Frynseklinikken – en kærlig håndsrækning til nødstedte kæledyr

Balder og Chico er begge 11 år og havde ikke været hos dyrlægen i årevis, for deres ejere ikke havde nogle penge

Siden april 2018 har Dyreværnets mobile non-profit dyreklinik, Frynseklinikken, kørt Danmark tyndt for at sikre kæledyr den nødvendige dyrlægehjælp. I dag – blot 2 år senere – har mere end 2000 kæledyr fået en kærlig håndsrækning.

Det startede med en drøm. En drøm om at hjælpe socialt udsatte borgeres kæledyr – og vel at mærke gøre det inden det var for sent. Det fortæller direktør for Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee. Idéen til Frynseklinkken havde hun fået, da hun boede i USA, hvor flere dyreværnsforeninger har såkaldte mobile non-profit dyreklinikker, der kan tage hånd om nogle af de mange dyr, der af den ene eller den anden årsag ikke kommer til dyrlæge.

Men det var mødet med dyreelskeren Jørgen Andersen, der for alvor fik hjul under Rikkes drøm: ”Jørgen havde adopteret en af Dyreværnets hunde, men havde et stort ønske om at gøre endnu mere for os og for dyrene. Så da han spurgte om der var noget han kunne hjælpe med, og om vi manglede noget, så fortalte jeg ham om mit store ønske om en mobil dyreklinik,” siger Rikke med glæde i stemmen, for Jørgen syntes så godt om idéen at han tilbød at donere klinikken.

Der var kun ét krav: At den skulle hedde Frynseklinikken. Ikke fordi det har noget som helst at gøre med frynsegoder. Men fordi han ønskede at den skulle opkaldes til minde om hans elskede hund, Frynse.

Betal hvad du kan
Og snart var den første mobile dyrlægeklinik kørende. Fuldt udstyret og bemandet med en dyrlæge og en veterinærsygeplejerske trillede den ud på de danske landeveje for at hjælpe udfra devisen ”betal hvad du kan”, hvilket dog minimum skal være 1 krone – men som i langt de fleste tilfælde ender med væsentligt mere fordi ejerne ønsker at tage det ansvar det er at have kæledyr. Men at behovet for hjælp var så stort, overraskede både Rikke og Jørgen.

”Jeg fandt ret hurtigt ud af, at behovet var langt større end først antaget og vi kunne næsten ikke følge med efterspørgslen,” fortæller Rikke og fortsætter:

”Så jeg snakkede atter med Jørgen for at høre, om han mon kunne hjælpe med endnu en klinik og han sagde heldigvis ja, så i september 2019 var vi så heldige, at få endnu en mobil klinik, der kunne hjælpe med at tage hånd om de mange nødstedte kæledyr rundt om i landet. Så i dag er vi så heldige, at have hele mobile non-profit dyreklinikker. En der fortrinsvis kører rundt i Jylland og en der kører på Fyn og Sjælland.”

Ikke af ond vilje
Og de har travlt. Alene sidste år var der mere end 1000 kæledyr, der modtog behandlinger i Frynseklinikkerne. Og det vidner om, at der er en del mennesker, der hverken har midlerne eller muligheden for at tage deres kat, hund eller gnaver til dyrlægen. Og det går i sidste ende ud over dyrene der lider og i værste fald ikke står til at redde.

”Man må huske på, at det ikke er af ond vilje, at disse dyr ikke har været hos dyrlægen, for oftest er det dem, der har det sværest, som kommer på vores klinikker. De har ikke mulighed for at hjælpe, måske har de ikke råd, måske befinder de sig i en livskrise, hvor de enten ikke har opdaget eller kan overskue at der er noget galt med deres dyr,” forklarer Rikke, der dog glæder sig over, at stadigt flere finder vej til Frynseklinikken.

Det sker på baggrund af et efterhånden veludbygget netværk af Kirkens Korshær, hjemmeplejen, varmestuer og væresteder, samtidig med at flere og flere hører om klinikkerne og dermed bliver opmærksomme på, at de rent faktisk kan gøre noget.

”Forhåbentlig betyder vores hjælp, at der kommer færre ulykkelige situationer for danske kæledyr, og at antallet af politianmeldelser og dyreværnssager kan nedbringes. Men der er selvfølgelig begrænsninger. Vi kan ikke hjælpe alle, og nogle dyr er desværre i en sådan forfatning, at vi må give dem fred. Heldigvis er der også mange vi har kunne hjælpe, og der er ingen tvivl om, at Jørgens donation har gjort en kæmpe forskel for rigtig mange kæledyr og ikke mindst deres ejere,” slutter Rikke Christensen Lee.