i at udvikle og få godkendt medicinsk udstyr og kender derfor til alle de udfordringer, virksomheder møder i den proces. Med vores serie af Medico Templates vil vi bidrage til at sikre, at forberedelsen og godkendelsen af nyt medicinsk teknologisk udstyr op til lanceringen, går så nemt som muligt.”
Det teknologiske toilet
Det prisvindende teknologiske toilet Measurelet, som kan veje og måle mængden af urin og afføring og derefter sende data direkte til patienternes journaler, er et eksempel på et produkt, hvor Prevas har hjulpet med udviklingen.
Measurelettet er opfundet af to sygeplejersker fra Rigshospitalet og skal gøre livet lettere og mere værdigt for patienter med alvorlige mave- tarmsygdomme.
Et andet projekt, Prevas har deltaget i, er det bærbare kølesystem QuickCool, som letter akutbehandlingen af intensivpatienter med hjertestop eller andre kritiske lidelser.
QuickCool køler via næsehulen og holder patientens temperatur nede på 36 grader, hvilket øger chancen for at overleve og nedsætter risikoen for hjerneskade.
Prevas har stået for software, dokumentation og kvalitetssikring.
Siden virksomhedens start i 1985 har Prevas løst titusindvis af udfordringer med ny elektronik sammen med kunder inden for de fleste brancher.
Prevas kalder det ‘Hello Possibility’.
Læs mere på