Hjemmebagt maltbrød serveret med whiskeysmør

0
324

DAG 1:

Fordej
8 dl vand (20 grader)
Cirka 1-2 gram økologisk gær
700 g sigtet speltmel

Rør vand og gær sammen, til gæren er opløst, hvorefter melet sigtes i. Rør til en homogen og lind dej. Lad dejen dækket med film stå ved stuetemperatur i 10-16 timer.

DAG 2:

Dejen
30 g fint havsalt
300 g sigtet speltmel
Kom salt i fordejen og rør godt sammen, til det er opløst. Sigt melet i og bland sammen til en dej med hænderne eller en røremaskine. Lad dejen hvile med et fugtigt viskestykke over ved stuetemperatur i cirka 45 minutter. Kig til dejen med jævne mellemrum og fold gerne dejen ind fra kanten mod midten.

Del dejen i to og form til runde brød. Placer brødene oven på et melet viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse under et fugtigt viskestykke. Bag midt i ovnen ved 245 grader i cirka 30 minutter for to små brød. Bager du ét stort brød, sænkes temperaturen til 230 grader, og bagetiden øges med cirka 20 minutter.

Lad brødet hvile, inden du skærer det ud. Nyd en friskbagt skive med et tykt lag whiskeysmør.

Whiskeysmør
250 g normalsaltet smør
1 dl Tullamore DEW

Brun smørret under omrøring i en kasserolle ved middeltemperatur, til det har fået en gyldenbrun farve og dufter nøddeagtigt. Fjern kasserollen fra blusset og hæld halvdelen af whiskeyen i. Sæt kasserollen tilbage på blusset og rør til whiskeyen er dampet af (når det ikke længere bobler).

Bland smørret og resten af din whiskey i en skål. Køl af ved stuetemperatur, til smørret er blevet cremet.

Whiskeysmør kan holde sig i køleskabet i 2-3 uger i en lufttæt krukke.