Kyndige hænder giver firbenet wellness

Hunde værdsætter massage lige så meget som os mennesker. Landets omkring 100 medlemmer af Danske Eksaminerede Hundemassører er alle eksamineret af en dyrlæge og hjælper danske hunde til bedre fysik og øget velvære.

Massage stresser af og øger velvære og trivsel. Det sætter hunde også pris på

Hundens og menneskets anatomi ligner meget hinanden, og lige som os på to ben har vores firbenede venner glæde og gavn af massage.

”Det giver bedre blodcirkulation, øger udskillelsen af affaldsstoffer og mindsker risikoen for skader under agility og anden hundesport, fordi hundens muskler varmes op og bliver smidigere. Massage stresser af og øger velvære og trivsel. Det sætter hunde også pris på. Derudover skaber hundemassage bedre kontakt mellem menneske og hund,” siger Marianne Olesen.

Hun er formand for brancheforeningen Danske Eksaminerede Hundemassører (DEH). Medlemmerne af DEH har alle taget uddannelsen til dyrlæge-eksamineret hundemassør og tilbyder landet over massage til hunde i alle størrelser og afskygninger – fra chihuahua til grand danois.

Hundeejerens garanti
Hundemassørens medlemskab af DEH, som pt. har knapt 100 medlemmer, er således et kvalitetsstempel – hundeejerens garanti for, at hundemassøren gennem sin uddannelse har opnået viden om hundens anatomi, og hvordan massage kan hjælpe hunden til øget velvære.

Nogle hundemassører har egen klinik, andre kører ud til hundeejerne. Nogle gør begge dele. Andre holder også foredrag, og nogle masserer også katte.

”Hundeejere bliver mere og mere bevidste om muligheden for massage til deres hunde.
Udover behandling af skavanker og vedligeholdelse af en ny bedre fysik efter sygdom bruger mange hundeejere massage som almindelig forkælelse og wellness til deres hunde, der virkelig har godt af det.”

Hundene slapper helt af
Hundemassører udreder og diagnosticerer ikke. Det skal hundeejeren lade dyrlægen om. Men eksaminerede hundemassører kan afhjælpe skavanker, der hæmmer hunden i dagligdagen, forklarer Marianne Olesen.

Behandlingen starter med, at massøren iagttager hundens bevægelser og blidt mærker hunden igennem for at finde ud af, hvor spændingerne sidder. Massøren laver cirkler, løsner bindevæv og udfører så de forskellige massagegreb. Og de firbenede klienter elsker det.

”Første gang skal hunden selvfølgelig lige se massøren og situationen an. Da massagen sætter gang i blodcirkulationen og renser ud i affaldsstofferne, kan hunden få det varmt og mærke en masse strømninger. Det skal den lige forholde sig til. Fra anden eller tredje gang massage slapper hundene helt af under behandlingen, og i 90 procent af tilfældene falder de faktisk i søvn. De er helt færdige.”

Grundig uddannelse
Uddannelsen til dyrlæge-eksamineret hundemassør består af 200 timers undervisning samt 400 timers hjemmearbejde. Uddannelsen afsluttes med skriftlige, mundtlige og praktiske prøver, hvor eksaminationen foretages af dyrlæge.

Under uddannelsen lærer massøren om hundens skelet, overfladiske og dybe muskler, organernes placering og deres funktion. Udover massageteknikker undervises også i genoptræning og akupressur. Et vigtigt element er undervisning i at analysere hundens bevægelser.

”Det er et meget vigtigt værktøj for en hundemassør. Hvordan er hundens ben-bevægelser? Hælder kroppen og halen til en af siderne? Hvordan ser den ud forfra, bagfra og fra siden, når den går? Hunde kan have samme skavanker som mennesker, for eksempel dårlig ryg og dårlig nakke, og de kompenserer lige som mennesker, når noget hæmmer dem. Hvis hunden trækker til venstre, er der som regel noget, der generer den i højre side.”

Ændret adfærd kan være et tegn
En af de mest almindelige lidelser, som en hundemassør kan afhjælpe, er gigt. Hundemassage er også godt til at gøre muskler klar til genoptræning efter en operation.

”Folk skal være opmærksomme på deres hund og kigge efter, om noget ved hunden er anderledes. Når hunden ændrer adfærd, kan der være tale om smerter i bevægeapparatet. Krummer hunden ryg, gider den ikke hoppe op, lege eller gå tur? Hvis man er usikker på, om ens hund fejler noget, skal man først kontakte sin dyrlæge,” siger Marianne Olesen.

Foreningen Danske Eksaminerede Hundemassører 

(DEH) har ca. 100 medlemmer i Danmark.

De har alle taget en 200 timers undervisning, samt 400 timers selvstudie lang uddannelse i hundeanatomi og -massage med skriftlige, mundtlige og praktiske prøver under eksamination af en dyrlæge.

DEH’s hjemmeside giver hundeejere overblik over, hvor hundemassørerne er placeret i Danmark, og hvad de tilbyder. 

Foreningen har også sin egen Facebook-side under navnet ’Danske Eksaminerede Hundemassører  DEH’.

Se mere på

www.hundemassor.dk