Fido vil ikke være alene hjemme: Få Dyreværnets gode råd lige her

Selvom nedlukningen af Danmark under Corana-pandemien har været svær for mange danskere, er der sikkert tusindvis af hunde, der har været ekstra glade for lige netop dén tid.

Ekstra gåture, klap og samvær med os på to ben har forsødet tilværelsen for vores firbenede venner, men nu melder hverdagen sig. Det kan medføre, at menneskets bedste ven pludselig rammes af et alene-hjemme problem eller separationsangst. Din hund kan simpelthen blive bange for at være alene hjemme.

Alene hjemme problemer hos hunde opstår typisk, når den som hvalp skal lære at være hjemme uden sine ejere. Men udfordringerne kan også opstå senere i hundens liv, især i forbindelse med ændringer i dagligdagen. De kan skyldes en flytning, en omplacering eller et andet større skift som nu, hvor dagligdagen har været vendt på hovedet for stort set samtlige danske familier – både med og uden kæledyr. Selvom din logrende ven i årevis haft det fint med sit eget selskab, kan den nemlig pludselig blive ramt af separationsangst.

Tjek din hunds tryghed
Hvis du vil tjekke om din hund pludselig er berørt af at skulle være alene hjemme, kan du evt. sætte et børnegitter op i en døråbning. Luk det foran hunden og se, hvordan den reagerer på at blive adskilt fra dig. Har du ikke et børnegitter, kan du lukke en dør imellem hunden og dig for at se, om din hund reagerer negativt. Gør den det, skal du begynde at arbejde struktureret med alene-hjemme træning.

Hunde er flokdyr
Dyreværnets internatleder, Maria Rønde, der er uddannet adfærdsbehandler og hundeinstruktør, har masser af gode råd til, hvordan man træner sin snude til igen at kunne være alene hjemme.

Det er vigtigt at gøre noget ved alene hjemme-problemet så hurtigt som muligt, for det forsvinder ikke af sig selv. Typiske tegn på, at din hund ikke er vild med at være alene hjemme, er, at du kommer hjem til et hus, hvor din hund har ødelagt ting, været urenlig eller måske du får klager fra naboerne over, at din firbenede ven har pebet eller gøet i dit fravær, siger Maria og fortsætter:

Hunde er flokdyr og at blive afskåret fra dig er for dem unaturligt. Separationsangst er derfor et adfærdsproblem vi oplever i stigende grad hos menneskets bedste ven. Vi gør både os selv og hunden en tjeneste ved løbende at forebygge hundens usikkerhed. Kort sagt, det handler om at gøre hunden tryg, smiler Maria, der her giver sin erfaring videre til alle læsere.

Dyreværnets ABC for startindlæring af alene hjemme træning:
Træning (hvert trin skal gentages indtil hunden er tryg)
Trin 1: Arbejd med adskillelse fra hunden i hjemmet. Lukke døre eller bag et gitter.
Trin 2: Tag din taske, din jakke og dine nøgler. Sæt dig i sofaen og bliv hjemme
Trin 3: Tag dine ting, gå ud og luk døren i, vent 2 sekunder og gå så ind igen. Hils stilfærdigt
Trin 4: Tag dine ting, gå ud og øg med sekunder, herefter minutter.
Trin 5: Fortsæt med at forlænge perioden meget gradvist og gå væk døren.

Observer hele tiden hunden, det vigtigste er at hunden ikke bliver utryg og nervøs undervejs, da det vil være et kæmpe skridt tilbage.

Inden din hund skal være alene hjemme, skal du sørge for, at den er velstimuleret – både fysisk og mentalt – med en god luftetur og foder. En god idé er at sprede tørfoder eller gemme godbidder rundt omkring i hjemmet, så din firbenede ven bliver mentalt stimuleret.

Læs mange flere gode råd på

www.dyreværnet.dk