Husk at være glad

I mere end fire årtier har den folkekære skuespiller Preben Kristensen stået på de skrå brædder og har lige modtaget den prestigefyldte Lauritzen-pris.

De fleste danskere kender ham som det faste krydderi i Linie 3, men den folkekære entertainer kan også meget andet og har gennem karrieren spillet en stribe seriøse roller. Så livet på de skrå brædder har gennem årene budt på en stor variation for arbejderdrengen fra Skive.

Det er dog svært at skrive om Preben Kristensen uden at komme ind på: Hvor er de to andre?

Så lad os spole tilbage til begyndelsen – nærmere bestemt i slut 1970’erne, hvor grundstenen til Linie 3 blev lagt. Anders Bircow og jeg gik på skuespilskolen, så vi kendte allerede hinanden. Vi havde hørt rygter om en førsteårs elev, som var rigtig dygtig til at synge, så vi ham skulle vi se til første årets årlige juleshow på skolen

Den nøgne mand indtager scenen
Mødet med Thomas Eje skulle dog vise sig at blive lidt af en øjenåbner: En ung nøgen mand løb over scenen, og gav den som Fru Pikgallop en parodi på den elskede Fru Pigalopp.

– Selv om Thomas i bogstaveliges forstand dinglede gennem juleshowet, så hørte vi ham dog senere synge, og så havde vi tredjemanden til Linje 3, siger Preben Kristensen.
Senere da Linie 3 står på scenen for første gang, er nerverne til at få øje på.

– Vi var så nervøse, og efter showet kom det totalt bag på os, at publikum synes, at det var sjovt. For den oprindelige tanke var faktisk, at vi bare ville synge, siger Preben Kristensen.

Vejen mod scenen
Linie 3 var ikke længe om at etablere sig som et navn, og snart stod Preben Kristensen sammen med Thomas og Anders side om side på Betty Nansen Teatret med navne som Buster Larsen, Bjørn Watt Boolsen og Lily Weiding. Vejen til de store scener som skuespiller var dog ikke altid let, efter Linie 3 var blevet danmarksberømte i begyndelsen af 1980’erne.

Jeg troede i lang tid, at Linie 3 skulle være et hobbyprojekt. Men det fyldte mere end jeg var forberedt på. Jeg blev associeret med komikken, så jeg var bange for at blive sat i bås. Og da jeg kom på tale til en stor ”seriøs” rolle på Rialto teatret i København, mente direktøren Ebbe Langberg ikke det var noget for den sjove mand fra Aarhus.

– Heldigvis blev Ebbe Langberg overtalt til at tage til Aarhus og se mig der, og det blev mit held og min store chance chance, siger Preben Kristensen, der sidenhen har spillet et hav af de store karakterroller.

Preben Kristensen har dog også prøvet at stå på scenen på ABC Teatret og spille en karakterrolle, hvor en fra publikum – under et højspændt øjeblik midt i en dramatisk scene – pludselig udbryder: Hjeeeeem-Is.

Ja, så er det hele bare ødelagt den aften. Der svor jeg, at jeg aldrig ville lave reklamer igen, men det holdt jeg dog ikke helt, siger entertaineren.

Preben Kristensen foretrækker livet på scenen over film:
– Film er så hurtigt overstået, men på scenen kan man aften efter aften arbejde med rollen, og det sætter jeg stor pris på.

Arven fra forældrene
Lige så kendt Preben Kristensen er for både Linie 3 og skuespillet, lige så kendt er han for at værne om sit privatliv. Men i biografien ”Husk at være glad” der udkom sidste år, løftede skuespilleren en flig af sit privatliv.

– Siden jeg var helt lille, har jeg vidst jeg ville være filmsskuespiller. Det er så længe siden, at dengang var der et ekstra ’s i ordet, siger Preben Kristensen der fremhæver sine støttende og kærlige forældre i den rejse:

– Min far sagde altid: Husk at være glad, og min mor sagde: Husk at sætte pris på ting. Det, de mente, var, at jeg skulle finde ud af, hvad der gjorde mig tryg og glad; og finde den drivkraft. Det gav mine meget kærlige forældre mig blandt andet med i bagagen, siger Preben Kristensen.

Preben Kristensen har stadig fuld fart på. Snart optræder han sammen med Odense Symfoniorkester i en stribe nytårskoncerter, og på de skrå brædder på Folketeatret i forestillingen ”Natten er dagens mor” af Lars Norén i rollen som en dybt alkoholiseret mand.

– Der er så meget, jeg endnu ikke har prøvet, og jeg glæder mig hele tiden til nye udfordringer, siger Preben Kristensen, der ikke har planer om at drosle ned foreløbig.

Hør hele interviewet med Preben Christensen i Podcasten “Min Vej”.

Du finder Podcasten der hvor du normalt hører podcast; Podimo, Itunes etc. Scan evt koden nedenfor, for at komme direkte til udsendelsen. Podcastserien ”Min Vej” sætter fokus på kendte danskeres historie, hvordan de er nået dertil hvor de er idag. Hvad var deres vej. Til inspiration for os alle sammen, uanset hvad vi drømmer om at opnå.

Preben Christensen fortæller her i den 1. podcast i rækken, om sin karriere og sine valg i livet på hans helt særlige lune og indsigtsfulde måde. Programmet er optaget i en hyggelig atmosfære med publikum i vinkælderen hos Vinhjørnet i Herlev. Bag podcasten står skuespiller og radiovært Søren Vejby samt radiovært, dj og podcastproducer Martin Andersen.