5G vil ændre arbejdspladsen for altid

0
472

Sigurd Leth, direktør for 3’s erhvervsdivision, 3Business, er overbevist om, at virksomhederne også efter pandemien vil have en langt mere fleksibel tilgang til, hvor arbejdet bliver udført. Den hybride arbejdsplads er en del af fremtiden, og når 5G-teknologien inden længe bliver en fast bestanddel af danskerne hverdag, vil det kun accelerere udviklingen.

Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Og den lærer også virksomhederne at finde kreative løsninger på at holde skruen i vandet. Nedlukningen af økonomierne i Danmark og store dele af verden har ført til hjemsendelse af millioner af mennesker. Men de teknologiske muligheder har gjort, at det i mange tilfælde ikke har ført til en nedgang i produktivitet og effektivitet – snarere tværtimod. 

”Jeg tror, vi er på tærsklen til en revolution i forhold til fremtidens arbejdsplads. Kontoret, som vi kender det, er dødt. I fremtiden vil mange virksomheder nedskalere kontorerne og samtidig gøre det muligt for de ansatte at arbejde hjemmefra 1, 2, 3 dage om ugen. Det er et paradigmeskifte, vi oplever,” siger Sigurd Leth, direktør for 3’s erhvervsdivision, 3Business. Her har man under coronakrisen oplevet en fordobling af salget af mobilt bredbånd til hjemmearbejdspladsen, og forventningerne til fremtiden er store.

”Vi begyndte udrulningen af 5G i december og forventer at dække hele Danmark med 5G i sommeren 2022. Det kommer til at accelererer udviklingen inden for det, vi kalder trådløs fiber, som får helt afgørende betydning. Hjemmearbejdspladsen bliver trådløs, flytbar og til en hastighed, der er mange gange højere end det, vi har i dag, så der ikke er behov for fiberkablerne længere. Du kan altid få den høje hastighed med dig og dermed også en større frihed,” siger Sigurd Leth.

  Med 5G åbner vi døren for, at virtual reality kan blive en integreret del af hverdagen

Sigurd Leth, direktør
for 3’s erhvervsdivision, 3Business

Teams blev allemandseje

En stor del af 3Business’ succes under coronakrisen kan ifølge Sigurd Leth tilskrives Microsofts video- og samarbejdsplatform Teams, som på rekordtid blev allemandseje. I månederne før coronakrisen ramte, var folkene hos 3Business ved at lægge sidste hånd på en ny løsning, Teams Connect, som integrerede 3’s telefoniløsninger med Microsofts platform. Og da Teams Connect var klar til lancering i foråret 2020, var der tale om en sjælden heldig timing:

”Inden coronakrisen kom, regnede vi med, at vi skulle ud at lære virksomhederne om Teams fra bunden – hvordan det kunne optimere deres processer og arbejdsgange, og hvordan de gennem et langt, sejt træk kunne vænne deres medarbejdere til at bruge det. Men det blev overflødigt, nærmest natten over. Store dele af den danske arbejdsstyrke er blevet superbrugere af Teams, og vi ser i dag rigtig mange bruge det i kombination med mobilt bredbånd. Det er en udvikling, som vi kun lige har set begyndelsen på.”

Den digitale og fysiske verden smelter sammen

Ikke alle jobs egner sig dog lige meget til hjemmearbejde, erkender Sigurd Leth. Nogle typer jobs kræver en tæt sparring med kollegerne, som i dag er svær at opnå i tilstrækkeligt omfang på distancen. Men også det er der råd for i fremtiden, spår han.

”Mon ikke vi om 5-10 år vil se tilbage på vores videomøder i 2021 med overbærenhed og tænke på, hvordan kameraet indimellem hakkede, og man talte i munden på hinanden. Med 5G’s ultralave responstider åbner vi døren for, at virtual reality-teknologi kan blive en integreret del af hverdagen, som gør det muligt at afholde konferencer og møder i virtuelle rum, hvor alle deltagere kan interagere naturligt med hinanden, uanset hvor de befinder sig i den fysiske verden. Den digitale og fysiske verden vil smelte sammen i en grad, som vi har svært ved at forestille os i dag.”

Kritisk infrastruktur i hjemmet

Tilbage i nutiden fremhæver Sigurd Leth, at selve det at arbejde på distancen nu ses i et andet lys end tidligere. 

”Store investeringsbanker er f.eks. begyndt at flytte ud af New York for at spare penge og er mere åbne for, at medarbejderne kan bo andre steder. Jeg tror, vi herhjemme vil se efterspørgslen efter kontordomiciler falde, færre vil have to biler og flere vil søge bolig uden for de store byer. Der vil også ske en ændring, når man vurderer jobansøgere. Man vil i mindre grad fravælge ansøgere pga. bopæl langt fra hovedkvarteret og i stedet mere fokusere på kompetencerne. Til gengæld er det bare hamrende vigtigt, at det, der er derhjemme, fungerer. Det er jo pludselig blevet en kritisk infrastruktur,” pointerer Sigurd Leth. 

”Udfordringen med en klassisk fiberforbindelse er, at du ikke kan tage den med dig. Men med 5G kan virksomhederne stikke en ny medarbejder et simkort og en router, og så kan de i princippet selv bestemme, om de vil arbejde hjemmefra, i sommerhuset eller på den anden side af jorden. Det bliver en gamechanger.”