Vælg det rigtige foder til hund og kat

Foto: Siri Renée Richter Jungersen

Det er altafgørende, at hunde og katte får den rette næring, vitaminer og mineraler i foderet. Dyrlæge Frederik Meyland-Smith fra AniCura Københavns Dyrehospital giver gode råd om det optimale valg af foder til raske hunde og katte.

 Det vigtigste er, at man sikrer sig, at man køber fuldfoder til hunden og katten, så alle deres næringsbehov for vitaminer og mineraler er dækket

Hylderne bugner af foder og mulige valg til kæledyret, og det kan være svært at tage den rette beslutning om, hvad der er bedst for den lille nyerhvervede killing eller den elskede hund, som har været en del af familien i mange år.

”Det vigtigste er, at man sikrer sig, at man køber fuldfoder til hunden og katten, så alle deres næringsbehov for vitaminer og mineraler er dækket. Derudover skal man fodre efter, hvor kæledyret er i sit livsstadie, hvor stort aktivitetsniveauet er samt pelskvaliteten. Hvalpe skal have en type kost; ældre hunde en anden,” siger Frederik Meyland-Smith og understreger:

”Det er helt centralt, at katte får kattemad, fordi der er tilsat vigtige aminosyrer, som katten ikke selv kan producere. Så fodrer man en kat med hundemad gennem længere tid, så risikerer den at blive alvorligt syg.”

Mange katte er enten kastrerede eller steriliserede, og der giver det god mening at vælge en fodertype bestemt udviklet til dem for at undgå urinvejslidelser.

Korn eller ikke korn
Jævnligt blusser debatten om kornfrit eller ikke kornfrit foder op i medierne, senest gik mistanken på, at kornfrit foder til hunde kunne føre til en dødelig hjertesygdom. Frederik Meyland-Smith, der er specialist i hjertelidelser hos hund og kat, har set på de amerikanske tal.

”Jeg er ikke bekymret over tallene, og der er ikke påvist en klar sammenhæng mellem hjertesygdommen og den kornfri diæt. Hvis der alligevel skulle vise sig at være en sammenhæng, så vil det statistisk set betyde, at en enkelt hund om året i Danmark ville dø, så jeg ser ingen fare ved den kornfri diæt.”

Præcist som mennesker er kæledyr forskellige; en type kat trives godt på en slags foder, mens en anden ville have bedre af et andet valg; derfor skal man prøve sig lidt frem.

”Uanset om man vælger foder med eller uden korn til sit kæledyr, våd- eller tørfoder, så køb det et sted, du har tillid til, og som kan vejlede dig,” siger Frederik Meyland-Smith.

Kræsenhed – det er menneskeligt
Det rette fodervælg sikrer, at hunden eller katten får al den næring, som den har brug for, og dyrlægen fortæller, at kræsenhed oftere handler om ejerens præferencer:

”Det er et menneskeligt træk at være kræsent. Det er faktisk ikke så tit, vi oplever det hos hunde og katte, så når man har fundet det fuldfoder, som passer godt til dyrets livsstadie og trivsel, behøver man faktisk ikke at skifte så tit,” siger Frederik Meyland-Smith, hvis kat med største fornøjelse har spist den samme type foder i seks år.

Foto: Siri Renée Richter Jungersen

Giv den bedste del af koteletten
Til dem, som holder meget af at dele bordets glæder med hunden eller katten, har dyrlægen et godt råd:

”Hvis man giver en godbid ved spisebordet, så skal det altså være den gode del af koteletten, der bliver delt. Fedt er lige så usundt for hunde og katte, som det er for mennesker og kan føre til hjertelidelser og diabetes,” siger Frederik Meyland-Smith, der hvert år især omkring jul og påske behandler hunde, som har overspist i højtiderne, hvilket kan være direkte livstruende for de firbenede.

Modregn godbidderne
Selv om kæledyrene og måske ejerne bliver lidt slukørede over at høre det, skal man huske på, at der også er kalorier i godbidder, så er det vigtigt at tage med, når vi gerne vil gøre lidt ekstra for de firbenede venner.

”Fuldfoderet i de rette portioner udgør hele kæledyrets behov for mad, men mange synes selvfølgelig, at det er hyggeligt med en godbid i ny og næ. Derfor skal man huske at tage godbidderne med i kalorieregnskabet og eventuelt skære lidt ned på maden, når man er ekstra god ved familiens kæledyr,” fortæller Frederik Meyland-Smith.

Er hunden eller katten blevet lidt for rund, så er rådet at vælge et specialsammensat slankefoder i stedet for at skære ned på den daglige ration og sulte dyret. Har hunden eller katten en sygdom eller specielle behov gælder naturligvis helt andre kostråd.

Mere end 880.000 familier holder kæledyr, hvilket svarer til ca. 40 % af alle danske familier.

De fleste familier holder hund. I alt 450.000 familier har hund, og disse har sammenlagt 550.000 hunde. Hernæst holder flest familier kat. I alt 370.000 familier holder kat, og disse har sammenlagt 650.000 katte. 

www.kaeledyrsguiden.dk