Et fysisk minde lindrer savnet

Det fysiske minde gør en forskel for de efterladte. Som smykket med det unikke præg af afdøde eller mindebogen, der foreviger begravelsen, man ikke kan huske på grund af sorg.

Folk er som regel så opslugt af deres sorg, at de bagefter ikke kan huske detaljer fra dagen

Vi mindes afdøde slægtninge og nære venner på mange måder. De fleste minder bærer vi med os i erindringen, men nogle er knyttet til bestemte effekter, vi bevarer eller har fået fremstillet som et varigt fysisk minde om den kære.
Ifølge sorgforsker ved Aarhus Universitet Mai-Britt Guldin iværksættes minderne af al den kærlighed, der er til det menneske, man har mistet.

”Kærligheden stopper jo ikke, fordi vedkommende er død. Minderne er et udtryk for, at vi savner rigtig meget, og derfor er afdøde i vores tanker. Og de er en måde at ære vedkommende på. Minderne udtrykker det kærlighedsbånd, der fortsat er til afdøde. På den måde vil minder kunne lindre noget af det savn, der er,” siger hun i et interview til Landsforeningen Liv&Død.

Fingeraftryk i smykke
Det fysiske minde gør en forskel for efterladte. Hvad enten det har form af billeder i en mindebog, er tatoveret på kroppen eller bæres om halsen i form af et smykke med emotionel værdi.

Bedemanden tager fingeraftrykket, som den efterladte kan bære på sig i form af et smykke. Foto: Jewel Concepts.

Et eksempel er Jewel Concepts, der er specialiseret i at fremstille håndlavede smykker med fingeraftryk fra afdøde i størrelse 1:1. Bedemanden sørger for fingeraftrykket, og de efterladte får både fingeraftrykket udleveret på et lille kort til minde og som elektronisk fil til brug ved bestilling af smykket, når de føler sig parate til det.

Konceptet blev udviklet af en hollænder for 15 år siden, og i dag er Jewel Concepts at finde i paletten af ydelser hos cirka 1.000 bedemænd i Tyskland.

Stærk relation
I Danmark er Jewel Concepts endnu et nyt fænomen.
”I Tyskland er mindesmykker en del af det, efterladte forventer at tale med bedemanden om. Dér er vi ikke endnu herhjemme. De bedemænd, vi samarbejder med her i Danmark, bekræfter dog, at smykket med det helt unikke præg af afdøde taler til efterladte på en anden måde end andre former for minder, og om fem år tror jeg, at det er blevet lige så udbredt og normalt at tale om hos bedemanden i Danmark som i Tyskland.”

”Smykket gør typisk en positiv forskel for efterladte, når der har været tale om en meget stærk relation, fordi man kan røre ved det og bære det på sig hele tiden,” siger direktør for Jewel Concepts Danmark, Nico Colijn.

Eksempel på reportagebillede til mindebogen om begravelsen. Foto: De Sidste Billeder

Detaljer fra dagen
Fotograf Hallur Markvig driver virksomheden De Sidste Billeder og hjælper efterladte med at huske begravelsen af deres kære.

Han tager billeder fra hele begravelsen eller bisættelsen fra kisten med blomster i kirken til gravkaffen, hvor stemningen ofte er mere lettet.
Efterfølgende samles billederne fra den sørgelige, men også smukke, dag i en mindebog.

”Folk er som regel så opslugt af deres sorg, at de bagefter ikke kan huske detaljer fra dagen: kisten, blomsterne, gæsterne og vejret udenfor. De vil gerne være sikre på at have gode, professionelle billeder, de kan sidde og kigge tilbage på, når de er klar til det,” siger Hallur Markvig.

Mindebogen bruges også af børn, der har mistet deres bedsteforældre, og demente, der skal have hjælp til at huske.

Godt modtaget
Hallur Markvig fik idéen til De Sidste Billeder for cirka 10 år siden, da hans daværende kone ærgrede sig over ikke at have billeder fra begravelsen af sin mor, som hun mistede som teenager.

Selv om flere familier i dag hyrer professionel fotograf til begravelsen, sker det, at Hallur Markvig bliver spurgt, om han ”kommer fra pressen”, når han udfører en opgave.

”Men generelt bliver det godt modtaget, at jeg er til stede efter ønske fra familien. Langt de fleste synes, at det er en god idé. De ville ønske, de havde haft muligheden, da de selv mistede nogen,” siger han.