Husk sikkerheden på nettet

I gamle dage skulle man bare passe på sine sedler og mønter. Rejste man udenlands, kunne man være ekstra forsigtig og gardere sig med at have valutaen som rejsecheks.

Men det sikreste var at have pengene i banken. Her kunne ingen tage dem, og banken lagde den gang renter oveni, så formuen tilmed voksede. I dag kan man ikke være sikker på hverken det ene eller det andet.

Vores kreditkort kan blive stjålet, eller vores kode kan blive afluret eller franarret. Man narres simpelthen til selv at oplyse sine private oplysninger. Det kaldes phishing, hvis det sker via email, og smishing, hvis nogen forsøger at få fx betalingskortoplysninger eller Nem-ID via en sms.

Svindlerne er dygtige
Ofte er email og sms’en så godt lavet, at man tror, at afsenderen er banken, kommunen eller en anden offentlig myndighed med rigtige logoer og navne. Før var phishing-mails skrevet på dårligt dansk og med fejl. I dag er de it-kriminelle dygtige, og emails og sms’er ser professionelle ud.

Ofte er de vedhæftet links og filer, som man endelig ikke må åbne. De indeholder tit skadelig software. Man skal heller ikke svare og aldrig oplyse koder, kontonumre og NemID.

Pas på dit betalingskort

Lær PIN-koden udenad. Skriv den kun ned på en PIN-kodehusker fra banken

Kig jævnligt på din bankkonto og tjek, om der er mistænkelige køb eller overførsler

Spær kortet straks, hvis der er tegn på svindel

Besvar aldrig sms eller e-mails, der beder om kortoplysninger, betalingskortsoplysninger, NemID eller andre personlige informationer.

190.000 danskere var i 2017 udsat for it-kriminalitet  

(kilde: Det kriminalpræventive råd)

 

Ældre Sagens gode råd om at færdes sikkert på nettet

https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raad-givning/hverdagsliv/sikkerhed-paa-nettet/spot-en-svindler-phishing-og-smishing