Et nyt liv efter fedmeoperation og plastikkirurgi

0
354
Thorbjørn Sommer og Slaven Boljanovic, Mølholm Privathospital.

Stort vægttab efter en overvægtsoperation kan føre nye psykiske og fysiske udfordringer med sig, ofte på grund af overskydende hud. For mange patienter hos Privathospitalet Mølholm er behandlingen mod kraftig overvægt derfor først helt afsluttet, når de også har været igennem en plastikkirurgisk operation.

En operation mod overvægt hjælper patienterne til et liv med større livskvalitet – og markant færre kilo på sidebenene.

”Vi har gjort op, at vores patienter i gennemsnit har tabt sig 42 kilo fem år efter deres overvægtsoperation. Det typiske billede er, at de slipper af med deres bevægelsesbesvær, idet stort set alle meget overvægtige har rygsmerter, og mange har smerter i ryg, knæ og ankler,” siger speciallæge på Privathospitalet Mølholm Thorbjørn Sommer. På Mølholm udføres to former for overvægtsoperation: gastrisk bypass og gastrisk sleeve.

Ved en gastrisk bypass ændres på tarmenes forløb i maven, så maden bypasser den øverste del af tarmsystemet. Ved gastrisk sleeve bliver mavesækken lavet om fra en sæk til et rør.

Ser stadig sig selv som overvægtig
Men ofte stopper patienternes kamp mod mange års overvægt ikke med selve overvægtsoperationen, fordi det store vægttab, de opnår, kan føre nye fysiske og psykiske udfordringer med sig.

”Psykologisk har mange, der taber sig markant efter en operation, stadig et billede af sig selv som overvægtige. Vi ser indimellem patienter der køber alt for stort tøj til sig selv, fordi de ikke har vænnet sig mentalt til at have en anden størrelse.”

Efter operationen har diætist og sygeplejerske løbende telefonisk kontakt med patienten om kost og adfærd i den nye hverdag. Patienten kommer til kontrol efter fire måneder, et år og to år, og patienten kan altid kontakte Mølholm, hvis der er spørgsmål eller brug for hjælp.

Tidligst efter 18 måneder kan det komme på tale at fjerne overskydende hud, som generer mange, der har gennemgået en overvægtsoperation.

Overskydende hud generer
Mere end halvdelen af de mennesker, der oplever stort vægttab, får behov for korrektion af overskydende hud, uanset om de har tabt sig ved egen hjælp eller ved en overvægtsoperation.

”Der vil altid være overskydende hud, og så kan man være mere eller mindre generet af det. Jo flere kilo, du har tabt, jo større er hudoverskuddet. Den overskydende hud er slap og lægger sig i folder overalt, fra ansigtet, halsen, brystet, øvre ryg, overarme og maven til nedre ryg, baller og lår,” siger plastikkirurgisk speciallæge på Privathospitalet Mølholm, Slaven Boljanovic.

Patienterne kan både have fysiske, psykosociale og kosmetiske gener som følge af overskydende hud.

Fysiske gener kan være rødmen, hudirritation, svamp, lugt og infektion på steder, der er lukket inde af hudfolder.

”Nogle gange kan overskydende hud give smerter, især på ryggen og ballerne, fordi det kan rutsje under en, når man ligger eller sidder. Det kan være meget ubehageligt. Lår med meget overskydende hud kan give rødmen og irritation, fordi de rører ved hinanden hele tiden. Er man fysisk aktiv, kan det give store smerter. Lignende gener kan man have på overarmene.”Psykosocialt kan mange have problemer med sexlivet, fordi den overskydende hud hæmmer lysten og gør akten besværlig.

”Mange har svært ved at vise sig frem i svømmehallen eller på stranden, og det kan være svært at købe almindeligt tøj, fordi dele af kroppen er ude af proportioner.”

Kan komme videre i livet
De mest almindelige plastikoperationer efter stort vægttab, er maveplastik, løft eller reduktion af bryst, løft af overarme og lår samt ansigtsløft. Ved såkaldt 360º Belt lipektomi opereres hele vejen omkring underkroppen.

”Det er maveplastik kombineret med fjernelse af hud på siden og på nedre ryg og øvre baller. På samme måde kan vi lave upper bodylift, hvor brystløft og brystreduktion kombineres med fjernelse af overskydende hud på øvre ryg,” forklarer Slaven Boljanovic.

Så vidt muligt lægges snittene, så arrene kan skjules under bh, trusser og underbukser. På overarme og lår sidder arrene diskret på indersiden.

Der skal helst gå 18 måneder efter overvægtsoperationen, før man gennemgår en plastikoperation, fordi kroppens stofskifte skal tilpasse sig den nye fysiske tilstand. Man skal også helst være vægtstabil i tre-seks måneder inden en plastikkirurgisk operation.

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at plastikoperation efter stort vægttab kan tilbydes offentlige patienter med en BMI på under 30.

”Generelt gælder det, at jo lavere BMI, du har, jo bedre udgangspunkt har du, fordi din krop bedre kan formes, så du opnår et bedre slutresultat. Effekten af en operation kan dog også gå tabt, hvis du taber dig yderligere efter operationen.”

”Patienterne er glade, når de er kommet af med den overskydende hud. Først da betragter de behandlingen for overvægt som overstået. Nu ligner de andre almindelige mennesker og kan gå videre med deres liv,” siger Slaven Boljanovic.

Fakta

Det er langt farligere ikke at blive opereret for kraftig overvægt, end det er at blive opereret. Risikoen for komplikationer ifm. en overvægtsoperation er i dag nede på niveau med risikoen ved en galdestensoperation. Dødeligheden nedsættes med 30 procent efter en fedmeoperation, hvilket svarer til en øget livslængde på 10-15 år.

95 procent af patienterne bliver udskrevet dagen efter operationen om formiddagen.

Efter operationen er patienten i løbende dialog med diætist og sygeplejerske og kommer til kontrol efter fire måneder, et år og to år.

Patienterne taber typisk op til 80 procent af det, de vejer for meget.

Se mere på

www.molholm.dk