Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne

0
324

For producenter af lægemidler og medicinsk udstyr er det altafgørende at kunne accelerere vejen til markedet. Hos det biologiske ”power house” Bioneer er de klar til at hjælpe de farmaceutiske, bioteknologiske og medikotekniske virksomheder med højteknologisk rådgivning og avanceret teknologi.

Det er bekosteligt at udvikle medicinsk udstyr og lægemidler. Det tager omkring 10-15 år at udvikle et lægemiddel, og den rejse kan koste mellem en og to milliarder dollars. Derfor er det altafgørende for virksomhederne at have adgang til det mest avancerede udstyr og den samlede viden på tværs af faglige discipliner – helt fra den første spæde ide til det færdige produkt, der skal sikre patienterne de mest effektive lægemidler.

– Det er rigtig dyrt for virksomhederne at fejle både frem mod og i den kliniske afprøvningsfase af lægemidler og udstyr. Vi hjælper danske og udenlandske virksomheder med den mest avancerede teknologi samt rådgivning, så de får det bedst mulige beslutningsgrundlag for at indlede kliniske forsøg, siger Christian Clausen, der er forskningschef hos Bioneer, og han uddyber:

– Især de små og mellemstore virksomheder har brug for partnerskaber i udviklingen af lægemidler, så de kan skabe resultater og bruge data konstruktivt til fx at tiltrække investorer.

Viden, udstyr og infrastruktur
Bioneer er ejet af Danmarks Tekniske Universitet og er også en af syv virksomheder, der har godkendelse fra Ministeriet for Uddannelse og Forskning til at yde Godkendt Teknologisk Service (GTS). Virksomheden har til huse i Hørsholm i Forskerparken og på Københavns Universitet i København.

– Ofte har de mindre virksomheder ikke selv laboratoriefaciliteter og specialister at sparre med, når de udvikler en lægemiddelkandidat, og her kan vi hjælpe, siger Christian Clausen, og han uddyber:

– Vi har en bred portefølje af specialiseret viden, udstyr og infrastruktur, som kan hjælpe især små og mellemstore virksomheder med at få den ønskede tværfaglige bredde, der sikrer, at produkterne kommer hurtigt til markedet. De senere år har dog vist, at Bioneers ydelser også i stigende
omfang tiltrækker de store biotek- og farmavirksomheder
fra ind- og udland.

Hos Bioneer har de både den faglige kapacitet i forhold til rådgivning og specialiseret udstyr og teknologi i laboratoriet, der kan anvendes til at løse en bred vifte af udfordringer for virksomhederne.

– Virksomhederne har brug for at kunne teste forskellige scenarier i de rette faciliteter og udnytter Bioneers mulighed for hurtig at kunne realisere ønskerne, siger Christian Clausen, der nyder at følge de forskellige virksomheders vej fra ide til færdige lægemidler.

Immunterapien vinder frem
Et af de områder, hvor Bioneer har oplevet en stor interesse, er immunterapien, som gennem de senere år har vundet indpas med fokus på de individuelle medicinske behandlinger, der tager udgangspunkt i den enkelte patients sygdomstilstand. Bioneer assisterer fx med at udvikle laboratoriemodeller, hvor lægemiddelproducenterne kan teste forskellige scenarier i jagten på at finde den mest effektive behandling til sygdomme som kræft.

Bioneer arbejder også med at udvikle 3D print teknologi, der kan printe levende celler, som kan blive til små stykker væv, der kan indgå som modeller til at teste lægemidler i udvikling.

– Vi vil gerne være med til at sikre, at virksomhederne i branchen hurtigere kan udvikle deres produkter og processer, så den danske Life Science industri bliver styrket både nationalt og internationalt, og patienterne får den bedst mulige behandling, siger Christian Clausen.

Sidste år havde Bioneer et pænt overskud, som bliver geninvesteret i ny teknologi og viden, da Bioneer er en almennyttig uafhængig not-for-profit virksomhed.

Bioneer er en af blot syv Godkendte Teknologiske Service (GTS) virksomheder. Virksomheden har omkring 50 medarbejdere; heraf 30 akademikere med uddannelser, der matcher Life Science industrien. Den årlige omsætning er i 2019 omkring 71.9 millioner kroner.  

Læs mere på

www.bioneer.dk