Grøn omtanke bag natur-gravsten

Danstein prøver at arbejde så miljøvenligt som muligt, når stenhuggervirksomheden i Jyderup laver sine gravsten af natursten til hele landet.

I mere end 115 år har stenhuggervirksomheden Danstein i Jyderup mellem Kalundborg og Holbæk skabt gravsten ud af naturens eget materiale, og i de seneste år er det sket med stort fokus på at skåne miljøet mest muligt under produktionen.

Danstein iværksatte for to år siden en grøn omstilling på stort set alle virksomhedens områder.

”Ud over at det giver os alle en bedre grøn samvittighed, er omlægningen også en økonomisk fordel på sigt. De mange små og store tiltag gør tilsammen en væsentlig forskel og styrker bevidstheden om at tænke grønt i hele virksomheden, så vi kan tage et medansvar for udviklingen,” siger Christian Nielsen, der driver Danstein sammen med sin bror Mathias Nielsen.

De er femte generation i virksomheden, der blev stiftet af stenhugger Christian Nielsen i 1904.

Mathias Nielsen (t.h.) og Christian Nielsen (t.v.) er 5. generation i firmaet. Mathias og Christian fortæller her om de tidligere generationer: fra venstre 1. generation Christian Nielsen, 2. generation Johannes Nielsen og 3. generation Jørgen Nielsen. Christian og Mathias driver firmaet sammen med 4. generation Niels og Henrik Nielsen, som dog ikke er vist på væggen, da de begge stadig er meget aktive i firmaet.

I sorg tænker kunden ikke altid grønt
Der er forskel på, hvor meget køberne af gravsten tænker på bæredygtighed.
”Det er ikke i sorgen umiddelbart efter et dødsfald, at folk tænker grønt. Derimod tænker stadig flere på miljøet, når de er i søgefasen og leder efter en gravsten til senere brug. Vi er blevet spurgt, om vi har bæredygtige gravsten, og det har vi jo pr. definition, da vi kun arbejder med natursten. Til gengæld kan vi så fortælle om alt det, vi gør udenom for at blive så miljøvenlige som muligt,” forklarer Mathias Nielsen.

Eltrucks og vand-genbrug
For eksempel har Danstein skiftet dieseltrucks ud med eltrucks. En stor beslutning, fordi trucks er afgørende for den daglige arbejdsproces på stenhuggeriet.

”Vi er dybt afhængige af trucks, så kvaliteten af batteriet er meget vigtigt. Før kunne vi bare tanke op og køre videre. Nu skal trucken stå til opladning og helst med et batteri, der er kørt godt ned, så det vil leve længere. Det har krævet nye vaner og rutiner, så vi kan lade op uden at sænke vores produktivitet,” siger Christian.

Danstein bruger store mængder vand til slibning og skæring af gravsten og har gjort meget for at undersøge, hvordan der kan spares på vandet i produktionen, både ved genanvendelse af vandet og ved brug af regnvand. Før vandet kan genbruges, skal slam og stenmel udledes. Stenmel kan for eksempel genbruges som afretningsunderlag, når der skal lægges fliser.

Nye LED-pærer og lastbiler
Omkring 500 pærer og lysstofrør er blevet udskiftet med moderne, energibesparende LED-belysning.

”Lyskvaliteten er vigtig for os, så det handler ikke kun om at gøre noget grønt. Lys har både betydning for sikkerheden og for kvaliteten af det præcisionsarbejde, vi udfører,” siger Mathias.

Dansteins seks lastbiler er blevet udskiftet med nye modeller, der bruger mindre brændstof og udleder mindre CO2.

Lugejern afløser sprøjtemiddel
Danstein råder over store produktions- og udstillingsarealer og har mange afdelinger rundt omkring i landet, der skal holdes fri for ukrudt.
Derfor var det en tung beslutning ikke at anvende sprøjtemidler mere for at holde ukrudtet væk.

”Beslutningen er ikke en økonomisk fordel, men alene udtryk for virksomhedens holdning. Faktisk skal der sættes mange mandskabstimer ind på at bruge lugejern og rive. Den nemme løsning ville være at sprøjte mod ukrudt et par gange om året. Det kræver lidt arbejde, og det er lige som på kirkegården: jo oftere du river, jo bedre holder du ukrudtet nede,” siger Christian.

Mathias og Christian foran den genkendelige store Halmstad søjle ud mod Skovvejen

Danske natursten fra grusgrave
Produktionen i Jyderup blev i 1973 startet af 3. og 4. generation grundet de mange omkringliggende grusgrave i nærområdet. I grusgravene er der et utal af ru natursten i alle størrelser. Disse natursten er transporteret hertil siden istiden og er særligt interessante, da de er helt unikke i både farve, struktur og facon. Ikke 2 sten er ens.

Danstein kører selv ud til grusgravene, besigtiger stenene og får dem transporteret til produktionen i Jyderup. Naturstenene behandles på forskellige måder. Nogle skæres og poleres andre bibeholdes det rustikke ydre og klargøres til inskription.

Naturstenene skal transporteres meget få kilometer fra de omkringliggende grusgrave til produktionen, og dermed må gravsten af denne type bestemt betegnes som værende med omtanke for miljøet.

Ny udstilling på vej
Om kort tid åbner Danstein en ny stor indendørs udstilling på 200 kvadratmeter ved hovedsædet i Jyderup.

”Helt fra vores farfars tid har det været virksomhedens ambition at kunne præsentere kunderne for Danmarks største udstilling af gravsten i Jyderup. Nu går vi et skridt videre og laver en tilsvarende indendørs udstilling. Her kan kunderne gå rundt i tørvejr og god belysning og se på gravsten og gravdekorationer i ro og mag,” siger Mathias.

Målsætningen er, at den nye udstilling i Jyderup skal tiltrække interesserede fra hele Sjælland, der gerne vil køre et stykke vej for at få professionel rådgivning og nærstudere landets største udvalg af naturlige gravsten skabt med grøn omtanke.

Dansteins nye el-trucks foran et lille udvalg af de mange granitblokke.