Dansk Kennel Klubs tips til det gode hundeliv: Sådan træner du hunden – også i hverdagen

Her får du Lise Lotte Christensens konkrete bud på, hvordan du indpasser hundetræning og aktivering i din hverdag.

De fleste hundeejere drømmer om det gode og problemløse hundeliv med en veltrænet og tilfreds hund, men det kommer ikke af sig selv. At træne og aktivere en hund i en travl hverdag kan være en udfordring, men der er al mulig grund til at få sat træningen i system og engagere hele familien. En velstimuleret hund er gladere, roligere og mere samarbejdsvillig end den rastløse og understimulerede hund.

Gør træning og aktivering til en livsstil
Tænk træning og aktivering ind i dagligdagen. Dansk Kennel Klub har træningshold for hunde i alle aldre over hele landet. Her kan du få hjælp til at forstå og samarbejde med din hund samt indlære praktiske færdigheder, som gør samlivet med hunden lettere. Men træning af hunden skal ikke kun ske den ene time om ugen, du går rundt på plænen med en instruktør i hælene. Det, der rigtig giver pote, er træningen du selv laver mellem hver træningsgang, at du tænker træning ind i din hverdag og holder den ved lige hele hundens liv.

Drop madskålen
Man må arbejde for føden, lyder et ordsprog, og det passer rigtig godt til hundens natur. Den er bygget til bevægelse og til at lede efter føde i løbet af dagen. Det gælder ikke kun store jagt- eller brugshunde – også små selskabshunde vil elske at blive sat på arbejde.

Vej dagsrationen af om morgenen, sæt det i en skål på bordet og brug af det i løbet af dagen – i stedet for at servere maden i en skål morgen og aften. Brug 1/3 af dagsrationen til træning hjemme og på gåture, 1/3 til snuse-opgaver og 1/3 lægges i aktivitetslegetøj. Træn ude og inde, mens der er reklamer, eller mens kartoflerne koger. Det er de mange gentagelser med succes, der batter.

Beløn det du vil se mere af
Hunden ved ikke, hvad mennesket ønsker af den. Den prøver sig frem og gentager det, den har succes med. Derfor skal vi skabe rammerne for, at hunden får succes med den adfærd, vi ønsker.

Brug træningsrationen og overvej, hvor ofte du kan belønne hunden for noget ønskeligt: Når den tilbyder øjenkontakt og ikke trækker i linen. Ikke gør, selvom nogen går forbi. Venter roligt ved havelågen. Kommer når du kalder. Står roligt mens du klipper negle osv. Meget hurtigt tilbyder hunden selv den adfærd, den bliver belønnet for. Det er en rar og naturlig måde at forme ønsket adfærd på.

Lad mobilen blive i lommen
Når du går tur med din hund, skal du være til stede. Lad mobil og head-set blive i lommen – det gælder også familiens teenager. Hverken hunden eller du får noget ud af en tur, hvor ejeren kigger i skærmen, og hunden bare trækker ejer som dødvægt efter sig. Når du er nærværende, er du på forkant og kan undgå farlige situationer og belønne ønsket adfærd. Det giver hunden lyst til at samarbejde med dig.

Involver hele familien
Hunden er et flokdyr, som trives i selskab med mennesker, men relationerne skal der arbejdes på. Hunden afkoder hurtigt, hvem der går tur, leger og giver foder og godbidder. Med omtanke kan du ”spille de andre i familien gode”, så hunden opbygger en god relation til alle. Brug godbidder til sjove øvelser som hele familien kan deltage i: Giv børnene og naboen noget foder, og lad dem træne med hunden; giv pote eller gem nogle godbidder i huset eller haven, og lad hunden søge efter det. Start let og gør det gradvist sværere.

Motion til krop og hoved
En hund i balance får brugt både krop og hoved i løbet af dagen. Efter en lang nats søvn trænger hunden til at bruge kroppen på en rask gåtur med tid til at tisse, snuse og få pulsen op. Lad hunden hoppe op på store sten og gå balance på en bænk eller træstamme. Men pulsen og stressniveauet skal ned, før hunden lades alene. Smid en del af hundens foderration ud på græsplænen eller i en aktiveringsbold, før du forlader den. I de 15-20 minutter, hvor hunden søger efter sit foder, udløses beroligende stoffer i hundens krop, som gør hunden afslappet og rolig, inden den skal være alene hjemme.

Er DU hundens bedste ven?
I tusindvis af år har hunden skaffet os føde, passet på os og vores ejendom. Beriget os med kammeratskab, glæde og tryghed. Når vi leger med den eller går tur, sænkes vores blodtryk, og når vi nusser med den og har øjenkontakt sendes lykkehormoner rundt i vores krop. Hunden holder af os, uanset om vi har uglet hår eller har haft en dårlig dag. Den husker os på at være i nuet. Og den giver os kærlighed og muligheden for at vise omsorg.

Det er ikke for sjov, vi omtaler hunden som menneskets bedste ven – spørgsmålet er, om du og familien er klar til at få træningen ind i hverdagen og blive hundens bedste ven?
God træning!

Vil du vide mere…

Læs mere om hunde på

dkk.dk og købhund.dk