Skal julefrokosten overraske?

Årets julefrokost fra Send Flere Krydderier er både farverig, velsmagende og sund og kombinerer traditionelle indslag fra blandt andet Somalia, Marokko, Libanon og Pakistan.

På et tidspunkt i december begynder de fleste at føle sig mættet af traditionel, dansk
julemad, og så kan man med fordel lade sig friste af andre af verdens spændende køkkener.

Danskernes syn på mad er globalt, hvilket det store udbud af spisesteder med vidt forskellige køkkener tydeligt vidner om. I takt med at flere og flere har fået mulighed for at rejse ud og opleve verden, er det blevet naturligt også at tage den med hjem. I disse år spores således en stigende interesse for mad fra Mellemøsten og Afrika.

Det mærker man hos Send Flere Krydderier, som er en socioøkonomisk virksomhed, der tilbereder og sælger lækker mad med afsæt i etniske minoritetskvinders kogekunst. Maden serveres to steder i København; på Nørre Allé 7 i kulturhuset Union og i Nørrebrohallen, som er et af byens store sports- og kulturinstitutioner, men den leveres også som catering.

”Målsætningen er, at maden skal smage, som var du inviteret inden for i et hjem et andet sted i verden,” siger direktør Mirka Mozer. ”Det kan være i Libanon, Somalia, Marokko eller et helt fjerde sted, det vigtigste er, at maden er autentisk, og fælles for alle måltider er, at de består af frisklavet, farverig og velkrydret mad.”

Krydderier
Det farverige og velsmagende er også i centrum i det bud på en julefrokost, som Send Flere Krydderier har sammensat. Menuen består af blandt andet af somaliske sambusa, arabiske brødchips og raita, mens hovedretten er pakistanske Morgh Palek, en ret med spinat, kylling, kanel og stjerneanis. Desserten er libanesisk; en mælkedessert med kardemomme, orangeblomst, bagt frugt og pistacier. Kuvertprisen er 275 kr., og man kan være helt sikker på at blive mæt på den sunde måde, hvor man har fået masser af grøntsager og skønne krydderier, der sætter forbrændingen i gang.

”Faktisk er navnet Send Flere Krydderier valgt, fordi de kvinder, der kom til Danmark i 1980´erne og 1990’erne, altid spurgte deres familie i hjemlandet, om de ville sende flere krydderier, fordi der dengang ikke var grønthandlere på hvert et gadehjørne, og når der endelig kom forsyninger fra det store udland, skulle man stå i kø i timevis for at få en lille knold ingefær eller et bundt mynte,” forklarer Mirka Mozer.

Man kan akkompagnere julemenuen med rødvin eller øl efter behag, men ønsker man, at det skal være uden alkohol, så er hibiscussaft den oplagte ledsager.

Den kan man lave selv ved at blande 5 dl vand, 2,5 dl sukker og 2,5 dl tørret hibiscusblomst i en gryde og lade det simre i 10 minutter. Efter at have siet blandingen, skal det simre videre, indtil konsistensen er sirupagtig, og efterfølgende kan saften blandes med 4-5 dele vand og pyntes med citronskiver og mynte.