Tandlægen kan opdage type 2-diabetes

Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem parodontitis og type 2-diabetes, og en sund mundhule kan være med til at holde begge sygdomme fra døren. Et regelmæssigt besøg hos tandlægen kan være med til at forebygge sygdommene.

Parodontitis er en kronisk inflammationstilstand i tændernes støtteapparat, som ubehandlet i værste fald kan medføre, at tænderne mistes.

Sygdommen, som før var kendt som parodontose, rammer i varierende grad op mod 50 procent af alle voksne over 40 år. Hos din tandlæge er der dog god hjælp at hente.

– Vi ved fra forskningen, at behandling af parodontitis hos patienter med type 2-diabetes forbedrer langtidsblodsukkeret. Faktisk er effekten af parodontalbehandling at sammenligne med effekten af et ekstra medicinsk præparat, forklarer Daniel Belstrøm, der har en ph.d. og en doktorgrad, og som tandlæge udfører diagnostik og behandling af patienter med svær parodontitis hos GladTand på Frederiksberg i København.

Forskning har dokumenteret, at patienter med diabetes har øget risiko for udvikling af parodontitis, og der ses ofte mere omfattende parodontitis hos patienter med dårligt reguleret diabetes sammenlignet med personer uden diabetes. Derfor kan parodontitis opfattes som en komplikation til diabetes på lige fod med andre diabetiske følgesygdomme som problemer med øjne og nyrer.

Daniel Belstrøm er ansat som lektor ved Københavns Universitet, og arbejder derudover som tandlæge hos GladTand på Frederiksberg – en klinik, hvis fokus er at give patienten en helhedsorienteret behandling.

Der er lavet mange videnskabelige studier, som har vist, at det er muligt for tandlæger at screene for udiagnosticeret type 2-diabetes og prædiabetes i forbindelse med et tandlægebesøg

Tandlægerne har vigtig rolle
Fælles for parodontitis og type 2-diabetes er, at begge sygdomme skaber subklinisk inflammation i kroppen, der spredes via blodbanen. Så har man type 2-diabetes eller parodontitis, der er ubehandlet eller dårligt reguleret, påvirker det resten af kroppen negativt.

Det er vigtigt at understrege, at patienter med velreguleret type 2-diabetes ikke har højere risiko for at udvikle parodontitis, ligesom personer med velbehandlet parodontitis ikke har øget risiko for udvikling af type 2-diabetes.

Derfor spiller både læger og tandlæger en meget vigtig rolle, fordi behandling af sygdom i munden påvirker resten af kroppen, ligesom behandling af systemiske sygdomme påvirker munden.

Tandlægen kan screene for sygdommene
– Der er lavet mange videnskabelige studier, som har vist, at det er muligt for tandlæger at screene for udiagnosticeret type 2-diabetes og prædiabetes i forbindelse med et tandlægebesøg. På Københavns Tandlægeskole publicerede vi f.eks. i 2016 selv en undersøgelse, som viste, at 30 % af de undersøgte personer, som modtog tandbehandling på Københavns Tandlægeskole, havde udiagnosticeret diabetes eller prædiabetes – langt størstedelen havde også parodontitis, siger Daniel Belstrøm.

Amerikanske studier viser, at mange menneskers eneste kontakt med sundhedsvæsenet sker gennem tandlægen, hvorfor eneste mulighed for screening for diabetes for denne gruppe selvsagt vil være hos tandlægen. Diabetesforeningen skønner, at omkring 300.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes i form af prædiabetes, som hvis det diagnosticeres rettidigt er reversibelt og kan behandles via vægttab, kost og motion.

– Hvis jeg har en patient, som har parodontitis og samtidig har tegn på diabetes. Ja, så opfordrer jeg altså rent rutinemæssigt vedkommende til at kigge forbi egen læge og få målt langtidsblodsukkeret, hvilket gøres med et lille prik i fingeren, siger Daniel Belstrøm og uddyber:

– Hvis vi som tandlæger kan være med til at påvirke den store gruppe af danskere, som har udiagnosticeret prædiabetes eller type 2-diabetes til et bedre helbred og en bedre livskvalitet, så er det bestemt værd at gøre.
Så kig forbi GladTand på Frederiksberg, for det er vigtigt, at alle mennesker går regelmæssigt til tandlægen, så parodontitis kan opdages og behandles på et så tidligt stadie som muligt. På klinikken kan de hjælpe med en sund mundhule, og egen læge kan måle langtidsblodsukkeret.

Hos GladTand på Frederiksberg er omsorg og god patientservice en hjertesag

Derfor har GladTand Danmarks mest udvidede åbningstider for en privat tandklinik; hvor der er åbnet 7-20 i hverdagen og i weekenden både lørdag og søndag fra 8-15. 

Klinikken er der, når patienterne har brug for det – ikke omvendt. 

Læs mere på 

www.gladtand.dk