Introduktion: Når du ikke længere kan beholde dit kæledyr…

Af Rikke Christensen-Lee

Danskere har en lang tradition for at holde kæledyr. Og vi er gode til det. Når vi anskaffer os et dyr, er det med en plan om at beholde det gennem hele dyrets liv. Men for mange af os, bliver virkeligheden en anden.

Hos Dyreværnet kender vi alle skæbnerne og de mange triste årsager til, at folk ikke kan beholde deres elskede dyr. De mest almindelige er, at man er blevet syg, skal flytte et sted hen, hvor dyret ikke må komme med, eller at ændrede omstændigheder medfører, at man ikke længere har tid til dyret.

”Dem som indleverer deres dyr hos Dyreværnet, er typisk både kede af det og føler en enorm skam over at svigte deres bedste ven,” fortæller Dyreværnets direktør, Rikke Christensen-Lee, og fortsætter, ”Vi er her for at hjælpe dyrene. Men vi hjælper også ejerne, for de ved, at deres bedste ven kommer ud i et kærligt nyt hjem. Det giver dem ro i sindet.”

”Jeg skulle af personlige årsager af med min kat og at vælge Dyreværnet har været den bedste beslutning. Alle var så søde og opmærksomme. Jeg var nervøs for at få dårlig samvittighed, men de søde piger derude fik mig til at føle det var okay og at de ingen problemer ville få med omplacering for min kat… (deres behandling) .. var så skøn og dejlig….,” Kamilla, tidligere ejer til katten Brady.

Alle dyr hos Dyreværnet har deres eget værelse, der bliver rengjort hver eneste dag. Under deres ophold bliver de motioneret minimum tre gange dagligt og de bliver kælet med og får alle de godbidder, som dyrlægerne tillader. Dyreværnets team består af dyrlæger, adfærdsbehandlere, hundetrænere, dyrepassere og ikke mindst en lang række dedikerede frivillige, som dagligt sørger for at bringe ekstra kærlighed og omsorg til hvert enkelt dyr.

”Dyrene har det rigtig godt her hos os, og går hver dag både trætte og mætte i seng,” siger Rikke. ”Men når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at dette er et midlertidigt ophold på vej ud til et dejligt hjem.”

Alt efter art, race, helbred, og alder sidder dyrene kortere eller længere tid hos Dyreværnet, mens de bliver rehabiliteret og dernæst er klar til adoption med den helt rigtige nye ejer. Et gennemsnitligt ophold for en hund er 29 dage, mens det er lidt længere for katte og de mindre familiedyr.

”For os er det en hårfin balance med hver enkelt dyr. De skal være hos os så kort tid som muligt, men samtidig i den tid, der er nødvendig for at sikre det rette match. Dog skal vi også sørge for, at dyret er mentalt og fysisk sund nok til at starte et nyt livskapitel.”
Heldigvis har Dyreværnet rigtig mange besøgene – både på internaterne og på hjemmesiden.

”Så én ting er sikkert,” slutter Rikke af, ”alle dyr hos Dyreværnet finder hjem, før eller siden”

Dyreværnet kan besøges på www.dyreværnet.dk eller i åbningstiderne på internaterne i Rødovre og i Kolding.

Læs udgivelsen i sin helhed elektronisk:

Kæledyr