Læg robotarm med fremtiden

0
301

Enabled Robotics kombinerer mobile robotter og robotarme for at imødekomme produktionsvirksomhedernes alsidige behov med opgaveløsning over store områder.

Der var engang, hvor man med ærefrygt erklærede, at robotter – det er fremtiden. Fortiden ligger som bekendt bag os og robotternes arbejdskraft i forskellige størrelse, funktioner og digitale arbejdsgange er nutid.

Et af de danske firmaer, der bogstavelig talt ligger arm med nutidens robotter er Enabled Robotics. Og der burde måske tilmed stå ligger robotarm, for det er netop den ret nye virksomheds kernefokus – kombinationen af en mobil robot og en robotarm der kan operere over større områder i f.eks. en lager- eller produktionshal.

”Enabled Robotics har sit grundfaglige udspring i robotforskningsmiljøet ved Syddansk Universitet og har derigennem stort kendskab til den nyeste viden indenfor området med ambition om at skabe en fleksibel og let tilgængelig løsning,” siger administrerende direktør, Lars-Peter Ellekilde og fortsætter:

”Enabled Robotics fokuserer på at kombinere mobile robotter og robotarme for derved at skabe en fleksibel platform som ikke kun kan bevæge sig rundt, men også udfører komplekse opgaver,” forklarer Lars-Peter Ellekilde, der har en baggrund som PhD fra Syddansk Universitet (SDU) 2008 samt ti år som forsker ved SDU indenfor robotteknologi med fokus på industrielle anvendelser.

Enabled Robotics fokuserer på at kombinere mobile robotter og robotarme for derved at skabe en fleksibel platform som ikke kun kan bevæge sig rundt, men også udfører komplekse opgaver.

Stort potentiale
Løsningen kaldet ER-Ability robotten er allerede ude og kører i laboratoriemiljøer, og Enabled Robotics søger nu de første industrielle kunder, som kan se potentialet i mulighederne og gerne vil være på forkant med udviklingen.

Forskellige industriområder har ellers opereret med mobile robotter og selvstændige robotarme, men Enabled Robotics arbejder med en kombinationsmodel, og det med stor viden og faglig tyngde bag, nu hvor virksomheden står klar med de første produkter.

”Vores primære marked forventes at være mellemstore og store produktionsvirksomheder. Vi ser, at flere og flere virksomheder ønsker en mere fleksibel og opstillingsparat produktion og her giver kombinationen af mobil robot og robotarm rigtig god mening da man derved har en enhed som både er mobil, men samtidig er tilstrækkelig fleksibel til at løse opgaver som kan være fordelt over et stort område,” siger Lars-Peter Ellekilde.

Kort historie, stor fremtid
Enabled Robotics blev stiftet i december, 2016 med udgangspunkt i ideer fra et forskningsprojekt ved Syddansk Universitet. I projektet blev der netop arbejdet med kombinationen af mobil robot og robot arm med et stort potentiale for at anvende denne kombination til en lang række opgaver, hvor en robotarm eller en mobilrobot alene ikke kan løse opgaven.

Herfra gik det slag i slag. Først blev markedet sonderet og den nødvendige funding etableret. Sidste år begyndte så den egentlige udvikling og indeværende år har set en acceleration af ressourcerne til udvikling, og Enabled Robotics er nu klar med de første produkter. Produkter der står på skulderne af en udviklingskæde.

”Vores kernekompetencer ligger indenfor software og algoritmer. Vi anvender således i videst mulig omfang standard hardware komponenter, som vi samler og har blandt andet valgt at tage udgangspunkt i robotter fra henholdsvis Mobile industrial Robots og Universal Robots,” siger Lars-Peter Ellekilde og uddyber:

”Fokus er at skabe en fleksibel og let tilgængelig løsning. Dette indebærer også en række tiltag i forhold til sikkerhed således, at robotten sikkert kan operere såkaldt kollaborativt og færdes sikkert i et miljø delt med mennesker,” siger han.

Men selv om de første produkter er klar, så stopper Enabled Robotics ikke her. Der er også en dag i morgen, hvor kundernes behov ændrer sig, og det er virksomheden allerede i gang med at klargøre sig til.

”I en tid hvor tendensen hos mange virksomheder er, at man skal understøtte mindre produktionsserier og hurtigere omstille sin produktion, så er det nødvendigt med nye teknologier der hjælper til at øge fleksibiliteten,” siger Lars-Peter Ellekilde.

”Vi forventer derfor at markedet for teknologien vil være stødt stigende og i takt med at man får øjnene op for mulighederne vil der komme flere og flere anvendelser for en robottype som vores.” Hvor robotter i dag meget ensformige og gentagende opgaver, så venter der nye og udfordrende arbejdsopgaver lige rundt om hjørnet, siger Lars-Peter Ellekilde.

”I dag har vi mest fokus på opgaver, der i bund og grund handler om at flytte emner, så forventer vi i fremtiden at kunne udnytte mobiliteten til at køre rundt om store emner og udfører opgaver som f.eks. overfladebehandling og kvalitetskontrol.”

Den fremtid er allerede en del af Enabled Robotics nutid.

Enabled Robotics

Enabled Robotics er på HI Messen den 2. og 3. oktober. med standplads nummer F0108 på messens to sidste dage i startup-området. 


Se mere på

enabled-robotics.com