Talerør for millioner af kvinder og børn

Sara Omar håber, at hendes forfatterskab kan være med til at åbne Vestens øjne for en kultur, der ikke anerkender kvinder og børn som værdifulde individer.

I slutningen af 2019 udkom romanen Skyggedanseren – en opfølger til Sara Omars bestseller Dødevaskeren.

Da Sara Omar i 2017 debuterede med den delvist selvbiografiske roman Dødevaskeren, oplevede hun en overvældende succes med mere end 50.000 solgte bøger og salg af bogen til udlandet. Hun fik dermed den mest håndgribelige bekræftelse på, at verden lytter til hendes råb om hjælp på vegne af kvinder og børn, der er ofre for en kvindefjendsk fortolkning af islam, både i Mellemøsten og i mange indvandrermilljøer i Vesten, således også i Danmark.

Sara Omar er nemlig ikke alene forfatter, men også menneskerettighedsforkæmper. Hun kæmper for de millioner af kvinder og børn, der udsættes for voldtægt, incest, pædofili, vold, fornedrelse, tvangsægteskaber og æresdrab – i profetens navn. Hendes håb er, at hun med sit forfatterskab dels kan åbne Vestens øjne for en forældet kultur og inspirere den vestlige verden til at protestere og dels kan bidrage til en reformering af islam, hvor kvinder og børn anerkendes som værdifulde individer på lige fod med mænd.

Skyggedanseren, opfølgeren til Sara Omars debutroman Dødevaskeren, er netop blevet belønnet med De Gyldne Laurbær 2019 – en pris, der uddeles efter afstemning blandt alle landets boghandlere. 

Virkeligheden er endnu værre
Hovedpersonen i Dødevaskeren er den kurdiske pige Frmesk, der vokser op hos sin mormor og morfar, fordi hendes far ikke vil have en datter. Hendes mormor er dødevasker, det er betegnelsen for den, der tager sig af kvinder, som er blevet dræbt i vanære og skam, og som ingen andre vil begrave.

Historien fortælles i to spor; det ene handler om Frmesk, der fødes i det nordlige Irak i midt 1980’erne, og det andet spor følger Frmesk, da hun som 30-årig er indlagt på Skejby Sygehus.

Det er barsk læsning, og forfatteren har endda skånet sine læsere, siger hun, virkeligheden er endnu værre. Sara Omar har selv været vidne til alt det, hun beskriver i sine bøger. En del af det har hun tilmed oplevet på egen krop, men hun understreger, at dette ikke er hendes personlige fortælling, men mange kvinders fortælling.

Historien om Frmesk fortsætter i Skyggedanseren, der udkom i slutningen af 2019, og den er ikke mindre rystende end forgængeren.

Kritik af Vestens behandling af kurderne
Selv blev Sara Omar familiesammenført til Danmark som 15-årig. Hun er kurder og oprindelig født i det nordlige Irak. Kurdistan er ikke en stat, men et område, og kurderne har i mange år kæmpet for selvstændighed.

Romanerne rummer også en klar kritik af Vesten, som efter Omars opfattelse udnytter kurderne og vender dem ryggen, når der ikke længere er brug for dem. Et eksempel herpå er kurdernes heroiske indsats mod Islamisk Stat og verdenssamfundets manglende vilje til efterfølgende at støtte kurderne i etableringen af en selvstændig region.

Sara Omar

• Kurdisk-dansk forfatter og menneskerettighedsforkæmper født i Irak i 1986. 
• Kom til Danmark som 15-årig. 
• Forfatter til bestselleren Dødevaskeren i 2017 og Skyggedanskeren udgivet i 2019, begge på Politikens Forlag. 
• Omar har vundet priser som Årets Dansker 2018, Læsernes bogpris 2018, Menneskerettighedsprisen 2019 og De Gyldne Laurbær 2019.