Ny direktør: Scandion Oncology skal være førende inden for kemoterapiresistens

0
326
Bo Rode Hansen er ny administrerende direktør i Scandion Oncology.

Det danske biotekselskab Scandion Oncology har haft et travlt 2020 med en vigtig lægemiddelkandidat til bekæmpelse af kemoterapiresistens i klinisk afprøvning, en stor kapitalindsprøjtning og ansættelsen af en ny direktør med store ambitioner.

Den nye administrerende direktør i Scandion Oncology tiltrådte 1. oktober 2020. 48-årige Bo Rode Hansen er efter et ophold i USA vendt tilbage til Danmark for at stå i spidsen for biotekselskabet, som arbejder med at udvikle lægemidler til at bekæmpe det udbredte problem, at kræftceller bliver resistente over for blandt andet kemoterapi. Hans ambitioner for virksomheden er af en størrelse, som man ofte finder i USA.

”Jeg vil være med til at bygge Scandion Oncology op, og vi skal være det førende selskab på vores felt. Så simpelt kan det siges,” lyder det fra Bo Rode Hansen. 

Flere ting kunne tyde på, at han har noget at have de store ord i. 20 års erfaring inden for biotek og pharmaindustrien kombineret med en aktieemission på 236 millioner svenske kroner som har sikret selskabet arbejdsro til at udvikle sine lægemidler. Især lægemidlet SCO-101 som skal bekæmpe resistens hos kræftceller.

”Vi har lige sikret kapital til videreudviklingen af SCO-101, resten af vores pipeline og til virksomheden i det hele taget gennem en fortegningsretsemission. Her henter vi 236 millioner svenske kroner på det svenske kapitalmarked,” fortæller Bo Rode Hansen. Han blev en del af bestyrelsen ved generalforsamlingen i maj, og derefter blev han tilbudt stillingen som administrerende direktør, da den daværende grundlægger og direktør, professor ved Københavns Universitet Nils Brünner, efter eget ønske ville fokusere på forskningen og mindre på drift. Han fortsætter derfor i rollen som forskningsdirektør.

Kemoresistens er en stor dræber på verdensplan
Det er bestemt ikke en lille opgave selskabet, som blev grundlagt i 2017, har sat sig for at løse.

”Hele visionen for selskabet er at adressere et kæmpeproblem på verdensplan inde for kræftbehandling. Problemet er, den resistens som kræftceller udvikler over for eksempelvis kemoterapeutiske behandlinger. Den resistens står for 90 procent af de tab af liv til kræft, som vi har om året. Det er omtrent 9,5 millioner mennesker på verdensplan. Vi skaber en type medicin, der kan give en bedre virkning og et bedre udfald af kræftbehandlingen og derved en længere overlevelse eller i sidste ende en helbredelse” fortæller Bo Rode Hansen.

Lægemidlet SCO-101 er netop i gang med dets anden kliniske afprøvning. Scandion Oncology er altså rykket fra at være et selskab på konceptplan til at være et selskab i produktudvikling. Selvom udviklingen af lægemidler normalt tager lang tid, og kan være en kringlet proces, så tør Bo Rode Hansen godt sætte en forsigtig tidshorisont på:

”Det jeg kan sige er, at vi regner med at have et proof of concept fra vores første studie som omhandler colorectalcancer i første halvår af 2022,” fortæller Bo Rode Hansen.

SCO-101 skal efter hensigten kunne bruges på tværs af en række forskellige typer af kræft, blandt andet tarmkræft, brystkræft og bugspytkirtelkræft, både tidligt og sent i behandlingen. Derfor går en stor del af testarbejdet ud på at teste lægemidlet i kombination med forskellige eksisterende former for kemoterapeutiske lægemidler. På den måde vil SCO-101 kunne modvirke en række forskellige typer af resistens over for forskellige behandlinger.

”Det, der adskiller os fra andre selskaber er, at vores SCO-101 rammer nogle mekanismer i kræftcellen, som ingen andre lægemidler gør. Vi rammer blandt andet en såkaldt membran transporter, som er en pumpe der sidder i cellemembranen og som frastøder kemoterapien, og et protein i cellen som modvirker kemoterapien,” fortæller Bo Rode Hansen.

Skift til Nasdaq First North
I forbindelse med den nævnte kapitaludvidelse er planen ligeledes at Scandion Oncology rykker fra den svenske børs Spotlight til Nasdaq First North. Skiftet fra førstnævnte, som har fokus på startup-virksomheder til sidstnævnte er, populært sagt, en oprykning til en større og mere international liga.

”Selskabet startede på Spotlight, som er et rigtig godt sted at finde kapital til at starte biotek virksomheder. Nu rykker vi op i udstillingsvinduet til nogle større investorer. Vi forventer at kunne udmelde resultatet af vores emission ca. 15. december i år. Med de oplysninger, som vi har fået, så bliver det her den største fortegningsretsemission nogensinde på Spotlight, og det har givet noget opmærksomhed”, lyder det fra Bo Rode Hansen.

Ledergruppen tegner sig for knap tre millioner svenske kroner i emissionen. Hvor investorprofilen på Spotlight typisk har været retail-investorer er der nu på Nasdaq udsigt til større institutionelle investorer.

Scandion Oncology er altså med den nytiltrådte direktørs ord en kombination af idealisme og forretning.

”Det er først og fremmest en forretning, hvor vi skal levere værdi til vores aktionærer. Markedet for kemoterapi er uheldigvis på gigantiske 37 milliarder amerikanske dollars om året. Og det er stigende. Samtidig adresserer vi en problemstilling, som jeg synes er enormt vigtig”, slutter Bo Rode Hansen.

Fakta

Danske Scandion Oncology blev grundlagt i 2017 og blev i 2018 noteret på Spotlight-børsen i Stockholm.

I international kræftbehandling er der et stort medicinsk behov for stoffer, der kan bekæmpe resistens i kræftceller. Markedsværdien af Scandion Oncologys produkter vurderes at være 4 mia. euro årligt.

Professor emeritus ved KU, Nils Brünner, er CSO, Bo Rode Hansen er ny CEO, mens Peter Høngaard Andersen (bl.a. co-founder af Zealand Pharma og Glycom) er bestyrelsesformand.

Se mere på www.scandiononcology.com