Den perfekte ramme om det gode seniorliv

Ibihaven i Slagelse er det første af en række seniorboligfællesskaber med det fælles navn Agorahaverne, som vil blive opført flere steder i Danmark over de næste fem år. Formålet med byggeriet er at invitere til fællesskab, blandt andet omkring petanquebaner og jord, der kan dyrkes af beboerne.

Fællesskab, bæredygtighed og en bolig, der er nem at vedligeholde. Sådan ser
fremtidens seniorboliger ud.

”Vi har brug for at leve på en helt anden måde, når vi når den 3. alder. Efter mange år med arbejde, børn og vedligeholdelse af både bolig og have har de fleste behov for at kunne slappe af og nyde livet med god samvittighed,” siger Martin Wagner fra ejendomsudviklervirksomheden Tetris A/S, der netop har taget første spadestik til et seniorvenligt boligfællesskab med 76 lejelejligheder i Slagelse, som er klar til indflytning om et år.

Ensomheden vokser
Tetris står ikke blot bag mange af tidens trendsættende byggerier i hovedstaden, men spottede for et par år siden et helt nyt behov. Det skete ikke mindst på baggrund af en undersøgelse lavet af RealDania, der konkluderede, at antallet af seniorer vokser nærmest eksplosivt, og at hver 4. dansker vil være over 60 år i 2040.

Undersøgelsen understregede også det sørgelige faktum, at 104.000 ældre føler sig ufrivilligt ensomme i dagens Danmark, og at tallet kun vokser.

”Artiklen fremhævede bofællesskabers betydning for menneskers livskvalitet, og det fandt vi interessant. Vi vil nemlig gerne skabe en bæredygtig forretning ved at bidrage til at løse nogle af samfundets problemer,” fortsætter Martin Wagner.

Dyrt at blive i sit parcelhus
Hos Tetris blev den tanke hurtigt født at skabe boliger, der er bæredygtige på flere planer; økonomisk, fordi man skal kunne bo i dem på en folkepension, socialt, fordi de skal fremme fællesskaber, og miljømæssigt, fordi de skal være bygget af materialer, der både skaber godt indeklima og er med til at reducere CO2.

”Vi inddrog en lang række eksperter i processen for at forstå, hvilke værdier vi bygger vores hjem på, når børnene er fløjet fra reden, og vi skal til at tænke livet på en ny måde. Mange seniorer holder fast i parcelhuset, fordi det er rart at have et gæsteværelse, når børnebørnene skal overnatte, men de færreste gør sig klart, hvor mange penge det koster at have et værelse stående, som sjældent er i brug.”

Et andet problem opstår, når man fylder 67 år og ikke længere kan låne penge i huset, selvom man har stor friværdi. Det kan betyde, at der ikke er råd til at reparere taget, når det er nødvendigt, og derved risikerer boligen at forfalde.

”Vi har fået lavet beregninger, der viser, at det koster 7.000 kr. om måneden som pensionist at bo i et parcelhus, alene til vedligeholdelse. Dermed ædes friværdien langsomt op, og spørgsmålet er, om det er den løsning, der giver en den største livskvalitet.”

Deleøkonomi er en megatrend
Efter mange undersøgelser og beregninger nåede Tetris frem til et byggeri og en måde at bo og leve på, som er i tråd med tidens megatrend, der handler om frihed, deleøkonomi og bæredygtighed.

”Vores bud på en bæredygtig løsning blev at skabe en moderne fortolkning af den 4-længede bondegård med tag over gården, så der skabes et helt nyt rum i midten, som udover at forlænge udendørssæsonen betragteligt, også er et oplagt mødested.”
Det handler nemlig i høj grad om at gøre det nemt at mødes. Særligt for mænd, der måske har været vant til, at deres koner har sørget for familiens sociale liv, kan det være vanskeligt at skulle opsøge social kontakt. Og da mænd trives godt med at kunne udrette noget, er der blandt andet tænkt værksteder ind i byggeriet.

Jorden dyrkes i fællesskab
Atriumhaven er som udgangspunkt indrettet med grønt planteliv og petanque-bane, mens beboerne selv skal være med til at definere, hvad den i øvrigt skal bruges til. Det kan være en urtehave, et motionsrum eller noget helt tredje. Foran hver enkelt bolig er indrettet en lille terrasse, hvor man fx kan stille et cafébord og to stole, som inviterer til hygge over en kop kaffe.

I bebyggelsens fællesrum kan beboerne mødes og lave mad sammen, og herudover er der fælles depot med vaskemaskine og en gæstebolig med eget tekøkken og bad og plads til 3-4 personer, hvor børn, børnebørn eller venner kan overnatte.

Den store have, der ligger rundt om bebyggelsen, er inspireret af den klassiske danske bondegårdshave med urter, frugttræer, vilde buske og tæmmede græsarealer. Her er rig mulighed for at dyrke jorden, hvilket også er helt i tråd med tidens trend om at spise grønt og dyrke selv.

Selve boligerne er 2- eller 3-værelsers lejligheder i et 2- eller 3-etagers byggeri. De opføres som modulbyggeri i træ, der er et af verdens mest bæredygtige byggematerialer.
Resultatet er et seniorboligfællesskab med det mindst mulige CO2-aftryk og et godt indeklima.

Ambitionen er 1000 boliger
Ibihaven er en del af boligfællesskaberne Agorahaverne, som udvikles af Tetris i samarbejde med kapitalfonden NREP og Sangberg Architects. Efter planen skal der opføres 1000 lejeboliger i flere større byer i Danmark over de næste fem år.

”Vi sidder på et koncept, der kan komme mange mennesker til gavn og glæde, og vi tror virkelig på, at det her er fremtiden, og vi glæder os til at se det første af mange bliver fyldt med glade beboere om et års tid,” slutter Martin Wagner.

Interessen for seniorvenlige bofællesskaber er stor og stigende.
Til det første borgermøde var næsten 300 interesserede Slagelse-b
orgere mødt op for at høre mere.