Introduktion: Fremtidens arbejdsplads kræver dialog om arbejdsmarkedets struktur samt fleksibilitet

0
301

Af Toby Toudal Nielsen, direktør for Norden hos COMATCH.

Toby Toudal Nielsen er direktør for Norden hos COMATCH, et af verdens førende netværk for selvstændige management konsulenter, interim managers samt industrieksperter.

I debatten om adgang til arbejdskraft og kompetencer til virksomheder, skal der gøres op med forestillingen om det traditionelle arbejdsgiver og arbejdstager forhold. Omstillingen er igang, og forstærkes yderligere i de kommende år.

Arbejdsmarkedet adskiller sig fra tidligere ved, at være langt mere afvekslende og dynamisk. Opfattelsen af medarbejdere med fast definerede arbejdsområder, arbejdstid samt arbejdssted, er udfordret. En rapport udfærdiget af McKinsey Global Institute fra maj 2018 konkluderer, at der ud over kontinuerlig efteruddannelse, er behov for et skifte til mere tværfunktionelt og teambaseret arbejde.

Efterhånden som opgaverne ændres, bliver det nødvendigt forvirksomhederne, at tilpasse organisationsstrukturer og blive mere agile. De ansatte med ekspertviden inden for bestemte funktionelle områder, vil arbejde på projekter hos den samme eller flere virksomheder i en defineret periode.

Højere standarder for fremtidens virksomheder
I takt med den stigende automatisering af repetitivt arbejde, vokser behovet for specialisering inden for især software og digitale kompetencer. Samtidig baner digitalisering og globalisering vejen for mere projektorienteret arbejde, der krydser afdelinger og landegrænser.

Denne omstilling genererer et behov for ledere med et solidt overblik, der er villige til at træffe beslutninger og vælge de rette ressourcer for fremtidens arbejdsplads. For at komme i mål inden for projektets tids- og budgetmæssige rammer, er der behov for adgang til medarbejdere med den nødvendige kompetence og eksterne konsulenter med rette ekspertise, som kan understøtte projektet.

De nye generationer bryder med det traditionelle ansættelsesforhold
Blandt de største proponenter for den såkaldte “gig economy” finder vi millennials og generation Z. En rapport fra PwC fremhæver, at det oftest er dem, der bryder med opfattelsen af fastansættelse som ideal.

De har andre værdier i forhold til karriere, og de sætter i højere grad pris på fleksible arbejdspladser, hvor de hverken er bundet til et fast fysisk arbejdsmiljø eller anvender sine kompetencer inden for et enkelt arbejdsområde.

Endvidere er de langt mere tilbøjelige til, at prøve kræfter med et nyt arbejde eller en tilværelse som selvstændig, fordi de behøver fleksibiliteten og det øgede ansvar, som kommer af at være en del af forskellige projekter.

Vores vigtigste opgave for fremtidens arbejdsplads er, at sørge for de rette rammebetingelser til selvstændige og freelancere, samt at opfordre til øget mobilitet, hvor virksomheder og medarbejdere trives – uanset om de er faste, midlertidige eller selvstændige konsulenter. Dette er fremtiden.

God læselyst!

Læs udgivelsen i sin helhed elektronisk:

Fremtidens Arbejdsplads