Træ til tiden – og fremtiden

0
302

Med udvikling af nye og bæredygtige træprodukter arbejder Frøslev for, at det naturlige materiale fortsat spiller en stor og synlig rolle i dansk byggeri og arkitektur.

Træ er et af vores ældste byggematerialer, og det er også vores fremtid, for brug af bæredygtigt træ i byggeri er en af de mest effektive metoder til at fortsætte lagringen af den CO2, træ har optaget under sin vækst i skove.

”Træ er et fantastisk naturmateriale, og for os hos Frøslev er opgaven egentlig blot loyalt at gøre, hvad vi altid har gjort. Vi skal fortsætte med at udvikle og udbrede træ i byggeriet, så træ også bliver fremtidens byggemateriale. Som samfund har vi en udfordring, vi skal løse, og vi kan sort på hvidt læse, at øget brug af træ i byggeri bliver en vigtig faktor, når vi skal indfri vores mål om at reducere CO2-udledning markant de kommende år,” siger adm. direktør Martin L. Petersen.

Der er en stigende interesse for at anvende
træ i moderne byggeri, hvor træ tilfører udtrykket varme og den naturlighed, vi gerne vil omgive os med. Vi investerer mange kræfter i innovation, udvikling og partnerskaber med øvrige fremsynede producenter, så træ også i fremtiden er en del af dansk design, bygningskultur og identitet

Leverandør og brobygger
Han ser Frøslevs rolle i udviklingen som en leverandør og brobygger, der skal hjælpe med at få de gode intentioner om større bæredygtig omsat i handling og nye byggerier.

”Træ er på vej frem igen i byggeriet, men det sker ikke af sig selv. Undersøgelser fortæller, at 60 procent af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder tænker bæredygtigt, men kun fem procent af de igangværende byggerier i Danmark er bæredygtige.”

Derfor arbejder Frøslev og Martin L. Petersen blandt andet for at få aflivet nogle af de sejlivede myter om træ, der stadig huserer rundt omkring og måske afholder nogle fra at bygge med træ.

”Nogle betvivler træets holdbarhed, og andre er i tvivl om, hvordan det vil arte sig. Her er det et spørgsmål om rette træ og rette profil til rette anvendelse. Som et eksempel er thermobehandlet træ specielt formstabilt. Derfor arbejder vi konstant på at gøre træets mange kvaliteter kvantificerbare og synlige. Vi møder også spørgsmål til, om det certificerede træs Co2-regnskab kan bevises. Både Frøslev og industrien som helhed er derfor i fuld gang med at lave mange typer dokumentation for træets bæredygtighed, bl.a. en række EPD’er,” siger Martin L. Petersen.

Ansvarlig skovdrift
EPD (Enviromental Product Declaration) er en international miljødeklaration, der dokumenterer produkters bæredygtighed og benyttes som standard i Danmark.
Frøslev forhandler både svanemærket, FSC- og PEFC-mærket træ.

FSC-mærket er sikkerhed for ansvarlig skovhugst samt forbedrede levevilkår for lokalbefolkningen i skove verden over, mens PEFC står for bæredygtig skovdrift, dvs. en miljømæssig forsvarlig, social gavnlig og økonomisk levedygtig skovforvaltning for nuværende og fremtidige generationer.

Frøslev er en af 29 virksomheder, der med i foreningen Træ i Byggeriet, som blev stiftet i foråret 2019. Martin L. Petersen er næstformand i foreningen, som består af en række toneangivende virksomheder inden for byggesektoren, der alle har fokus på træ og er dedikerede til en øget anvendelse af træ i byggeriet.

Thermobehandlet træ
Frøslev er specialiseret i det synlige, æstetiske træ til facader, terrasser og hegn, og som virksomhedens mange cases viser, understøtter produktudviklingen hos Frøslev moderne byggeløsninger, der kombinerer nutidig arkitektur med træets tidløse kvaliteter.

Heatwood er Frøslevs bud på moderne thermobehandlet træ, der gennemgår en proces, hvor det varmes op til en høj temperatur, så sukkerstofferne brændes ud, samtidig med at der tilføres damp. Resultatet er et meget formstabilt slutprodukt, der ikke giver sig og er modstandsdygtigt overfor råd og svamp.
Processen er 100 procent fri for kemikalier, og Frøslev Heatwood-familien tæller Svanemærket nordisk fyr og gran, ask og nyheden Frøslev Abodo.

Princippet bag thermobehandling er dog ikke ny – vikingerne behandlede også deres træ med ild og vand for at gøre det mere modstandsdygtigt og holdbart.

Brændt overflade
Et helt andet, men stadig naturligt, udtryk finder man i Frøslev Flamewood, der er behandlet med den japanske Shou Sugi Ban-teknik. Flamewood-træ er brændt i overfladen med virkelige flammer, der giver træet en let forkullet sort overflade og lang holdbarhed.

”Der er en stigende interesse for at anvende træ i moderne byggeri, hvor træ tilfører udtrykket varme og den naturlighed, vi gerne vil omgive os med. Vi investerer mange kræfter i innovation, udvikling og partnerskaber med fremsynede øvrige producenter, så træ også i fremtiden er en del af dansk design, bygningskultur og identitet,” siger Martin L. Petersen.

Frøslevs historie begyndte i 1931, da Johannes Carlsen grundlagde Frøslev Savværk, der forarbejde træstammer fra lokale skove. Frøslev, som det kendes i dag, så dagens lys i 1990.

I dag er Frøslev er en moderne koncern, som med egne initiativer og i partnerskaber med danske og internationale virksomheder arbejder for fortsat fremgang og udbredelse af byggeri med træ.

www.froeslev.dk