God teknologi skaber tillid

0
275
”Vi bliver nødt til at diskutere de etiske dilemmaer, så vi kan modne debatten og sammen finde ud af, hvordan vi vil anvende de nye teknologier uden at ødelægge de værdier, der bærer vores samfund,” siger IBM Danmarks direktør Henrik Bodskov.

Danmark har hidtil været en mester i tillidsskabende digitalisering til gavn for borgere og samfund, mener IBM Danmarks direktør Henrik Bodskov. Men hvis vi skal undgå, at digitalisering i fremtiden kun handler om at sætte strøm til vanetænkningen, skal vi åbent diskutere, hvor i vores samfund ny digitalisering kan påvirke vores velfærd positivt.

Som samfund skal vi i højere grad til at se på, hvordan vi kommer videre til næste fase, så digitalisering ikke kun bliver brugt til at udføre de samme handlinger hurtigere

Vel kan det være irriterende, når et offentligt site er nede, og man har spenderet tid og en engangskode fra sit NemID nøglekort forgæves. Men set sådan lidt fra oven er digitaliseringen af det danske samfund faktisk en meget stor succes, mener Henrik Bodskov, CEO, IBM Danmark.

”Jeg er sådan set ret stolt af vores offentlige sektor og det niveau, vi har for digitalisering. Vi har nogle gode løsninger, og vi er langt foran mange af vores nabolande. Det må vi ikke glemme. Men vi skal også være klar over, at mange af de nye digitale løsninger, vi har fået, er baseret på et ønske om, at vi skal spare penge. Som samfund skal vi i højere grad til at se på, hvordan vi kommer videre til næste fase, så digitalisering ikke kun bliver brugt til at udføre de samme handlinger hurtigere. Digitalisering skal ikke kun handle om at sætte strøm til vanetænkningen. Vi skal fokusere mere på åbenlyse mangler i samfundet, hvor digitalisering kan påvirke vores velfærd positivt,” siger han.

Borgernes tillid
Teknologi skal tjene os og ikke omvendt. Ellers risikerer vi at miste en af de stærkeste værdier i vores samfund: borgernes tillid.

”Enhver form for digitalisering, specielt inden for det offentlige, har konsekvenser for brugerne, dvs. borgerne, og de konsekvenser skal vi være mere bevidste om, når vi skaber nye løsninger. Hvis vi laver for mange skæverter, risikerer vi, at noget af borgernes tillid til systemet går tabt. Coronakrisen viste, at vi er et samfund, hvor der hersker en meget høj grad af tillid. Den teknologiske udvikling kræver, at vi tænker os godt om.”

God digitalisering
Henrik Bodskov ser mange gode eksempler på digitalisering i Danmark.

”Der var ballade om den digitale tinglysning i starten, men jeg tror ikke, der er noget andet sted i verden, hvor det er så nemt at ordne tinglysning som i Danmark. Vores digitale skattesystem trænger til at blive fornyet, men er stadig foran de fleste andre lande, fordi vi i mange år har kunnet inkludere alt online. I Tyskland håber de vist i år eller næste år at komme op på at indberette 20 procent online. De sender også stadig gammeldags breve. Vi har e-Boks, hvor vi alle modtog brev fra myndighederne om, hvordan vi skulle forholde os til corona.”

Samfundsværdier i centrum
Ifølge Henrik Bodskov har digitaliseringen dog nået et stadie, hvor det er afgørende, at vi løbende og åbent diskuterer emner som etik, brug af data og kunstig intelligens, hvis vi vil bevare de bærende værdier i vores samfund.

”I regeringens strategi for kunstig intelligens fra sidste år står, at vi skal sikre, at AI anvendes med vores samfundsværdier i centrum. Det vil sige værdier som frihed, frisind, tryghed, tillid. Jeg er helt enig.”

IBM Danmark har udnævnt en intern AI-etisk rådgiver, som virksomhedens udviklere og konsulenter kan henvende sig til, hvis de er usikre på, om deres projekter er etisk problematiske.

IBM Danmark har også lanceret et dataetisk dilemmaspil, der viser, at der er meget forskellige niveauer for, hvor langt vi mennesker vil gå med ny teknologi.

De etiske dilemmaer
”I IBM forsøger vi at være meget ligefremme over for vores omgivelser – både kunder, partnere og borgere. Vi bliver nødt til at diskutere de etiske dilemmaer, så vi kan modne debatten og sammen finde ud af, hvordan vi vil anvende de nye teknologier uden at ødelægge de værdier, der bærer vores samfund. Den balance mellem befolkning og teknologi kan også give Danmark en konkurrencefordel, når det handler om at udvikle nye løsninger til gavn for et samfund.”

Vi skal også diskutere, hvordan vi anvender selve råstoffet i kunstig intelligens: data.

”I Danmark har vi enorme mængder af data til rådighed, fordi vi har et samfund med systemer, der har samlet data ind i årevis. Det rejser dilemmaet om, hvordan offentlige data, ikke mindst sundhedsdata, skal kunne anvendes. Hvilke typer data må du indsamle og samkøre, og må de bruges til andre formål end det, de er indsamlet til? Hvis ikke vi får taget debatten, skader vi den tillid, vi har opbygget til hinanden.”

Vi flytter os alle sammen
Men samtalen giver kun mening, hvis også techgiganterne deltager i den, og de er ikke alle lige nemme at få i tale.

”Jeg tror, at vi alle sammen flytter os, for i den verden, vi lever i nu, skal du have modet til at gå ind i en debat, hvis du vil være med til at tage ansvar. Teknologien udvikler sig med lynets hast, og med de nye generationer af computere, kvantecomputere, stiger hastigheden, hvormed vi kan beregne ting, helt vanvittigt. Det betyder også, at vi snart kan bruge data og kunstig intelligens til endnu vildere ting end i dag. Mit eget udgangspunkt er, at det er positivt, hvis vi kan flytte hele menneskeheden én gang til. Hvis vi har computere, der kan regne 50 millioner gange hurtigere, kan vi måske også hurtigere finde en vaccine, når vi bliver ramt af en ny virus.”

Henrik Bodskov (f. 1963). CEO i IBM Danmark siden 2015. Uddannet cand.merc. fra CBS. Indledte sin karriere i IBM i 2002.

IBM driver 15 forskningscentre i hele verden og får årligt omkring 9.000 patenter, hvoraf mange går tilbage til samfundet som CSR-arbejde.

De største forskningsområder i IBM er Healthcare & Life Sciences, Artificial Intelligence, Blockchain, Quantum Computing & Internet of Things.

Se mere på 

www.ibm.com