Introduktion: Hjælp dig selv og dine nærmeste til et godt liv med diabetes uden alvorlige følgesygdomme

Af Julie Enevold Brooker, Administrerende direktør, AstraZeneca

For nyligt mødte jeg Hans, 68 år. Hans har ligesom 275.000 andre danskere type 2-diabetes. Han er desværre også en af dem, der udover diabetes har fået den alvorlige følgesygdom hjertesvigt. Det koster Hans på energien og livskvaliteten, at hans hjerte er så belastet, at han ikke længere har kræfter til alt det han vil.

Man kan leve et godt liv med diabetes, men det kræver, at man er velbehandlet og holder godt øje med både sin diabetes og evt. symptomer på, at andre sygdomme er ved at udvikle sig.

Nyt fokus på forebyggelse af skader ved diabetes
De senere års forskning viser, at god kontrol med blodsukkeret sandsynligvis ikke er det vigtigste behandlingsmål ved type 2-diabetes.

Tidligere havde man mest fokus på at undgå senkomplikationer som nedsat syn, nyresvigt eller problemer med blodkarrene, der kan føre til nedsat potens og ligefrem til amputationer af f.eks. tæer og ben. Disse komplikationer skyldes skader i de små blodkar pga. type 2-diabetes.

Den nyeste forskning viser imidlertid, at det også er vigtigt at fokusere på de skader, som type 2-diabetes kan forårsage på de store blodkar. Det er skader, som kan resultere i blodpropper i hjerte og hjerne og som i Hans’ tilfælde – kronisk hjertesvigt. Risikoen for hjertesvigt er 2-3 gange større hos personer med diabetes end hos andre, og desværre er hjertesvigt forbundet med stor sygelighed og dødelighed: Kun ca. halvdelen af patienter med hjertesvigt er fortsat i live 5 år efter, de har fået diagnosen.

Derfor skriver de danske diabeteslæger nu også i deres nationale behandlingsvejledning, at formålet med den medicinske behandling af type 2-diabetes, er at forebygge komplikationer, herunder hjerte-kar-sygdom og hjertesvigt. Forskningen har også resulteret i nye former for behandling, der kan nedsætte risikoen for sådanne skader og det er med til at forbedre prognosen og livskvaliteten for mennesker med diabetes.

Forebyggelse er bedst
Det er et veletableret mantra, at det altid er bedst at forebygge. Sådan er det også med type 2-diabetes og dens følgesygdomme. Det er vigtigt, at vi alle kender vores risiko for at udvikle type 2-diabetes. Her gør Diabetesforeningen et stort arbejde.

På deres hjemmeside www.diabetes.dk kan du prøve ”Test din risiko” – en test der sætter fokus på den enkeltes risiko og giver råd til, hvad man selv kan gøre for at minimere risikoen for type 2-diabetes blandt andet ved at undgå overvægt. Hvis man har udviklet type 2-diabetes, er det vigtigt at man hurtigt får den rigtige behandling, så man kan forebygge udviklingen af alvorlige senkomplikationer som f.eks. hjertesvigt.

Takket være forskningen ved vi meget om diabetes og dens følgesygdomme og kan gøre meget for at sikre patienterne et godt liv. Du kan også selv gøre noget som pårørende eller patient – Tal med din læge om din risiko for følgesygdomme i hjerte og nyre pga. din diabetes og spørg, om du selv kan gøre mere for at forbedre din diabetes.

Jeg håber du finder masser af viden og inspiration til et godt liv med diabetes her i avisen.

God læselyst!

Læs udgivelsen i sin helhed elektronisk:

Sammen Mod Diabetes