Tandlægen kan hjælpe med at forebygge sygdomme

Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem parodontitis og type 2-diabetes, og en sund mundhule kan være med til at holde begge sygdomme fra døren. Et regelmæssigt besøg hos tandlægen kan være med til at forebygge sygdommene.

Tandlæge Daniel Belstrøm

Parodontitis er en kronisk inflammationstilstand i tændernes støtteapparat, som ubehandlet i værste fald kan medføre, at tænderne mistes. Sygdommen, som før var kendt som parodontose, rammer i varierende grad op mod 50 procent af alle voksne over 40 år. Hos din tandlæge er der dog god hjælp at hente.

– Vi ved fra forskningen, at behandling af parodontitis hos patienter med type 2-diabetes forbedrer langtidsblodsukkeret. Det vil sige, at de får det bedre. Faktisk er effekten af parodontalbehandling at sammenligne med effekten af et ekstra medicinsk præparat, forklarer Daniel Belstrøm, der har en ph.d. og en doktorgrad, og som tandlæge udfører diagnostik og behandling af patienter med svær parodontitis hos GladTand på Frederiksberg i København.

Forskning har dokumenteret, at patienter med diabetes har øget risiko for udvikling af parodontitis, og der ses ofte mere omfattende parodontitis hos patienter med dårligt reguleret diabetes sammenlignet med personer uden diabetes. Derfor kan parodontitis opfattes som en komplikation til diabetes på lige fod med andre diabetiske følgesygdomme som problemer med øjne og nyrer.

Daniel Belstrøm er ansat som lektor ved Københavns Universitet, og arbejder derudover som tandlæge hos GladTand på Frederiksberg – en klinik, hvis fokus er at give patienten en helhedsorienteret behandling.

Tandlægerne har vigtig rolle
Amerikanske studier viser, at mange menneskers eneste kontakt med sundhedsvæsenet sker gennem tandlægen, hvorfor eneste mulighed for screening for diabetes for denne gruppe selvsagt vil være hos tandlægen.

Diabetesforeningen skønner, at omkring 300.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes i form af prædiabetes, som hvis det diagnosticeres rettidigt er reversibelt og kan behandles via vægttab, kost og motion.

– Hvis jeg har en patient, som har parodontitis og samtidig har tegn på diabetes. Ja, så opfordrer jeg altså rent rutinemæssigt vedkommende til at kigge forbi egen læge og få målt langtidsblodsukkeret, hvilket gøres med et lille prik i fingeren, siger Daniel Belstrøm.

Fakta

Hos GladTand på Frederiksberg er omsorg og god patientservice en hjertesag. 

Derfor har GladTand Danmarks mest udvidede åbningstider for en privat tandklinik; hvor der er åbnet 7-20 i hverdagen og i weekenden fra 8-15. 

Klinikken er der, når patienterne har brug for det – ikke omvendt. 

Læs mere på 

www.gladtand.dk